Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie no bez jaj Panowie. Kolega zwirek210 to chyba jakiś kawalarz. Pisze, że głównie fotografuje śluby, a potem się pyta który obiektyw będzie lepszy do portretu: 35mm czy 85mm. Proszę...
zwirek210 Sory stary, ale naprawdę jak dla mnie to sie troche ośmieszyłeś, a koledzy jeszcze Tobie odpisują i to mnie najbardziej dziwi.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 12 Cze, 2009
minimalguy, nie wiem co śmiesznego w portretowaniu za pomocą 35tki, zwłaszcza po cropie
minimalguy [Usunięty]
mavierk napisał/a:
minimalguy, nie wiem co śmiesznego w portretowaniu za pomocą 35tki, zwłaszcza po cropie
Ale to już nawet nie o to chodzi. Oczywiście, że można zrobić piękny portret na 35mm, można i na 24mm na pełnej klatce. Ale jak gość pisze, że fotografuje głównie śluby, to sam doskonale powinien wiedzieć co mu jest potrzebne.
[ Dodano: Pią 12 Cze, 2009 15:21 ]
Co innego gdyby napisał, że ZAMIERZA fotografować śluby, to jeszcze OK. Można udzielać rad.
Całkiem prawdopodobne, że kolega jest 'starej daty' i nie orientuje się z tych nowych zakresach, cropach i tak dalej - jak dla mnie jest to w sumie zrozumiałe, nie każdy musi się nad tym za bardzo rozczulać.
zwirek210 napisał/a:
(Tokiny AF-28-70 mm f2.8 At-x 287 Af PRO SV). Prosze o doradzenie zastanawiam sie nad jakąś sigma lub nikkorem.
no to Sigma 18-50 da Ci mniej więcej to, co Tokina (po cropie masz 28-75/2.8) albo Tamron 17-50 (da Ci 27-75/2.8)
Sigma ma sprawniejszy AF, lepiej działa pod światło i jest lepiej wykonana
Tamron jest za to ostrzejszy
Najlepiej to byloby jakbyś kupił Nikkora 17-55/2.8 - duży, solidny, ostry, szybki i jak dobry, tak drogi.
Nie wiem po co ładować się w stałki, jak nauczyłeś się już pracować na Zoomie z f2.8.
35tka przyda się do fotografii w większości przypadków, ale tami czy sigma też sobie poradzą.
Co najwyżej jak już pierwsze szkiełko na siebie zarobi, możesz pomyśleć nad czymś nowym.
minimalguy [Usunięty]
Akurat starej daty nie jest, ale już mniejsza z tym.
zwirek210
Nie wiem jak rysuje ta Twoja tokina, ale ja bym ją zostawił, w końcu ma 70mm i 2.8 więc jakiś tam portret tym zrobisz. Pomyślałbym raczej nad szerszym kątem:
1. Sigma 20mm 1.8
2. Nikkor 20mm 2.8
Po cropie to jest "tylko" 30 więc nie jest super szeroko, ale tragedi też nie ma, mniej więcej to co miałeś na analogu na szerokim końcu swojej tokiny. Skłaniałbym się ku pozycji numer 1 ze względu na lepsze światło.
To namieszajmy troszkę
minimalguy napisał/a:
a koledzy jeszcze Tobie odpisują i to mnie najbardziej dziwi.
sam się zadziwiasz
W takim razie może lepiej Sigmę/Tamrona 17-35/2.8-4? Na szerokim kącie aż tak światło potrzebne chyba nie jest
No i w sumie najlepiej by było, gdybyś miał tak:
Nikon f90x + 85/1.8 na zmianę z 28-70
plus
Nikon d200 + 28-70 na zmianę z 85/1.8
ale z tego, co pamietam, to ta tokina to f2.8 to jako ciekawostkę tylko ma
minimalguy [Usunięty]
Mavierk
Bo jestem zadziwiający a tak na poważnie, to trafiła do mnie Twoja koncepcja, że kolega może być w te wszystkie cropy jeszcze nie wtajemniczony
Całkiem prawdopodobne, że kolega jest 'starej daty' i nie orientuje się z tych nowych zakresach, cropach i tak dalej - jak dla mnie jest to w sumie zrozumiałe, nie każdy musi się nad tym za bardzo rozczulać.
zwirek210 napisał/a:
(Tokiny AF-28-70 mm f2.8 At-x 287 Af PRO SV). Prosze o doradzenie zastanawiam sie nad jakąś sigma lub nikkorem.
no to Sigma 18-50 da Ci mniej więcej to, co Tokina (po cropie masz 28-75/2.8) albo Tamron 17-50 (da Ci 27-75/2.8)
Sigma ma sprawniejszy AF, lepiej działa pod światło i jest lepiej wykonana
Tamron jest za to ostrzejszy
Najlepiej to byloby jakbyś kupił Nikkora 17-55/2.8 - duży, solidny, ostry, szybki i jak dobry, tak drogi.
Nie wiem po co ładować się w stałki, jak nauczyłeś się już pracować na Zoomie z f2.8.
35tka przyda się do fotografii w większości przypadków, ale tami czy sigma też sobie poradzą.
Co najwyżej jak już pierwsze szkiełko na siebie zarobi, możesz pomyśleć nad czymś nowym.
chcą robiąc śluby w systemie canon-a zoom to tylko 17-55 bądź jeśli ff to 24-70L tamrona t17-50 i sigmę18-50 mając robić na tym kasę to bym sobie odpuścił
a poważnie to jeśli miał bym na tym zarabiać to kupił bym kilka stałem z serii L z f1.2/f1.4
Wysłany: Sob 13 Cze, 2009
as..., wolałbym nadrabiać braki sprzętu warsztatem, niż braki warsztatu sprzętem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9