Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jakość lornetki, a obserwacje nieba.
Autor Wiadomość
jaqb 
Rozmowny

Wysłany: Nie 14 Cze, 2009   Jakość lornetki, a obserwacje nieba.

Witam! Mimo, że lektura forum i testów przybiera u mnie okresowo formę uzależnienia - szczególnie przy pochmurnym niebie :wink: , mam pytanie na które jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem. Czy istnieje zauważalna różnica w możliwościach obserwacyjnych między lornetkami dobrymi (np TENTO, Nikon EX, WO ED), a bardzo dobrymi - dokładnie Fujinon - niebo i DS-y przede wszystkim? Ile znaczy apertura wiem - 16x70 bawiłem się wiele razy. Niestety porównać lornetek o podobnych parametrach nigdy mi się nie udało. No dobrze :grin: ... tak naprawdę pytam Was praktycy czy warto kupić Fujinona czy zobaczę tyle samo (i tak samo) DS-ów pod ciemnym niebem przez WO ED. Chodzi o 10x50.
Za rady z góry dziękuję i pozdrawiam.

Reklama

Abs 
Optyczny

Wysłany: Nie 14 Cze, 2009   

Niestety jak większość obserwatorów nie miałem w rękach obu lornetek aby porównać więć moja odpowiedź nie będzie zbyt pomocna. Są co najmniej 2 rodzaje Fujinona 10x50 - domyślam się, że piszesz o tym droższym (FMTR).
Obie ciężkie (1,4kg) i bardzo dobre. Ze względu na różnicę ceny brałbym WO ale gdyby nie kwestaia finansowa to byłby Fujinon (ma tylu fanów wśród astronomów, że musi coś w tym być - sory nie patrzyłem). Jednak chyba najwięcej zależy od oka obserwatora - taki sprzęt ma lepsze właściwości rozdzielcze - większości jednak wystarcza Nikon Ex. Między WO a F nie powinno być przepastnej różnicy w zasięgu gwiazdowym i rozdzielczości. Myślę (porównywałem kilka dobrych lornetek), że ja bym tego nie zobaczył ale są goście na zlotach, którzy dostrzegają subtelne różnice patrząc w niebo.
Przez Fujinona 16x70 na statywie zobaczysz znacznie więcej właśnie ze względu na większy zasięg gwiazdowy takiego sprzętu.

Arek 
Redaktor

Różnica pomiędzy Fujinonem 10x50 FMT-SX a WO 10x50 ED są ale niewielkie. Kupując Fujonona dostajesz jednak jeszcze coś - dłuższą gwarancję i świadomość, że lornetka przeszła fabrykę i kontrolę jakości w Japonii, a nie w Chinach. Czy to warte płacenia
2x więcej - na to pytanie musi odpowiedzieć sobie każdy kupujący samodzielnie.

jaqb 
Rozmowny

Dzięki za odzew.
Abs napisał/a:

Przez Fujinona 16x70 na statywie zobaczysz znacznie więcej właśnie ze względu na większy zasięg gwiazdowy takiego sprzętu.

Prawda... takim wiele razy się bawiłem. Niebo bajka, jednak z poręcznością ma mało wspólnego, z ręki słabo :sad: poza tym jako jedyna lornetka w góry lub do lasu też nie bardzo (min. odległość ostrzenia, aberacja w dzień ogromna!) Dlatego dobre 10x50.
Arek napisał/a:
Kupując Fujonona dostajesz jednak jeszcze coś - dłuższą gwarancję i świadomość, że lornetka przeszła fabrykę i kontrolę jakości w Japonii, a nie w Chinach. Czy to warte płacenia
2x więcej - na to pytanie musi odpowiedzieć sobie każdy kupujący samodzielnie.

Dla mnie NIE warte! :mrgreen: Dlatego pytam o różnice nawet nie w jakości optycznej (patrzę na niebo nie na optykę :wink: ) a możliwości dostrzegania szczegółów na DS-ach. Na cloudynights czytałem testy zasięgu gwiazdowego. Wynikało z nich, że fujinon 10x70 ma podobny LM jak 10x50 i mniejszy od 12x50 Nikona :shock: (niebo c. 5.5-5.8m). OK ale jednocześnie EdZ pisał, że pod ciemnym niebem 10x70 jest nie do pobicia na obiektach mgławicowych. Zrozumiałe - apertura. Pozostając jednak (a może niesłusznie?) przy 10x50 Będzie widać 3% różnicy w transmisji, ew. lepszy kontrast Fujinona czy dopiero przesiadka na większą aperturę (9x63, 10x70?) wniesie coś do obrazu? Choć źrenica 7mm to raczej w naszych warunkach nie do wykorzystania :sad:
Sorry za przydługi post. Ale tylko od Was Panowie praktyków mogę się czegoś dowiedzieć :lol:

Pepin Krootki 
Rozmowny

Człowieku! Wyluzuj!

Gdy wychodzisz obserwować niebo warunki i tak zwykle nie są doskonałe. Czy to pełzająca mgiełka, czy to wilgoć gdzieś wyżej w atmosferze, czy snujące się chmury, albo walący po oczach Księżyc... Bardzo rzadko zdarza się niebo "żyleta", a jeszcze rzadziej masz wtedy wolny czas i możesz sobie pozwolić na dłuższe, zaplanowane obserwacje. Optymista ze mnie co :mrgreen: Sądzę, iż nie warto wdawać się w dywagacje "będzie widać 3% różnicy w transmisji czy nie". :razz:

Piszę tak, choć jeszcze niedawno sam grzęzłem w optycznej paranoi. Panowie LUZ, albo czas dołączyć do anonimowych lornetkoholików...

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 15 Cze, 2009   

jaqb napisał/a:
Wynikało z nich, że fujinon 10x70 ma podobny LM jak 10x50 i mniejszy od 12x50 Nikona

W to akurat nie uwierzę.

jaqb 
Rozmowny

Pepin Krootki napisał/a:
Człowieku! Wyluzuj!

Dzięki, to chyba niezła rada :mrgreen: Właściwie zgadzam się z Tobą...ale tak dla "paddierżanija..."

Arek napisał/a:
W to akurat nie uwierzę.

http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1772

szczególnie zestawienie:

"Limiting Magnitude
With a variety of observations from different nights, I compiled a list of the best Limiting Magnitude for each. All these range under mag 5.2-5.4 skies.
Nikon SE 12x50 reached a limit of mag 10.8
Nikon SE 10x42 reached a limit of mag 9.8
Nikon SE 8x32 reached a limit of mag 9.1
Fujinon 10x70 reached a limit of mag 10.4
Fujinon 10x50 reached a limit of mag 10.3
Nikon AE 12x50 reached a limit of mag 10.5
Nikon AE 10x50 reached a limit of mag 10.0
Nikon AE 8x40 reached a limit of mag 9.6

Fujinon FMT-SX 10x70 under mag 6.0 skies reached mag 10.85
Tests I've done show under a mag 4.5 sky the 10x70 and a typical 10x50 reach nearly the same limiting magnitude. However, under a mag 5.4-5.5 sky the Fujinon 10x70 reaches slightly fainter magnitude than the Fujinon 10x50. Under mag 5.8 skies the 10x70 reaches deeper than I"™ve ever seen with any 10x50, and just as deep as the best 12050SE. The LM gain due to aperture is a lot more significant as sky gets darker."

jeśli wolno przytoczyć za EdZ z linku powyżej

Arku, też mnie to zdziwiło ale może jakiś komentarz praktyka :wink:

I dzięki za odpowiedzi.

Arek 
Redaktor

Miałem okazję w jednych warunkach nocnych używać Fujinona 10x70 i Minolty Activa 10x50 (podobna do Nikona Action EX 10x50). Fujinon dawał lepszy zasięg. Być może na te dziwne wyniki mają wpływ warunki, w których przeprowadzano test. Tam pisze się o zasięgu 4.5 czy też 5.2-5.4 mag. Taki zasięg to nędza. Jak obserwowałem meteory, zdarzało się, że
ze swojego balkonu w centrum Warszawy miałem zasięg 5.5-5.6 mag (zanim pobudowali
Arkadię). Żeby robić dobry test zasięgu warto mieć zasięg gołym okiem na poziomie 6.0-6.5 mag.

Sama różnica średnicy obiektywów pomiędzy 70 a 50 mm daje teoretyczną różnicę zasięgu na poziomie ponad 0.7 mag. Dodatkowo Fujonony mają ciut lepszą transmisję niż Nikony Action EX i są lepiej skorygowane pod względem wad pozaosiowych. Tak więc różnica w zasięgu gwiazdowym pomiędzy Fujinonem 10x70 a Nikonem 10x50 powinna wynosić na poziomie 0.8-1.0 mag na korzyść Fujinona.

jaqb 
Rozmowny

Czyli warto trochę pomęczyć się z noszeniem 10x70. Dzięki Arku za rozwianie wątpliwości.

Pozdrawiam

Kuba

PS: mi też Arkadia popsuła niebo :twisted: ...i dojazd!!!

zoltan 
Uczestnik

Wysłany: Pon 28 Mar, 2011   

"Gdy wychodzisz obserwować niebo warunki i tak zwykle nie są doskonałe. Czy to pełzająca mgiełka, czy to wilgoć gdzieś wyżej w atmosferze, czy snujące się chmury, albo walący po oczach Księżyc... Bardzo rzadko zdarza się niebo "żyleta", a jeszcze rzadziej masz wtedy wolny czas i możesz sobie pozwolić na dłuższe, zaplanowane obserwacje. Optymista ze mnie co Sądzę, iż nie warto wdawać się w dywagacje "będzie widać 3% różnicy w transmisji czy nie".

Pozwoliłem sobie zacytować tą opinię ponieważ mieszkam w takim miejscu że warunków obserwacyjnych może mi pozazdrościć prawie każdy :mrgreen: (skraj małej wsi-do najbliższego małego miasteczka ponad 20 km )-no ale do rzeczy-posiadam Nikona 10x50 EX i przestaje mi wystarczać :cry: .Zastanawiałem się nad jakimś teleskopem ale koniec końców po przemyśleniu wszystkich za i przeciw (niebo owszem fajne ale brak czasu niefajny ) chyba jednak zainwestuję w większą lornetkę-będzie to albo coś z serii BA 8 albo Fujinon 16x70 (chciałbym czasami wykonywać obserwacje "z ręki"-da się ?).
No i na koniec podstawowe pytanie-jaka jest różnica w zasięgu miedzy takim dajmy na to Fujinonem a moim Nikonem ?Czy te lornetki nadają się do obserwacji samolotów (jakiś korytarz powietrzny też mam nad głową ).Pytam się o to gdyż nie będę miał szansy na przetestowanie w/w lornetek przed zakupem.Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i pozdrawiam.

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 28 Mar, 2011   

zoltan, różnica w średnicy i powiększeniu zrobi swoje. Myślę, że na około 1 mag zysku powinieneś spokojnie liczyć.

zoltan 
Uczestnik

Wysłany: Wto 29 Mar, 2011   

Chyba spać nie możesz :mrgreen: -1 mag to juz super a tak przy okazji-znalazłem tez coś ekonomicznego pod tytułem SkyGuide 15x70-warte jest to coś ?-Fujinon i BA 8 do najtańszych nie należą a ja z racji wykonywanego zawodu co roku na wiosnę muszę wyrzucić na ziemię dziesięciocalowego Meade LX-200 ACF :mrgreen: .Oczywiście jak różnica w jakości obrazu jest duża to się na owego Sky etc oglądać nie bedę-ma ktoś jakies doświadczenia z tym sprzętem ?

Abs 
Optyczny

Tutaj znajdziesz trochę informacji od tych co posiadają lub testowali lornetkę SkyGuide
http://www.astromaniak.pl...hp?f=22&t=13759

zoltan 
Uczestnik

Dzięki-przeczytałem ale w dalszym ciągu nie wiem jak to z tą lornetką jest naprawdę-wedle opisu lekko tylko odstaje jakością obrazu od Fujinona-a róznica w cenie to ok. 1500 zł (raczej kupowałbym w USA )- a jak to mówią Niemcy-nie stać mnie na tanie rzeczy...najwiekszym problemem jest u mnie brak możliwości przetestowania sprzętu przed zakupem-jak na razie wszystkich zakupów dokonywałem po przeczytaniu mnóstwa testów czy recenzji (szczególne podziękowania dla Optycznych :mrgreen: )-no a na dzień dzisiejszy ta lornetka nie została jeszcze przetestowana...

Abs 
Optyczny

Wysłany: Sro 30 Mar, 2011   

Jeśli tylko możesz sobie na to pozwolić bierz Fujinona - pewny strzał, bezkompromisowa jakość. Jeśli ktoś szuka oszczednosci w SkyGude relacja ceny do jakości nie powinna nikogo zawieść. Obie to dość ciężkie lornetki, którymi można na krótką chwilę operować z ręki, jednak ten rodzaj sprzętu wymaga podpórki, najlepiej w formie statywu.

Odpowiedz do tematu