Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Przecież możesz wziąść na raty wszystko oddzielnie, nie musi być w jednym pudełku.
Najlepszy w takim wypadku będzie Pentax + jego kit + sigma 70-300 APO
masz przede wszystkim: stabilizacje w korpusie, świetnej jakości kit i stabilizacje do ciemnej sigmy która ci pomoże w robieniu zdjęć ptakom. No i pentax ma normalnej wielkości matrycę o normalnych proporcjach w przeciwieństwie do olka.
Najlepszy w takim wypadku będzie Pentax + jego kit + sigma 70-300 APO
masz przede wszystkim: stabilizacje w korpusie, świetnej jakości kit i stabilizacje do ciemnej sigmy która ci pomoże w robieniu zdjęć ptakom. No i pentax ma normalnej wielkości matrycę o normalnych proporcjach w przeciwieństwie do olka.
A to cośkolwiek pomaga/przeszkadza? myślałem ze proporcje to sprawa przyzwyczajenia.
Poza tym AFAIK i e-520 ma całkiem sprawna stabilizacje w korpusie a i jego kitowe obiektywy tez sroce spod ogona nie wypadły...
Większy crop, mniejsza matryca, większe szumy. To, że proporcje są inne to już inna sprawa ale nie można się nie zgodzić, iż jest to ze sobą pozwiązane.
No i wydaje mi się że pentax jest bardziej ergonomiczny niż olesław.
do olka masz mniejszy wybór obiektywów
Dobrym rozwiązaniem by była A200 (jeśli ci nie przeszkadza brak LV) + szkiełko za 1000zł (lepsze to używane w tej cenie)
http://www.cyfrowe.pl/apa...-55-200-vr.html też by to bylo dobre na początek.
A200 to jedno z gorszych rozwiązań, ja bym obstawał przy Olku 520 w dual kicie
http://www.fotobasia.pl/p...-42mm-40-150mm/
Oczywiście porównanie A200 do tego Olka nie ma sensu, do tego masz dwa niezłe kitowe obiektywy.
Ostatnio poleciłem znajomym (posiadali kwotę do 2500zł) Olympusa E-520 + oczywiście 14-42 + 40-150... uważam to za najlepszy wybór w takiej kwocie.
Tym bardziej że Olki często są w promocji w MM/Saturnach itp.
SlawGaw, napomnę tylko że oprócz tego Olka sklep oferował oczywiście Soniaki oraz Nikona D60 (jeśli chodzi o MediaMarkt). Więc dużego wyboru nie miałem żeby ich pokierować. Na razie znajomi są zadowoleni z zakupu (trochę psioczą że nie wzięli Nikona D60 z "nieoryginalnym obiektywem" (tak mówił sprzedawca) czyli z Sigmą 18-200, bo miał większego zooma bo aż 11x... na nic nie zdały się moje tłumaczenia że mają teraz podobny zakres ogniskowych, a że jak kupią sobie obiektyw np. 300-500mm to mają o wiele lepsze tele pomimo że "zoom" jest mniejszy :/)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 13