Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Posiadam nikon ex 10x50 i vixen 8x32 niestety vixen jest to lornetka z lat 90 i nie spełnia już swojego zadania z racji: słabe odwzorowanie kolorów w szczególności odwzorowanie bieli ( dla mnie bardzo ważne) oraz słaba ostrość. Chciałbym kupić lornetkę w miarę małą i jednocześnie dość sprawną optycznie. Budżet ok 1000zł. Może ktoś posiada sprzęt w tej cenie i podzieli się opinią
Pozdrawiam.
Z takim budzetem kupisz uzywanego kompakta 20-25mm klasy premium (swarovski, leica, zeiss, nikon hg). Patrzylem przez 3 pierwsze i to jest bez watpienia b. udany zakup.
Moim zdaniem warty zainteresowania moze byc Williams Optics Ferrari 8x25, postaram sie go obejrzec w najblizszym czasie we Wroclawiu i dam znac, na razie nie mialem okazji. Wiele malych opticronow zwlaszcza porro jest bdb, ale nie pamietam nazw tych ktore mialem w reku, a jest ich od groma.
Wiekszosc producentow ma cos w ofercie, ale bez obejrzenia bym nie kupowal.
Jak zwykle Arek dobrze radzi i również uważam że obiektyw nie powinien być mniejszy niż 30, tylko co teraz wybrać, mój vixen niestety daje obraz lekko żółtawy i bardzo mi to przeszkadza, szukam czegoś sprawdzonego i potwierdzonego przez posiadacza.
Pozdrawiam
Podłączę się pod ten wątek z moim pytaniem. Posiadam Zeissa Dekarema 10x50, którego wykorzystuję głównie do celów astro /chociaż nie tylko/. Niestety waga i gabaryty zniechęcają do zabierania jej na dłuższe wyprawy turystyczne z plecakiem. Ostatnio zastanawiam się nad sprzętem mniejszym, lżejszym a który też spełniałaby rolę lornetki przeglądowej o możliwie dużym polu widzenia, min. 9*.
Myślałem nad Nikonem Action EX 7x35 CF, chociaż jej waga też nie jest taka mała, bo 0,8 kg. Czy ktoś z Was ma tę lornetką i mógłby podzielić się swoimi uwagami na jej temat ? Nie widziałem też jak wygląda futerał do tej lornetki.
A może macie propozycje innej lornetki o podobnych parametrach /cena w granicach do 600,- zł/.
Pozdrawiam - Marek B.
Niestety te 7x35 Nikona mało nadają się na poręczne lornetki turystyczne, bo są duże i ciężkie. Ich pole widzenia imponuje, ale coś za coś - brzeg tego pola jest słaby. Nie wiem
czy nie lepiej będzie wejść w 8x40 EX. Tylko trochę cięższa i większa, a pole nadal duże,
a do astro owe 5 mm obiektywu więcej zrobi widoczną różnicę.
A tak naprawdę sam już sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie. Warunki: cena w okolicach 600 zł, duże pole i obiektyw mniejszy od 50 mm spełniają tylko Nikony EX 7x35 i 8x40 (oczywiście z tych lornetek, które warto polecać).
Wysłany: Nie 14 Cze, 2009
Patrzyłem przez Nikona 7x35 w tańszej wersji VII - pole imponujące ale rzeczywiście utrata ostrości obrazu poza centrum w kierunku brzegu zauważalna. 35mm to zbyt mała transmisja światła do astronomii. Tutaj minimum to 40mm przy powiększeniu nie większym niż 8x.
No w zasadzie potwierdzam wcześniejsze spostrzeżenia. Może warte uwagi są dachowce, coś w stylu 8x42 np. Nikon Sporter EX
http://fotozakupy.pl/lorn...r-ex-8x42,9095s
Akurat Nikona sportera bym nie polecał jak już to monarch. Sportera oglądałem i mogę śmiało powiedzieć nie jest to udana dachówa nikona ( oczywiście cena jest przystępna ale jakość nie jest szczególnie dobra )
Niestety te 7x35 Nikona mało nadają się na poręczne lornetki turystyczne, bo są duże i ciężkie...Nie wiem czy nie lepiej będzie wejść w 8x40 EX. Tylko trochę cięższa i większa, a pole nadal duże...
Przyznam, że też dochodzę do podobnych wniosków. Szkoda tylko, że Nikony Action EX 8x40 CF są takie ciężkie.
Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi na moje pytanie.
Pozdrawiam
[ Dodano: Wto 15 Wrz, 2009 18:21 ]
Treść niniejszego postu zamieściłem na astro-forum.org, ale tutaj też podzielę się moimi przemyśleniami na temat zakupu drugiej /małej/ lornetki.
Pozdrawiam
"Od dłuższego czasu myślałem o nabyciu małej lornetki do celów turystycznych i przyrodniczych, która nie zajmowałaby zbyt wiele miejsca w plecaku i była na tyle lekka aby nie zastanawiać się czy warto ją zabierać w podróż. Z założenia miała to być lornetka typu porro /nie mam przekonania do dachówek/ o dość szerokim polu widzenia, niewielkiej odległości ostrego widzenia i którą w razie potrzeby będę mógł skierować na rozgwieżdżone niebo /średnica obiektywów 30-35 mm/. Decyzja nie była łatwa. Brałem pod uwagę Nikona Action EX 7x35 CF o polu widzenia 9,3*, ale jego waga ok. 800 g skutecznie mnie do tego zniechęcała. Tym bardziej, że mam już Zeissa Dekarema 10x50, który waży niewiele więcej, bo ok. 1050 g.
Gdy byłem uczniem /ile to już lat minęło !/ podobał mi się NRD-owski Zeiss Deltrintem 8x30. Niestety nie było mnie wtedy na niego stać, jego cena przekraczała połowę ówczesnej średniej pensji...a teraz sentyment sprawił, że ponownie zainteresowałem się tymi lornetkami. I tym sposobem od niedawno jestem właścicielem Zeissa Deltrintem, egzemplarza z 1976 r...tzn. ma już 33 lata, ale wygląda jak nówka.
Kilka podstawowych informacji na temat małego Zeissa:
powiększenia - 8x;
średnica obiektywów - 30 mm;
pole widzenia - 8,5*;
min. odległość ostrego widzenia - 2,2 m /całkiem nieźle jak na porro !/;
regulacja ostrości - centralna;
nieostrość obrazu - pojawia się w odległości ok. 50% od centrum pola, ale dopiero powyżej 2/3 od centrum jest na poziomie trudno akceptowalnym;
astygmatyzm w środku pola - niewielki;
wyjście na statyw - brak /można zamocować lornetkę do statywu w podobny sposób jak Kronosa 20x60/;
masa netto /z paskiem/ - 540 g;
masa wraz ze skórzanym etui - 670 g;
Dość ciekawym rozwiązaniem jest lekkie skórzane etui, które umożliwia korzystanie z lornetki bez zdejmowania paska futerału z szyi. Obraz bardzo ostry i kontrastowy, porównywalny z Zeissem Dekaremem, a przewyższający go pod względem głębi ostrości. Egzemplarz na który trafiłem okazał się idealny pod względem mechaniki /ustawianie ostrości jest niezwykle płynne i precyzyjne/. Jedyny mankament który zauważyłem to pojawiające się niewielkie odblaski podczas obserwacji pod słońce, które chyba świadczą o niezbyt dobrym wyczernieniu wnętrza tubusów.
Lornetka powinna mieć dość uniwersalne zastosowanie. Obecnie cena tych bino waha się od 250 do 450 zł w zależności od stanu technicznego konkretnego egzemplarza i roku produkcji /stosunek jakości do ceny wydaje mi się dość korzystny/."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10