Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Czw 11 Cze, 2009
Jaki będzie zoom dla obiektywu 18-200?
Autor Wiadomość
k7piotr 
Uczestnik
przechodzień

Wysłany: Czw 11 Cze, 2009   

Mam pytanie. Jeżeli Ogniskowa (dla 35 mm) to 27 - 82,5 mm
to jaki będzie zoom dla obiektywu 18-200? Jak to obliczać?
Wiem, że to głupie pytanie, ale bądź co bądź, jestem początkującym amatorem :oops:
Z góry dzięki za pomoc :smile:

Reklama

zug
[Usunięty]

przelicznik w Nikonie D5000 jest x1,5
18X1,5=27
200X1,5=300 czyli 27-300 :wink:

MC 
Temu Panu już podziękujemy

k7piotr napisał/a:
Jak to obliczać?

Dzielisz maksymalna ogniskowa przez minimalna i wychodzi Ci krotnosc zooma.

k7piotr 
Uczestnik
przechodzień

MC, też tak myślałem dopóki mi nie namieszali :smile:
Przykład z jakiegoś forum:
obiektyw Nikkor 55-200, mnożnik ogniskowej dla matryc Nikona to 1.5, co przy 200 mm daje 300 mm, dzieląc to przez 35 daje coś około 8,6.
Czemu przez 35?
MC napisał/a:
Dzielisz maksymalna ogniskowa przez minimalna

Według tego co piszesz, powinno być w tym przypadku 300:82,5 = 3,6 krotności zoomu

SlawGaw 
Optyczny

k7piotr,
1. Zoom to rodzaj obiektywu a nie jakiś współczynnik, zoom oznacza obiektyw o zmiennej ogniskowej w przeciwieństwie do stało ogniskowych,
2. "dla 35 mm" w tym przypadku oznacza że dane o ogniskowych obiektywu są podawane w przeliczeniu na ogniskowe obiektywu z pełnej klatki, film miał szerokość 35 mm a kadr wynosił 36x24 mm, zaś kadr w twoim aparacie wynosi 23.6x15.8 mm, jest to sporo mniej.
3. Ogniskowe 18-200 są rzeczywistymi ogniskowymi dla tego obiektywu, potraktowane przez współczynnik 1,5 dadzą 27-300 a te liczby mówią o tym jakie ogniskowe miałby hipotetyczny obiektyw dający na pełnej klatce tanie same kąty widzenia co 18-200
4. krotność zoom'a oznacza jaki duży ma zakres zmiany ogniskowych, ale nie mówi nam nic o kątach widzenia obiektywu, dla 18-200 to 200/18 = 11 tak około.

Skąd się wzięło 82,5 to nie wiem.

Mam nadzieję że to pomogło.

candy 
Maniak
óć

krotnosc zoomu podaje sie glownie w kompaktach,np: aparat z trzykrotnym zoomem oznacza ze ogniskowa zaczyna sie np.od 20mm a konczy sie na 60mm(60/20=3)
a to co podal zug to przelicznik ogniskowej obiektywu dla aparatu z matryca mniejsza niz 35mm,stad mnoznik 1.5(w twoim akurat aparacie),czyli mnozysz najmniejsza wartosc i najwieksza wartosc zoomu przez ten wlasnie mnoznik(1.5) i otrzymujesz wielkosci dla twojego aparatu(czyli wlasnie 27-300)
MC napisał/a:
Dzielisz maksymalna ogniskowa przez minimalna i wychodzi Ci krotnosc zooma.

k7piotr napisał/a:
Według tego co piszesz, powinno być w tym przypadku 300:82,5 = 3,6 krotności zoomu

nie wiem skad wziales 82.5

powinno byc 200/18~11 krotny zoom

SlawGaw 
Optyczny

82,5?
Juz wiem, k7piotr ma 18-55 Vr więc 55x1,5=82,5
Czyli dla 18-55 odpowiada obiektyw na pełnej klatce o ogniskowych 27-82,5

candy 
Maniak
óć

aha,widze ze k7piotr najpierw pisal o 18-200,a chwile pozniej o 55-200 :P
200/18~11 krotny zoom
200/55~3.6 krotny zoom

i teraz sie wszystko zgadza
Ostatnio zmieniony przez candy Czw 11 Cze, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

MC 

k7piotr, przy obliczaniu "zooma" nie musisz mnozyc jeszcze przez 1.5 bo to i tak nic nie da. Wezmy Sigme 10-20. Krotnosc zooma to 2x. Nawet jesli przemnozysz jej ogniskowe przez 1.5 to wyjdzie 15-30 co tez daje zooma 2x.

k7piotr 
Uczestnik
przechodzień

Dzięki candy, MC i SlawGaw za pomoc i wyjaśnienia :smile:
Wychodzi na to, że byłem na dobrej drodze, dopóki "eksperci" mnie z niej nie zepchnęli :lol:
Teraz mam już :idea: w tej sprawie
MC napisał/a:
k7piotr, przy obliczaniu "zooma" nie musisz mnozyc jeszcze przez 1.5 bo to i tak nic nie da.

wiem, też już do tego doszedłem :mrgreen:
Dzięki jeszcze raz

mavierk 
never knows best

ale w ogóle nie zwracaj uwagi na zooma - bo jest to kwestia bardzo względna:

Obiektyw Sigma 10-20 ma zooma x2 a nikkor 200-400/4 też ma zooma x2

Dlatego nie warto kierować się krotnością, tylko samym zakresem - często bardziej opłacalne byłoby kupno obiektywów z zakresu 17-35 i 70-200 od kupienia 18-55 i 55-200 - bo jaśniejsze, na pełną klatkę, tańsze i tak dalej :)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Im większa krotność zooma tym większe szanse że będziesz koniec końców niezadowolony z obiektywu :wink: Owszem, jest bardzo uniwersalny, ale w tym przypadku akurat dobrze sprawdza się, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Generalnie takie długie obiektywy "cieszą się" sporą dystorsją, małą światłosiłą i lichą rozdzielczością. Rozsądna granica krotności zoomu dla obiektywu pod małą klatkę to jakieś 5x - można bardzo dobre obiektywy o takim zakresie ogniskowych. Obiektyw 10x może być już co najwyżej przyzwoity w porównaniu z krótszymi kolegami, choć jak na megazoom może być świetny.

Odpowiedz do tematu