Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 20 Lut, 2008
poradzcie: Canon 20D? 40D? a moze 5D?
Autor Wiadomość
partyzant777
Nowy

Wysłany: Wto 09 Paź, 2007   poradzcie: Canon 20D? 40D? a moze 5D?

Stracilem swojego Canona 20D - mniejsza o okolicznosci, bo wynika z nich tylko moja glupota. Tak czy siak trzeba kupic cos nowego. Pierwsza mysl: skoro pojawila sie wlasnie czterdziestka - to moze zaszalec? Poczytalem sobie jednak opinie na forum na temat tego aparatu i wynika z nich, generalnie, rozczarowanie. A zatem, jako zdecydowany amator, szukam opinii madrzejszych: co wybrac? Po starym Canonie zostaly mi dwa obiektywy, ktore bardzo lubie i ktore - IMHO - dobrze rysuja. Stareńka Sigma 28/1,8 - dzialajaca z 20-ka tylko przy pelnym otwarciu przyslony i Canon 28-135 IS. Zostaly mi tez takie drobiazgi jak zapasowe aku, ladowarka, filtry, karty pamieci, etc (zostalo mi tez troche sprzetu po jeszcze starszym sprzecie Canona, ale ani lampa (EZ) ani obiektywy nie byly widziane przez 20-ke). I mam dylemat: co wybrac? Zmiana platformy chyba nie wchodzi w gre: przyzwyczailem sie manualnie do Canona i (chyba) nie chce tego zmieniac. Pstrykalem Nikonem D80, pstrykalem sony A100 - i - z calym szacunkiem - ale jakos mi nie leza w rece (to samo canony 350/400). Nie mialem w reku 40-ki, zakladam jednak, ze nie ma kolosalnej roznicy (jezeli chodzi o ergonomie) w stosunku do 20-ki. Mam do wydania ok. 4.000 zl. Na body 40-tki starczy, ale po czytaniu postow na forum mam watpliwosci, czy nie powinienem poszukac dobrze utrzymanej 20-ki. A moze dozbierac i szukac 5-tki w dobrym stanie? Albo z USA, gdzie ponoc za 2k USD dostaje sie nowke? Ale ponoc 5-ka - w koncu pelna klatka - jest bezlitosna dla gorszych obiektywow - a nie chcialbym znalezc sie w sytuacji, w ktorej bede musial - poza aparatem - przynajmniej kolejne 5 tysiakow wydac na dwa podstawowe szkla. Jezeli macie ochote na podzielenie sie ooinia - bede wdzieczny. Pozdrawiam. Marek

Reklama

protazy 
Bywalec

Wysłany: Wto 09 Paź, 2007   

5d nie jest bezlitosne dla słabych obiektywów a wręcz odwrotnie piątka wyciągnie z nich co się da. Przy Twoich szkiełkach bardziej by pasowała piątka niż 40D, 28-135 jest na FF super uniwersalnym szkłem. A dlaczego nie bierzesz pod uwagę 30D ?? można ten korpus dostać nowy w dobrej cenie :roll:

007areka
[Usunięty]

...30d tak, jest ok...ale poczekaj jeszcze kilka dni, test 40d na optycznych tuz tuz.... bedziemy wiedziec wiecej :)

koraf 
Optyczny
Koraf

Pozwolę się nie zgodzić z opinią na temat ,że 5d nie jest bezlitostne dla słabszych obiektywów ... , ponieważ miałem doświadczenie z niezłą sigmą 24-70/2.8 ( test na optyczne.pl) oraz sigmą 100-300/4 też uważaną za bardzo dobre szkło i okazały się one duuużo słabsze od canonów : 24-105/4 lub 24-70/2.8 jak również 100-400/4, nie testowałem wprawdzie 28-135 na 5d ale wiem ,że to body wymaga bardzo dobrych szkieł i dodaje "skrzydeł" dla gorszych ... zależy co za jakość jest akceptowalna przez użytkownika .
Z tego zakresu co ma partyzant777 to poleciłbym 24-105/4 lub 24-70/2.8 do 5d obydwa są mi bardzo dobrze znane ( lepsze moim zdaniem jest 24-70/2.8), natomiast ze stałek w tym zakresie to tylko 35/1.4 - mam i mogę naprawdę polecić.

protazy 
Bywalec

Tylko że ja wcale nie twierdzę iż te szkła na 5D zrobią się naraz rewelacją :wink: i nawet nie myślę o porównaniu ich z L-kami bo to inna liga :) Napisałem tylko że bardziej się sprawdzą na 5D niż na 40D, a szkła o których pisze kolega partyzant posiada póki co :wink:

koraf 
Optyczny
Koraf

W tym sensie protazy to OK ale ja bym jednak w tym przypadku zaczął od szkieł a nie od puszki :D

protazy 
Bywalec

koraf napisał/a:
W tym sensie protazy to OK ale ja bym jednak w tym przypadku zaczął od szkieł a nie od puszki :D

Ale właśnie w tym przypadku kolega partyzant jakieś szkła już ma a potrzebuje zrobić przymusowy upgrade puszki :twisted:

partyzant777
Nowy

Wysłany: Sro 10 Paź, 2007   

OK - dzieki Wam wszystkim za sugestie. 30-tki nie bralem pod uwage, bo - znow, tylko ze slyszenia i z opinii na Steve's - roznice pomiedzy 20-tka a 30-tka sa minimalne. A w cenie - zauwazalne. Zostaje zastosowac sie - poki co - do rady 007areka i poczekac chwile na test 40-ki. Albo na okazyjnna oferte 5-tki :D .
Jeszcze raz - dzieki.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sro 10 Paź, 2007   

Jeśli lepszy AF i spot to minimalna różnica...
5D nie wymaga szczególnie wiele od szkła w centrum kadru - matryca ma stosunkowo niewielką rozdzielczość bezwzględną, ale bezlitośnie pokazuje braki słabych (i nie tylko słabych) szkieł poza centrum...

Allan 
Maniak

Wysłany: Czw 11 Paź, 2007   

Czyli przy 5D raczej nie warto uzywac nic innego oprocz Elek?

partyzant777
Nowy

Jezeli tylko L-ki to klapa. Poddaje sie :(

koraf 
Optyczny
Koraf

Panowie nie jest tak tragiczne :P ja używam z powodzeniem 85/1.8 USM oraz 100/2.8 USM macro i bardzo ładnie współpracują na 5d . Reszta to faktycznie same L-ki :lol: I jest tak jak napisał jaad75 na brzegu ze słabymi szkłami jest bida :evil:

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Nie tylko L-ki. Przerobiłem troszkę szkiełek, kilka mam (także L), a najlepszym moim szkłem jest 85/1.8, bardzo dobre jest też 50/1.4. Moja opinia jest taka... jeżeli zoom Canona to L faktycznie mile widziana. Jeżeli stałki, to L już nie jest konieczne. Stałka to stałka :wink:

partyzant777
Nowy

Wysłany: Pią 12 Paź, 2007   

No to jeszcze jedno pytanie dla szczesliwych posiadaczy body 5-tki i np 20-tki. Albo 30-ki: czy macie moze zdjecie tego samego obiektu zrobione tym samym obiektywem z uzyciem body 5-tki i innego body Canona? Albo czy wiecie, gdzie mozna znalezc cos takiego w sieci?

partyzant777
Nowy

Wysłany: Pią 12 Paź, 2007   

Dla znajacych angielski macie tu watek poswiecony porownaniu 40-tki z 5-tka:
http://forums.dpreview.co...essage=25172671

Odpowiedz do tematu