Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 11 Paź, 2007 konwerter macro czy soczewki???
Od niedawna bawię się w macro mam sigmę 70-300 APO i chcę kupić coś do większych zbliżeń? Nie wiem co będzie lepsze soczewki czy konwerter macro??? Proszę o pomoc
Czy ktoś wytłumaczy mi na czym polegają różnice pomiędzy konwerterem macro a soczewkami bo nie wiem co wybrać???? Z czego wychodzą ładniejsze zdjęcia???
Arv [Usunięty]
Wysłany: Nie 11 Lis, 2007
Rozglądając się uważnie doszedłem do wniosku, że najlepszy patent to pierścienie dystansowe, noszę się z zamiarem zakupu takowych.
Ale uprzedzam, że doświadczenia żadnego z takimi szpejami jeszcze nie mam.
MM a ile tego trzebaby założyć żeby z 70-200 zrobić macro ??
pdf100 [Usunięty]
konwerter makro???
w życiu o czymś takim nie słyszałem...
w każdym razie
jeżeli masz Sigme 70-300mm i chcesz kupować
soczewki makro to cię zabardzo nie rozumiem...
,
ta sigma ma odległość ostrzenia 0.59metra (jeżeli dobrze pamiętam
soczewka makro nie ma SENSU
kupować soczewek,
nawet jeżeli masz soczewkę +1 to automat ani manual (na najmniejszej odległości ostrzenia) nie chwyci ostrości jeżeli jesteś dalej
niż ok. 5cm od fotografowanego obiekty (takie jest moje doświadczenie z tymi soczewkami...
co do konwerterów zapytaj innego bo ja na o konwerterach makro nie słyszałem,
acha,
byłbym zapomniał...
przy używaniu tych soczewek zdjęc na dyplom nie zrobisz.
Abberacja chromatyczna jest na naprawdę wysokim (jak dla mnie za wysokim) poziomie.
aczkolwiek po obróbce w photoshopie (w moim przypadki CS3)
mogą wyjść z tego całkiem fajne efekty...
prześlij mi twój adres e-mail to ci wyśle pare sampli...
a jak przejdzie mi leń i wymienię zasilacz w moim stacjonarnym
komputerze to ci prześle pare zdjęcie....
mój wniosek taki.
nie zamierzasz obrabiać nie kupuj...
MM a ile tego trzebaby założyć żeby z 70-200 zrobić macro ??
Nawet tego nie próbowałem. Lepszym wyborem jest 50/1.4. Wychodzi coś około 1.4:1 przy założonym komplecie trzech dystansów, przy aparacie z cropem będzie to jeszcze "ciaśniej" w kadrze.
Ooooo o 50-tce nawet nie pomyślałem bo mam 100/2,8 i raczej coś dłuższego rozważałem podłączyć do tych pierścieni gdyż przy 5D ta setka jakoś mało powiększa Wiec chyba sobie w końcu strzelę te piersicionki i potestuję z całą szklarnią Dzięki !!
Czy ktoś wytłumaczy mi na czym polegają różnice pomiędzy konwerterem macro a soczewkami bo nie wiem co wybrać???? Z czego wychodzą ładniejsze zdjęcia???
Poczytalem troche na necie i PRAWDOPODOBNIE te dwie rzeczy to to samo. Konwerter nakladasz na koniec obiektywu tak jak soczewke. Sam konwerter to soczewka lub ich uklad.
Ja mam soczewke HOYA +4 i nie polecam. Niewiele to daje.
I sa powazne minusy:
1. PRAWDOPODOBNIE zmieni ci sie minimalna odległość z jakiej obiektyw będzie lapal ostrzyl.
2. PRAWDOPODOBNIE przy wydłużaniu ogniskowej może wogóle focus zacząć wariować.
Te 2 problemy pojawiają się przy używaniu soczewek z kompaktami. Pisalem PRAWDOPODOBNIE bo nie wiem czy tak jest dla lustrzanek.
Jeśli się mylę, proszę niech ktoś, kto ma większą i pewniejszą wiedzę na ten temat, poprawi mnie.
pdf100 [Usunięty]
ja już swoje napisałem,
a mam soczewki
1,2,4,7,10
więc cośtam o nich wiem,
pozatym jak dla mnie to nie ma sensu
używanie fokusa podczas makro...
i pewno wielu myśli tak samo...
Sigma 70-300 plus pierscienie kenko to dosc dobre rozwiazanie. Z kompletem jest praktycznie 1:1 przy ogniskowej 70mm, bo komplet to chyba 68mm. Swoje pierscienie odsprzedalem kolezance, a sigma poszla na ebayu. Zakladalem takze nikkora 70-300VR. Dziala stabilizacja. AF tez by dzialal, bo one przenosza wszystko, ale kto uzywal pierscieni lub mieszkow, ten wie, jak sie z tym sprzetem pracuje. Z soczewkami i makrokonwerterami jest podobna historia. Z jednym pierscieniem od biedy da sie ostrzyc uzywajac AF.
Jakosciowo pierscienie dysansuja soczewki i konwertery o lata swietlne. Zadnych aberracji ponad to, co oferuje sam obiektyw.
Po moich doswiadczeniach z tym stafem uwazam, ze warto miec pierscienie posrednie. Przynajmniej jeden. A obiektywu dedykowanego do makro nic nie zastapi.
Jest jeszcze opcja odwrotnego mocowania, ale tego uzywam do bardzo ekstremalnych przyblizen. Kiedys pstrykalem krysztalki w laboratorium.
dziwne...
w specyfikacji na optycznych pisze inaczej...
A rzeczywiście, w takim razie w specyfikacji mają błąd, bo obiektyw mam pod ręką i ewidentnie 0.95 m to jest ostatni napisik na nim. Zaraz dam posta na odpowiedni dział forum.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9