Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
no z drugim body to wiem ale to moze jak juz bede bardziej profesjonalnie to robił, teraz sie tylko zastanawiam czy wybrać tego tamrona na start albo 18-105mm, nikkor wydaje sie być bardziej uniwersalny choć na spore swiatło, a z czasem brac tamrona ?
no z drugim body to wiem ale to moze jak juz bede bardziej profesjonalnie to robił, teraz sie tylko zastanawiam czy wybrać tego tamrona na start albo 18-105mm, nikkor wydaje sie być bardziej uniwersalny choć na spore swiatło, a z czasem brac tamrona ?
myślałem, że się już zdecydowałeś, bierz tamrona. Bez dwóch zdań będziesz bardziej potrzebował "jasnego" obiektywu niż tych milimetrów poza zakresem tamrona. Jeżeli znajdziesz jakieś fundusze(bezwzględnie poza lampą) warto przychylnym okiem popatrzeć na 50/1.8 nikkora.
Czyli padło na Nikona D90 jak rozumiem...
OK, ale daj spokój z 18-105. Do innych zastosowań można ten obiektyw polecić, ale jak chcesz robić śluby i się nie mordować ze sprzętem, to weź jasny obiektyw i zaposil go lampą. Niestety systemowy Nikkor (17-55/2.8) to spory wydatek, pozostaje Tamron 17-50. To optymalny wybór zważywszy cenę, jakość i wymagania. Do tego koniecznie lampa i może ze dwie stałki (50 i 85 mm).
chciałbym lampe zostawić ale świetny sony wymyślił sobie inne przejscie i nie podłacze lampy pod Canona czy Nikona
Minolta wymyśliła. A nie widziały gały jak kupowały?
draco85, żebyś tylko nie pomyślał sobie, że lampę od Canona podłączysz do Nikona (lub odwrotnie) w trybie automatyki TTL. W ogóle ponoć nie wolno podłączać nowych wielostykowych lamp systemowych do innych stopek, z racji niezgodności sygnałów w poszczególnych systemach. Tylko tradycyjny środkowy styk pracuje wszędzie tak samo, znaczy się daje błysk.
komor - Pogrubienie moje- draco85 pisał o zakładaniu lampy Canona lub Nikona na Sony
Tylko tradycyjny środkowy styk pracuje wszędzie tak samo, znaczy się daje błysk.
Środkowy styk pracuje wszędzie tak samo, wszędzie gdzie jest, a w sony go nie ma. Cała wypowiedz komor'a dotyczyła tego że zakładanie lampy z jednego systemu na aparat z innego systemu jest bez sensu (inne kombinacje nie tylko z sonym), a z tym to się chyba wszyscy zgodzą.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 09 Cze, 2009
komor napisał/a:
Ale co sprostujmy?
przeczytałem to tak, jakby każdy system można było wpiąć do każdego - i jest tak oprócz Alfy Wersja dla tych, co czytają w podobny sposób
mniejsza już z ta lampa
Niestety nie mam wyjścia jest teraz promocja w skepie dla idiotow 30rat 0% w zestawie jest 18-105 atrakcyjnej cenie 4200zl ale chce kupić do tego teraz 135 mm na mocowaniu M42 czy ktoś może mi coś doradzić ?? jakieś linki z allegro
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 10 Cze, 2009
135tki mają jedną zaletę - mają światło 3.5 zazwyczaj, co powoduje, że soczewki korygujące na m42 za bardzo nie degradują jakości obrazu.
Bo: masz 135/3.5, ale do tego jeszcze 70/3.5, 90/3.5 100/3.5 i 150/3.5 bez przejściówki z soczewką za 120zł - zatem dopłacasz niewiele zyskując całkiem sporo
w sumie masz racje tylko myslalem o czymś z mniejszym światłem chce kupić jeszcze 85mm -1,4F ale to za jakiś czas hmm to nie wiem czy jest sens brać teraz 135 ze światłem 3,5F
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11