Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
nie mam watpliwsci bo test mi wystarczyl ogniskowe mi bardzo odpowiadaja ;]
teraz mam tylko dylemat czy kupic nowe czy uzywane wszak nowy kosztuje kolo 1.5 kzl uzywka 1.1 -1.2 kzl
to jak już będziesz kupował tego "wspaniałego" tamron-a wzróć uwagę na:
-czy ostrzy w punkt ( czasem może mieć ff/bf )
-czy na f2.8 przy 17mm nie ma mydlanego obrazu
- o tym się prawie nie pisze w necie, najlepiej od przesłony min. 5.6 sprawdzić czy obraz z lewej i prawej strony jest taki sam ( ja jak wymieniłem na 3sztukę która nie miała już ww wad, to pojawiła się kolejna )
o trwałości ( albo jej braku ) nie będę się wypowiadał, aby nie robić kolejnej wojny!
wiec co proponujesz kupić ? w tej cenie chyba nie znajdę nic lepszego ? ff/bf ciagle zaznacza się w wypowiedziach na jego temat ale o kolejnych dwóch nie słyszałem
Ja twierdze że as... musiał mieć gigantycznego pecha, kilka egzemplarzy w sklepie sprawdzałem i żadnych wad nie zaobserwowałem. Wszystkie były w 100% powtarzalne.
Naprawdę świetne szkło, dopiero będzie warto go zmienić przy 17-55 IS USM. Praktycznie wszystko co pomiędzy odpada w przedbiegach.
200-300zł to za mało różnicy żeby brać używkę. No i prawdopodobnie nowsze egzemplarze są lepsze, bardziej powtarzalne.
Tami 17-50, hmmm, szkło troche lepsze od przeciętnych, jak go kupowałem miało dobry stosunek ceny do jakości, teraz jest troche gorzej. Mój egzemplarz choć chiński był w miarę OK. Natomiast egzemplarze moich kuzyniaków choć japońskie mają wiele wad, w tym duży rozrzut BF/FF. I mydło na 2,8. Ja swojego pozbyłem się bez żalu, cały kościół słyszał kiedy wyostrzałem, be, to niedopuszczalne. I te zwiększające się luzy tubusa nie zwiastowały nic dobrego na przyszłość, choć w rękach drugiego właściciela żyje do dziś.
Bardzo dobrą ofertą na podstawowy obiektyw jest S.17-70, jest bardziej uniwersalna, choć ciemniejsza.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 18 Cze, 2009
oracle napisał/a:
Ja twierdze że as... musiał mieć gigantycznego pecha, kilka egzemplarzy w sklepie sprawdzałem i żadnych wad nie zaobserwowałem. Wszystkie były w 100% powtarzalne.
z całym szacunkiem, można to widzieć inaczej to ty miałeś wyjątkowe szczęście. Ja widziałem parę dobrych sztuk i parę lipnych. Był tu na forum nawet użytkownik, który porównywał go do 17-55IS i okazało się, że miał wybitną sztukę tamrona i niestety przeciętny egzemplarz canona (17-55is).
nadzik, jedno jest pewne jak trafisz na dobrą sztukę to będziesz zadowolony, dlatego myślę ze jest się nad czym zastanawiać i ja przebierał bym w nowych, bo w razie "niemca" można wymienić.
Udowodnić sprzedawcy, że egzemplarz pracuję nierówno można w prosty sposób jak wyżej napisał kolega as....
ps. oracle, można przyuważyć w twoich wypowiedziach forumowych, że nie ma lepszego szkła od tamrona. Odkąd go posiadasz jest to najlepsze szkło na świecie.
Już mówiłem że tamron pomimo że jest wolniejszy jest CELNIEJSZY od 17-40.
Na pewno nie warto kupować 17-40 gdy mamy niepełną klatke a 17-55 jest o 500-1000zł droższy.
Cytat:
Jak ustawia ostrość to zainteresuje pół okolicy
Lepsze to niż ustawiać po cichu na to co nas nie interesuje.
Cytat:
tego słabego mydlanego 17-40L z słabym af
Od kiedy mam tamrona nawet nie podpinam 17-40 do mojej puszki, jak znajomy przyjchodzi.
Cytat:
ps. oracle, można przyuważyć w twoich wypowiedziach forumowych, że nie ma lepszego szkła od tamrona. Odkąd go posiadasz jest to najlepsze szkło na świecie.
A wiele razy pisałem że 17-55IS USM jest lepszy i jeśli mamy na niego pieniądze to warto właśnie go kupić. Wyolbrzymiasz żeby pokazać że jestem jakimś maniakiem.
Sigme 17-70 miałem i jak dla mnie to mydełko na 17mm, ciemy na długim końcu. Sprzedałem. Sigma 18-50 EX DC to była w ogóle jakaś porażka, strasznie kiepski AF, choć ostrzejszy od 17-70. Sigma 18-50 EX DC MACRO był zdecydowanie lepszy ale to nie był mój obiektyw. 17-40 za ciemny, za drogi i z niecelnym AF.
Miałem praktycznie wszystkie popularne obiektywy ~17-~55 jakie można dostać pod canona z wyjątkiem kitów(Bez i z IS).
Więc co mam polecać? Oczywiście że tamrona bo zdecydowanie wygrywa z konkurencją. Jest ostry jak Canon 17-55 i tani jak Sigma 17-70.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 11