Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zwracam się z zapytaniem do wszystkich znających się na fotografii i aparatach. Mam dylemat. Chciałbym pobawic się trochę w robienie fotek, czysto amatorsko bez żadnego zawodostwa. Powoli zaczynam rozumieć co i po co jest w aparacie aczkolwiek jest to wiedza bardzo bazowa. Obecnie posoadam OLympusa Super Zoom 770. Chciałbym kupic sobie coś nowego. Myslę o lustrzance. I nie bardzo wiem co kupic tyle tego tego sprzętu, a do każdego setki opini za i przeciw.
Czy warto kupować np. Nikona D60, czy moze od razu spróbować D90?
Riki, po pierwsze od takich pytań jest dział „Pomagamy w wyborze…”, po drugie tytuł tematu „Co kupić?” jest explicite zabroniony w regulaminie (bo to głupi tytuł do działu poświęconemu problemowi co kupić), po trzecie to typowy temat ciągnący się od zawsze, więc zamiast tworzyć nowy wątek – przeczytaj dotychczasowe o podobnej tematyce. I jeśli nadal masz pytania to zadaj je w istniejącym już wątku.
Dotychczas byłam cichym obserwatorem forum ale w końcu przyszedł czas także na moje pytania. Zaskoczę wszystkich ale planuję kupić lustrzankę. Oczywiście niestety nie mogę napisać że cena nie gra roli bo gra, więc mam do wydania na body + szkiełko ok 3tys.
A po co to wszystko? Głównie do architektury (ach budynki, zamki... i wszystko to co nie ucieka ) krajobrazu ale także i ludzi.
Planowałam Canon 40D jednak gdyby ktoś polecił coś równie dobrego a tańszego byłabym wdzięczna.
Może zestaw który proponuje fotojoker Olympus E-620 z ob. Zuiko 14-42mm oraz Zuiko 40-150mm?
Scaliłem ten temat do ogólnego o lustrzance do 3000 zł, bo w dalszym toku dyskusji okazało się, że z tą architekturą to niespecjalnie się łączy, dyskusja przyda się wszystkim amatorom szukającym pierwszego lustra w tej cenie. Komor
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 30 Cze, 2009, w całości zmieniany 1 raz
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 18 Cze, 2009
ja bym był za szkiełkiem zaczynającym się od co najmniej 16mm
Nikon d40 + 16-85VR
Sony A300/A200 + 16-105
ja bym tak sobie uczynił, gdybym miał takie preferencje
Wysłany: Czw 18 Cze, 2009 Re: Lustro do architektury?
szkiełkoioko Olympus to zacny aparat i na pewno zrobisz nim fajne zdjęcia, ale do Twoich zastosowań potrzebujesz od puszki dobrej głebi tonalnej. Podzielam zdanie mavierka
"Canon EOS 40D z ob. Sigma 18-200mm O_o/"
do architektury ni w ząb ni w oko tak właściwie.
kiedyś napaliłem się na taką sigmę. teraz już wiem żeby omijać takie cudo szerokim łukiem (jak na dzisiejszy dzien, może za kilka lat takie szkło będzie naprawdę dobre)
Informacja, że do architektury, jest niewystarczająca, bo zbyt ogólna, nie wiadomo czy potrzebny ci szeroki kąt, czy rejestracja detalu architektonicznego, czy we wnętrzu, czy aparat będzie daleko czy bardzo blisko od obiektu architektonicznego, czy potrzebny będzie tilt&shift, itp.
Ostatnio zmieniony przez Marian Pią 19 Cze, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11