Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 12 Cze, 2009 obiektyw w drogę do 350D
Czołem koledzy,
Po pierwsze witam was serdecznie - właśnie dołączyłem do forum.
Potrzebuję rady, jaki obiektyw zabrać ze sobą do plecaka w dość długą, bo 3-miesieczna podróż.
Mam 350D ze standarodwym szklem i w inne body raczej nie bede inwestowal, bo tam gdzie jade bardzo latwo jest stracic wszystko, laczenie z ubraniem ;] a po kieszeni za mocno to może uderzyć. Nie chce też za duzo do plecaka wrzucac, bo każde pol kg wiecej w plecaku, jak kazdy wie wazy 10 razy wiecej.
Zależy mi na jakimś unwersalnym szkle, ale chciałbym żeby było dość jasne - wiadomo, warunki mogą byc bardzo rozne. Zastanawialem sie nad nowa Sigma 18-250 mm f/3.5-6.3 DC OS HSM, ale tez nie chce zabierac czegos nieprzetestowanego. Poza tym troche ciemny i przekracza budzet = 2000pln (musialbym sie postarac o dodatkowe pieniadze
Dodam, ze zdjecia pojawia sie pewnie na jakims pokazie, wiec zalezaloby mi, zeby w miare mozliwosci byly dobrej jakosci.
Bardzo prosze o jakies sugestie, bo im wiecej czytam testow na optycznych (ktore z reszta sa super!! - wielkie gratulacje dla zespolu) tym większy mętlik w glowie... ;]
Jak już ktos na forum sugerował - battery grip jest, zestaw akumulatorów też. Dodatkowo zamowione 2 karty kazda po 4gb - wolalem 2 mniejsze, bo mniejsze ryzyko straty.
totuk, mając 350d z kitem dokupiłbym canona 70-300 IS USM. Jakbyś dołozył do tego 50/1,8 to przekroczysz budżet o ok.200PLN, ale taki pomysł też wydaje mi się dobry. Podobnie jak mavierk uważam, że kart pamięci przydałoby się więcej.
Wielkie dzięki za odpowiedź.
Jeśli chodzi o karty, to będę miał możliwość zgrywania zdjęć na dość duży dysk wszędzie, gdzie będę miał elektryczność, co powinno często się zdarzać. Choć może rzeczywiście w jeszcze jakąś kartę zainwestuję ;]
Myślałem zarówno o tym Canonie, jak i o Sigmie.
W obu przypadkach chciało by się więcej trochę światła. Duży plus dla USM/HSM, bo nie ukrywam, że sprawny AF jest w tym wypadku dużą zaletą. U Canona duży plus, bo na Allegro można spokojnie w granicach 1000pln dostać.
Jeśli chodzi o tą 50-tkę to zastanawiałem się, czy dla matrycy APS-C w mojej 350D nie lepiej byłoby tego Canona 35mm albo Sigmę 30mm ( z tym, że ta sigma trochę powala ceną - musiałbym chyba tylko na nią się zdecydować, a Canon niestety nie najlepiej sobie radzi).
A co myślisz o zestawie:
Canon EF 28 mm f/2.8 + Sigma 18-125 mm f/3.8-5.6 DC OS HSM
Myślisz, że mógłby się spisać w takich warunkach?
No i gdyby ktoś już przetestował Sigmę 18-250 mm f/3.5-6.3 DC OS HSM na jakimś podobnym body Canona, to proszę o podzielenie się refleksjami )
Sunders,
Dzięki - właśnie zerknąłem na allegro i ten 70-300 można kupić za 1700pln. To też niezły pomysł. Ale bydle wieeeelkie..... ;]
No tak, ale pamiętaj, że będę musiał znaleźć na to miejsce w plecaku i siły w nogach... no ale czego się nie robi... ;]
Chłopaki,
a gdyby skompletować tego Canona 17-85 IS, co mówił mavierk i dołożyć do niego tele Canona 70-300. Musiałbym niestety zrezygnować ze stałej 50-tki no i ze światła, ale za to w obu stabilizacja... Choć ruchu obiektu stabilizacja mi nie ustabilizuje ;]
Czy może dać sobie spokój z takimi kombinacjami, zdecydować się na konkretne szkło i stałkę?
a gdyby skompletować tego Canona 17-85 IS, co mówił mavierk i dołożyć do niego tele Canona 70-300. Musiałbym niestety zrezygnować ze stałej 50-tki no i ze światła, ale za to w obu stabilizacja... Choć ruchu obiektu stabilizacja mi nie ustabilizuje ;]
Pomysł niezły ale, zamiast rezygnacji ze światła i canona 17-85, rozważ sigmę 17-70macro lub tamrona 17-50/2,8.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 12 Cze, 2009
totuk napisał/a:
no ale czego się nie robi... ;]
to może Cwanon 55-250IS?
Ja osobiście wolałbym 17-85 od 17-70, ale to tylko i wyłącznie moje widzimisie
18-55 + 55-250 + 50/1.8 to chyba najfajniejszy komplecik.
Ja osobiście wolałbym 17-85 od 17-70, ale to tylko i wyłącznie moje widzimisie
Ja właśnie chciałbym coś, co by mi ewentualnie mogło moje kitowe szkło zastąpić - słabo przędzie, co raz wolniejszy silniczek i w dodatku chyba nim gdzieś uderzyłem, bo problemy z AF ma.
Ten 55-250 używałem przez chwilę (od kumpla pożyczyłem) i jakiś strasznie plastikowy mi się zdawał. Poza tym miał luzy - nie wiem, czy to taki egzemplarz, czy to normalne, ale problemy z ostrzeniem przez to powstawały.
Teraz jeszcze kwestia tej 50-tki, która na mojej matrycy się zrobi 80-tką... ;\ Może jakiś w miarę jasny szeroki kąt, który na długim końcu będzie miał te 30mm?
Kurcze, ja chyba nigdy nie znajdę sobie odpowiedniego obiektywu... "Osiołkowi w żłobie dano..."
P.S. dodam jeszcze, że głównie zdjęcia reportażowe, choć nie ukrywam przydatności tele w takich warunkach...
Ostatnio zmieniony przez totuk Pią 12 Cze, 2009, w całości zmieniany 1 raz
kozidron [Usunięty]
mavierk napisał/a:
Najfajniejszy i najbardziej plastikowy zestaw jaki można sobie z kompletować pod canona .
totuk, masz troszkę duże wymagania jak na możliwości. Lekkie, tanie o wszechstronnych ogniskowych, mocne ale tanie-żeby nie było szkoda "jak zginie w czasie podróży".
Wymień to wszystko na pentaxa k-m +18-55+50-200, małe, lekkie, dość dobre optycznie, kosztuje niewiele, solidne - w zestawie to około 2500 razem z puszką i masz z głowy. Na dodatek jest na paluszki a jak będziesz chciał dokupić jakąś starą manualną ostrą stałkę to z pentaxem najlepiej.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
kozidron napisał/a:
Najfajniejszy i najbardziej plastikowy zestaw jaki można sobie z kompletować pod canona .
za to lekki i mały - nie można mieć lekkiego, małego, taniego i solidnego zestawu - można mieć tylko dwa (może czasem 3) z tych czterech
Dla mnie na wyjaździk taki to właściwie tylko Sigma 17-70 albo C17-85IS + 70-200/4L to pierwsze bo ma macro i 17mm a to drugie bo szczelne i wygodne
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 13 Cze, 2009
mavierk napisał/a:
Dla mnie na wyjaździk taki to właściwie tylko Sigma 17-70 albo C17-85IS + 70-200/4L to pierwsze bo ma macro i 17mm a to drugie bo szczelne i wygodne
fajny zestaw, tylko nie lekki i mały, za to całkiem solidny i przyzwoity optycznie(może poza 17-85IS). Zgadzam się mavierk, że nie można mieć wszystkiego- tym bardziej w tej cenie.
totuk, chciałeś jeszcze żeby szkiełka były dość jasne, niestety zestaw z penteaxem jaki ci zaproponowałem raczej do jasnych nie należy.
Niestety lekki i jasny oraz jasny i tani, to cechy obiektywów, które wykluczają się wzajemnie
Zestaw sigma 17-70macro + canon 70-200L wydaje się kompromisowy pod względem jsności i ceny. Pod względem wagi niestety niekoniecznie Mając "trochę" szczęścia używki obu można w granicach 2000-2500PLN trafić.
Jeśli to "za ciężko", to zrezygnuj z L-ki i kupuj tylko sigmę-jest w miarę uniwersalna i w większości "sytuacji" powinna "dać radę".
kozidron - dzięki za pomysł, ale raczej zostane przy moim 350D. Z Canonami pracowalem wcześniej i jestem przyzwyczajony do pracy z nimi, a że mam to body to wykorzystam je tutaj, tylko odpowiednio rozbuduje.
Jeśli chodzi o Sigmę, to rzeczywiście fajny obiektyw. Poczytałem testy tu i gdzie indziej i poważnie się nad nim zastanawiam. Długi tele nie będzie mi raczej potrzebny w tym przypadku, więc z ogniskowej 200 mogę zrezygnować.
Powiedzcie jeszcze co myślicie o takim czymś:
Canon EF 28 mm f/2.8 - jasny, do reporterskich na matrycy ASP-C zbliżony do klasycznej 50-tki. W dodatku ostry od f/2.8 i z dokładnym AF, co w repo przydatne
+
Sigma 18-125 mm f/3.8-5.6 DC OS HSM - zamiennik kita. Niewiele ciemniejszy od mojego kitowego, za to z OS i HSM, co mnie przekonuje do ciemniejszego szkła. No i fajna rozpiętość ogniskowych [kit zresztą nie jest taki zły, ale egzemplarz, który mam już się rozpada ;]
Jak sądzicie, czy opłaca się takie połączenie, czy nie kombinować z tą 18-125 i kupić 17-70 bez OS, HSM i z krótszą ogniskową, ale za to jaśniejszą?
Sorry, że was tak męczę od początku obecności na forum ;]]]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 11