Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
nie da się ukryć, że sony tymi obiektywami ma mocnego asa w rękawie.
Zastanawia mnie, że projektanci szkieł ostatnio coraz mniej się martwią aberracjami, pewnie wychodzą z założenia, że wcześniej czy później poprawi się to w korpusie?
No i fajnie, że af działa dobrze i na najtańszym i na najdroższym korpusie.
Łoj! Na A900 aberracje wyszły poza wykres przez sufit!
Tak serio, fajny test. Na początku jak zobaczyłem cenę to się zdziwiłem, ale potem dojrzałem, że to jest szkło na FF...
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Czw 18 Cze, 2009
bardzo ładne szkiełko....
szkoda mi tylko ,że do porównania z odpowiednikiem canona nie możemy popatrzyć na mtf z 1dsIII z 16-35 canona.
myślę ,że nie było by tak strasznie żle dla canona, choć na pewno gorzej.
i dobrze!
niech sie wreszcie weźmie ta firma do roboty. powinna czuć oddech konkurencji na plecach.
jedna rzecz mnie tylko niepokoi.
skoro to szkło dla pro i pro/amatorów to dlaczego jest taka różnica w cenie?
pomiedzy c i s...
w polsce może i nie, bo to około 1000pln. ale na normalnych rynkach sonny jest droższy pomiedzy $400 a $500 od canona...
a jedyna pucha która może w pełni "wykorzystać" jego jakośc to a900.
mało.....!
Swoją drogą fajnie, że testujecie obiektywy na dwóch korpusach, będziecie chyba pierwszą bazą danych, gdzie można sprawdzić winiete na FF i Apsc i jakość, szczególnie w rogach. Duże brawa dla was za to.
"W przypadku A900 liczba pomyłek napędu była niewielka i sięgała 4%."
Gorzka pigułka dla Wujka Pstrykcza, mówiłem już mu kiedyś, żeby przełączył pokrętło z MF na AF jak testuje te alphy, to nie on ciągle swoje
Mimo wszystko to nowsza konstrukcja. Nie wydaje mi sie by to szklo bylo lepsze niz stary (relatywnie) Nikkor 17-35. Podejrzewam ze Nikon sporo powaznych "landszafciarzy" zlapie dzieki kombinacji D3x + 14-24. Gdyby jeszcze wyszlo D700x...
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Czw 18 Cze, 2009
według mnie to niepotrzebnie wrzucamy do porówania szkiel 16-35 nikkora 14-24...
nie te ogniskowe, nie ten zakres ogniskowych..
ciekawe co by było gdyby nikon zrobił szkło o zakresie podobnym jak s i c...?
czy też piali bysmy z zachwytu. rezygnacja z 11 mm to jednak dużo dla tego tyu szkla
inna sprawa , że szkła są porównywalne jakościowo (s i c) , ale już nie cenowo i tu rodzi sie kolejna kwestia , kto nas bardziek kopie w tyłek...
Heh, zobaczyłem zdjęcie obiektywu i rzuciłem pytanie "Czy to aby na pewno 16mm obiektyw na mały obrazek?". Winietowanie nie zaskoczyło mnie strasznie (ok, 3EV jednak zrobiło wrażenie ), jednak jest to całkowicie zamierzony kompromis. Gdyby było inaczej, przednia soczewka musiałaby przypominać kryształową kulę do wróżenia
A ja i tak wolę Samyanga za 10x mniej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9