Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
D700 + ... prosze o pomoc w wyborze szkielka
Autor Wiadomość
Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 13 Cze, 2009   

komar_kzy, zdecydowanie najpierw zoom, do ślubów będzie bardziej praktyczny. Potem stałka :smile:

Reklama

kozidron
[Usunięty]

komar_kzy,
szczerze masz takie doświadczenie, że nie powinieneś zadawać tu tego pytania, widziałem twoje foty i skoro dawałeś radę oblecieć to 2 stałkami to nie powinieneś słuchać żółtodziobów co doradzają ci zooma w rodzaju 24-70(chociaż to porządne szkiełko).
Myślę, że obojętne, jednym i drugim zestawem sobie poradzisz.

Sunders 

kozidron napisał/a:
nie powinieneś zadawać tu tego pytania, widziałem twoje foty i skoro dawałeś radę oblecieć to 2 stałkami to nie powinieneś słuchać żółtodziobów

komar_kzy, czy to podpucha :???:

candy 
Maniak
óć

najpierw zoom,bo bedzie bardziej uniwersalny,a przy tym to bardzo jasne szklo(jak na zmienna ogniskowa)
na pewno nie bedziesz zalowal,a po obsulzeniu 2 slubow powinienes miec kase na dalsze inwestycje

skasowany
[Usunięty]

Wysłany: Nie 14 Cze, 2009   

Sunders napisał/a:
czy to podpucha :???:

Podpucha to chyba ten cały wątek :wink: Kupować puchę za 9000, posiadać nie małe doświadczenie i nie wiedzieć jakie szkiełka się chce, tym bardziej, że wątki się powtarzają? No nic... statnio nawet lepsi zawodnicy byli... :wink:

goltar 
Optyczny

Ja bym jednak wybrał zooma. Używam D700 z N24-70 i jest to bardzo uniwersalny zestaw. Głebia ostrości na FF i przy f/2.8 jest bardzo mała, po przymknięciu do f/4 GO jest ok, a ostrość rewelacja, na 70mm można już zrobić portret. W najbliższy wtorek będę na warsztatach cyfrowe.pl i jeśli będą mieli Sigmę 24-70 to postaram się ją porównać bezpośrednio z N24-70.

komar_kzy 
Rozmowny

Panowie zadna podpucha, poprostu ja zazwyczaj latalem ze stalkami, dlatego tak mi slina cieknie na ta 50/1.4. Chcialem znac wasze zdanie i dowiedziec sie czym wy pracujecie.

Widac zdecydowana wiekszosc jest za zoomem, chyba wlasnie tak zrobie, bynajmniej nie przez wygode, ale brak stalki z zakresu 80mm ktora bedzie w przystepnej cenie. Pozniej dokupie jakies solidne 70-200 to i do studia sie nada, a na stalki od Sigmy zawsze jakies "drobne" sie wysupła :razz:

Nooo chyba ze macie jakies ciekawe w miare nie drogie propozycje z zakresu 80mm do Nikosia bo niestety nie mam doswiadczenia w tym systemie

Dziekuje za slowa uznania - Kozidron :smile:

mavierk 
never knows best

komor napisał/a:
używka za 1,2 musi być mocno wyekspolatowana albo jakiś słaby egzemplarz.
po prostu tego szkła nikt nie chce właściwie :)

minimalguy
[Usunięty]

komar_kzy,
"Podobno tania 85 nikora to nic ciekawego"

Oj Komar mylisz się i to bardzo! Mój znajomy ma d700 i odkąd dałem mu założyć 85mm to zooma Nikora 24-70 nie wyciąga z torby. Tylko się pyta kiedy może oddać. Ogniskowa do portretu na FF idealna(czyt. IDEALNA) Nie słuchaj tych co Ci powiedzą, że to za szeroko na portret, a nigdy niewidzieli rezultatów osiąganych takich zestawem. Mój egzemplarz jest ostry od 2.2, ale wiem, że trafiają się żyletki ostre od 1.8 Dodam, że kupiłem swój w ciemno na ebay-u od ciamciangów a obiektyw jest made in Japan. Odnośnie sigmy 50 1.4 Niestety w ciemniejszym kosciele słabo trafia do przysłon 2.2-2.5 :( W jasniejszym można bardziej otwierać. Tutaj lepiej mi trafiała 50-ka nikkora 1.8, pamiętaj że na D700 będziesz miał jeszcze mniejsza głębię. Jednak na sali to sigme otwieram już maksymalnie, ewentualnie zamykam maksymalnie do 2 :) Może kup sobie najpierw tego zooma i 50-ke nikona 1.8. Szybko zarobisz na następne stałki:) Sam powoli chce dojść do samych stałek, ale nie ukrywam, że zoom jest bardzo wygodny, a zakres 24-70 na ff jest świetny.

goltar 
Optyczny

Wysłany: Sro 17 Cze, 2009   

Jak wspomniałem wcześniej dzięki warsztatom cyfrowe.pl miałem okazję sprawdzić sobie nową Sigmę 24-70 z body D700 w bezpośrednim porównaniu z N24-70. Odnotuję tylko w celach statystycznych, że szkiełko miało znaczny BackFocus :sad: . Nie miałem za bardzo warunków aby go korygować podczas warsztatów, więc z testu nici. Coś nie mam szczęścia do tego szkła... :zalamany: Aby nie było że Sigma taka straszna, 300 f/2.8 którą także testowałem była rewelacyjna :) .

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Czw 18 Cze, 2009   

goltar, a jak ogólne wrażenia z tej "imprezy".....ja jak zwykle musiałem zalegać w pracy i wiedziałem, ze nie uda mi się tam trafić, chociaż blisko...

goltar 
Optyczny

Wrażenia z imprezy bardzo pozytywne, była prezentacja oferty obiektywów Sigmy i Pentaxa K-7, następnie można było podłączyć sobie dowolne szkiełko Sigmy (było dostępnych ok 140 szkieł dla różnych systemów) i porobić nim zdjęcia w środku i na zewnątrz, w tym także zaproszonej modelce (w sali oświetlonej światłem studyjnym). W tym samym czasie dostępny był przedprodukcyjny Pentax K-7 i kilka szkieł do niego, także nowe uszczelniane zoomy. Do tego każdy uczestnik dostał materiały informacyjne oraz drobne upominki. Dla mnie imprezka na 5.

kozidron
[Usunięty]

goltar, no to jednym słowem warto było.

Odpowiedz do tematu