Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Pią 12 Cze, 2009
Kłopot ze zdjęciami nocnymi
Autor Wiadomość
lukas330 
Nowy

Wysłany: Czw 11 Cze, 2009   Kłopot ze zdjęciami nocnymi

hej mam problem. zakupiłem lustrzanke Sony a300 i do tej pory nie moge jej rozgrysc. instrukcje czytałem kilka razy i moim zdaniem nie ma tam zabardzo wytłumaczone co i jak ustawic. i zaczyna mi sie ona nie podobac wole jak narazie cyfrówke. wiec moze ktos mi pomoze co i jak tam ustawic. apropo nie moge zrobic fotek w nocy.... bo ciagle mi mryga flesz i nic dalej, a jak juz po kilku min meczarni pstryknie to fotka jest rozmazana...

pomocy
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 11 Cze, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Czw 11 Cze, 2009   

Zacznij na początku robić zdjęcia w trybie "P" i obserwuj jak w zależności od zmieniających się warunków aparat dobiera czas naświetlania, przysłonę i ew. czułość ISO (jeśli ustawione na auto).
Rozmazane zdjęcia świadczą o poruszeniu aparatu. Ustaw aparat na czymś stabilnym (nie musi być statyw, możesz zacząć od parapetu), ustaw tryb "P", samowyzwalacz i naciśnij spust. Dopóki zdjęcie nie pojawi się na wyświetlaczu nie dotykaj aparatu.
Technik wykonywania zdjęć cyfrówką nie znajdziesz w instrukcji obsługi. Powinieneś zacząć od zakupu dobrej książki - poszukaj tu:
http://forum.optyczne.pl/viewforum.php?f=20

f11whocares 
Bywalec
pstryk

W instrukcji masz bardzo dokladnie opisana kazda funkcje w aparacie, a poniewaz widze ze nie masz pojecia proponowal bym ci na poczatek youtube, moze tam znajdziesz bardziej graficznie opisane funcje i mozliwosci tego aparatu. Wlasnie sprawdzilem i jest tego mnostwo. A.... w jakim jezyku masz ta instrukcje?
A z tego co pamietam to masz tam ustawienie portretu nocnego z automatycznym flashem, zmien opcje na A + eksperymentuj z przeslona + statyw i powodzenia
Ostatnio zmieniony przez f11whocares Czw 11 Cze, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

zug
[Usunięty]

lukas330 napisał/a:
hej mam problem. zakupiłem lustrzanke Sony a300 i do tej pory nie moge jej rozgrysc. instrukcje czytałem kilka razy i moim zdaniem nie ma tam zabardzo wytłumaczone co i jak ustawic

czytanie samej instrukcji Ci nie pomoże jak nie masz podstaw. Na początek tak jak pisze Baku, dobra książka plus wiedza która posiadasz po przestudiowaniu instrukcji dadzą efekty :wink:

lukas330 
Nowy

bo ogólnie chciałem w nocy zrobic fotke swiateł samochodu... i nie wychodziły mi normalne tylko rozmazane albo jak ustawiałem na tryb nocny to migała mi lampa i zdjecia nie było...

ok dzieki zajrze tam jak nie bede mogł sie doczytac to bede kontynuował temat
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 11 Cze, 2009, w całości zmieniany 3 razy  

zug
[Usunięty]

lukas330, zobacz też :arrow: to

lukas330 
Nowy

f11whocares, własnie na tym trybie co piszez mam rozmazany obraz albo mi tylko mryga tak jak by nie mogł złapac ostrosci

[ Dodano: Czw 11 Cze, 2009 20:12 ]
oracle, spokojnie co to jest forum polonistyczne?? ciekawe jak TY kupiłes Lustrzanke to juz wszystko wiedziałes? i chyba po to sa fora zeby troszke sie dowiedziec co i jak nie prawda??????

f11whocares 
Bywalec
pstryk

lukas330 napisał/a:
f11whocares, własnie na tym trybie co piszez mam rozmazany obraz albo mi tylko mryga tak jak by nie mogł złapac ostrosci

Obraz rozmazany bo czas naswietlania jest dluzszy, przez co bardzo wazne jest stabilne osadzenie aparatu(statyw, parapet...na poczatek) a z ostroscia wylacz autofocus, moze obiektyw nie ma do czego ustawic ostrosci i aparat glupieje, mama czasem tak z zupelnie niebieskim niebem na AF, probuj zobaczysz ze sie uda :)

lukas330 
Nowy

ok Panowie bede uwazał na błędy jak narazie studiuje linka co mi wysłał zug,
i jeszcze jak mozecie mi cos podrzucic co do fotek w ruchu.

a co do parapetu sprawdziłem to i widac efekt dziekif11whocares, :lol:

zug
[Usunięty]

lukas330, jak skończysz :wink: to tu masz następny :arrow: TU

candy 
Maniak
óć

co do fotek w ruchu,to pomysl logicznie jak do tego podejsc?
obiekt porusza sie,masz malo czasu na jego uchwycenie wiec zmniejszasz czas naswietlania,predkosc migawki(na oko trudno powiedziec,zalezy od warunkow,ale tak od ok.1/250 sek.) i otwierasz bardziej przeslone,zeby wpuscic wiecej swiatla
aparat bedzie bardziej czuly na swiatlo z wiekszym ISO(ale uwazaj,zbyt wysokie ISO spowoduje szumy na zdjeciu)
sprawdz jak ustawia sie te trzy parametry na poczatek i kombinuj,rob zdjecia,przegladaj je,patrz jakie byly parametry na tych co lepszych zdjeciach i juz!

oracle 
Maniak

Ja ZANIM kupiłem lustrzankę to dokładnie przestudiowałem jak one działają, i dopiero jak byłem przekonany, że lepiej kupić lustrzankę niż kompakt to dopiero się na nią zdecydowałem.

Bo widzisz lustrzanka to takie narzędzie dla świadomych, bez podstawowej wiedzy na początek nie ma co kupować.

candy 
Maniak
óć

oracle, troche jakby za pozno dla kolegi,kaske juz wydal,teraz tylko mozna sprobowac pomoc :D

lukas330 
Nowy

candy, dzieki. oracle dokładnie nie kazdy jest taki obcykany jak TY ze wszystko robi zawczasu. a ja tu nie jestem sie kłócic tylko zaczerpnac troche informacji. wiec prosze o pomoc.

oracle 
Maniak

No właśnie może nie jest za późno, z tego co wiem jest 10 dni na zwrócenie sprzętu w stanie nienaruszonym.

A jeśli kolega się upiera przy pozostawieniu lustrzanki to najpierw warto sobie kupić książkę o podstawach fotografi. No chyba że jest mistrzem zapytań google (bez przesady, mistrzem nie trzeba być) i potrafi wszystko wygooglować. Takie rzeczy to podstawa i szkoda mówić i tłumaczyć n-ty raz, tego jest pełno.

Obcykany a nie opcykany!

Nawet użycze ci moich zdolności wyszukiwania
http://www.dfv.pl/szkola-...fia.html?id=386
i ogólnie: http://www.dfv.pl/szkola-foto-video.html

kompakt vs lustrzanka
http://www.cyfrowe.pl/art...lustrzanka.html

Ekspozycja:
http://www.fotografia.kopernet.org/ekspozycja.html
i cała reszta tematów do przeczytania.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi