Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zrobilam wycinek z podobnych zdjec jedno sony R1 drugie FX500 najnizsze iso dostepne w obu modelach 160 w sony i 100 w lumixsie. Matryce se nieporownywalne sony aps-c
w lumixsie fx 2/33. Wycinki z pejzarzy w ciagu dnia skrawek nieba.
Prosze spojrzec jesli komus FX500 szumi to nic go chyba nie zadowoli
Moze taki maly mix daje wyobrazenie o szumach w FX 500. Zdjecie zdobione ze statywu ten sam motyw. Odszumianie ustawione na -2 reszta parametrow na 0 tryb "A" Oswietlenie dzienne bardzo slabe przy spuszczonych ciemnych roletach polmrok w pokoju. Ocencie sami. Fotki prosto z aparatu tylko przyciete i zmniejszone zadnego odszumiania itp.
Plik szum C.d. ten sam motyw ale przy troche lepszym swietle. Nie wiem jak dla was ale dla mnie ten aparat generuje naprawde niskie szumy. Na ciemnym tle szumy sa zawsze bardzo widoczne a tutaj do iso 1600 spoko.
Jesli takie szumy sa dla ciebie porazka proponuje kupno lustra canona z nisko szumiaca matryca CMOS- bo w tym momencie zaden kompakt cie nie zadowoli mialam LX3 najwyzsza liga i tez mial szumy. Powodzenia w poszukiwaniach doskonalego kompaktu
Dziekuje za uswiadomienie co do szumienia kompaktow, ale nie sadze, ze to jest maximum tego co moze zaoferowac kompakt. Co do canona, to juz takiego mam; kompakt ma byc dla dziewczyny. Zastanawiam sie teraz nad sigma dp1, ale po rozmowie z druga polowa wydaje mi sie, ze na razie skonczy sie na kupnie "byle czego", a za jakis czas pomyslimy o czyms lepszym...
Byle co to przeciez miales FX550 w twoim zdaniem- byle co ludzie to maja pomysly. Powodzenia.
quanhi [Usunięty]
Wysłany: Sro 10 Cze, 2009
Ja najbardziej lubię porównywać pełnowymiarowe obrazki. Jest trochę galerii fx500 na necie i czasami trafiają się zdjęcia z widocznym szumem przy iso 100. Nawet w recenzji na fotopolis przy rzeczywistej wielkości obrazków szum bywa widoczny.
Co do twojego zdjęcia piotrze to myślałem, że będzie gorzej (choć zdjęcie ma tylko 1280x960 - więc pewnie skalowane, co poprawiło jego wygląd) I trzeba przyznać niebieski nie za piękny, ale wcale nie tragiczny No, ale iso100 jest... i szum też jest. Ja plamki na ścianie widzę.
Z aparatami cyfrowymi tak już jest, że szumią. Jednak taki Panasonic LX3, albo FujiFilm F200EXR szumią zdecydowanie mniej Taka jest moja opinia. Przypominam, że jeszcze nie jestem właścicielem żadnego aparatu cyfrowego
Dominiko i wielbicielko - dzięki, że wrzuciłyście te obrazki. Mimo, że na kupno fx500 już byłem całkowicie zdecydowany, to jednak będę bardziej spokojny o użyteczność 500
Piotrze na dpreview.com masz wygodnie podane gęstości matryc w aparatach... pewnie o tym wiedziałeś, ale tak na wszelki wypadek mówię.
No i jeśli cię drażni ten szum na fx550, to moim skromnym zdaniem powinieneś rozejrzeć się wśród canonów (kompaktów of corz). Przeglądając bezdroża internetu utwierdziłem się w przekonaniu, że algorytmy odszumiające canona mi najbardziej odpowiadają. Nie twierdze, że są najlepsze, tylko, że zdjęcia z canonka najbardziej mi trafiały w gusta. Oczywiście bardziej mi się podobają z mniej upchniętej matrycy (wolę 870IS niż 110IS).
Jesli takie szumy sa dla ciebie porazka proponuje kupno lustra canona z nisko szumiaca matryca CMOS- bo w tym momencie zaden kompakt cie nie zadowoli mialam LX3 najwyzsza liga i tez mial szumy. Powodzenia w poszukiwaniach doskonalego kompaktu
Canon zaspokoi cie jesli chodzi o szumy (byc moze) ale jak zobaczysz aberacje rujnujaca ostrosc zdjecia znowu bedziesz zmienial kompakta potem kupisz sony ale stabilizacja w porownaniu z lumixsem bedzie do bani i nie bedzie szerokiego kata jak w lumixsie Kupisz wiec olympusa lub samsunga i przekonasz sie co to znaczy ze kompakt szumi i czym jest zlo wcielone. Moze wiec sigma DP1 lub 2 tak swietnie tylko ze sie zawiesza i nowy soft trzeba wgrywac co tydzien Wkurzysz sie i jak masz dosc siana wywalisz 22000 zeta na lustrzanke canona 1D i oddasz do serwisu bo smar z lustra kapie na matryce To moze Leika pomyslisz M8 tak to klasyka- tylko ze filtry na matrycy spiepszyli i do kazdego szkla trzeba specjalne dokupywac zeby zdjecia jako takie wychodzily I po wielu wielu wymianach i kupnach sprzedazy powiesz nam jakim to swietnym kompaktem byl FX500 na ktorego szumy narzekales. Zart taki
Nie. Wtedy kupie jakis sredni format; a, ze o nim wiem jeszcze mniej niz o kompaktach, wiec znowu zadam pytanie na forum i wszystko zacznie sie od poczatku; dopiero jak przetestuje wszystkie, powiem, ze nie docenilem FX 550 - nie wczesniej
quanhi [Usunięty]
Wysłany: Czw 11 Cze, 2009
Wielbicielxx "Żart taki", a ile w nim prawdy Producenci aparatów robią je tak, aby zawsze była w modelu jakaś wkurzająca cecha. Dzięki temu co roku kupuje się nowy model mając nadzieje, że będzie pozbawiony wad które przeszkadzają Ech... kapitalizm.
A ja swojego FX500 godzinkę temu zamówiłem.... Mam nadzieję, że pojutrze już będę go miał w łapkach i osobiście przetestuję jak działa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,2 sekundy. Zapytań do SQL: 15