Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Sob 20 Cze, 2009
Sony A 200 czy naprawde taki zly ?
Autor Wiadomość
Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 19 Cze, 2009   

Wiedzmin1101 napisał/a:
czy warto wydac te 400zł

Moim zdaniem warto.

[ Dodano: Pią 19 Cze, 2009 20:50 ]
Wiedzmin1101 napisał/a:
Fotki ż Sony sa po prostu tragiczne jego zdaniem.

Ale z tym się nie zgadzam :smile:

Reklama

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

a z nikona? może one też były tragiczne ;)
tak serio to lampa wbudowana zawsze daje kompromisowe efekty, jeżeli jest użyta jako główne źródło światła.

miałem sony, mam nikona i absolutnie nie widzę różnic w jakości obrazowania. tanie nikony i a200 mają tą samą matrycę sonego i nie ma się co spodziewać wielkich różnic.

Wiedzmin1101 
Uczestnik

"tanie nikony i a200 mają tą samą matrycę sonego i nie ma się co spodziewać wielkich różnic"
Czyli Nikon i Sony mają tą samą matryce (nie podobną )

Reansumując zwykły kit nie przeszkadza w robieniu fotek z użyciem wbudowaniej lampy?
Problem sie pojawia przy wiekszych obiektywach (tak zrozumialem)

W takiej sytuacji chyba raczej nie warto płacić 400zł wiecej (tak mi sie wydaje).
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Pią 19 Cze, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

zug
[Usunięty]

Wiedzmin1101 napisał/a:
Reansumując zwykły kit nie przeszkadza w robieniu fotek z urzyciem wbudowaniej lampy?

przecież nie będziesz robił zdjęć tylko w nocy czy przy gorszym świetle..

oracle 
Maniak

Bierz A200, ma stabilizacje w korpusie więc wszystkie tanie obiektywy zyskąją IS.
1000D natomiast posiada stabilizacje w kitowym obiektywie. Każdy kolejny tani obiektyw nie będzie miał stabilizacji. Dla początkującego myślę, że to będzie dość poważny argument np taka sigma 70-300 APO.

Różnice w jakości zależą bardziej od obiektywów niż od matryc. Więc jeśli twoj znajomy porównywał nikona z dobrym obiektywem do Alfy z kitem to nie ma się co dziwić.

Dla mnie Pentax/Samsung a następnie Sony alfa są najlepszym wyborem dla początkującego.

Swoją drogą, brałeś pod uwagę pentaxa np K-m albo K100D? Wydaje mi się, że to będzie lepszy wybór.

Sunders 

Wiedzmin1101, te aparaty/a200 i 100d/ są podobnej klasy. Jakość wykonania moim zdaniem przemawia za 1000d. Podgląd głębi ostrości rzeczywiście nie jest niezbędny. Zorientuj się jednak czy taka funkcja jak live view będzie Ci potrzebna/1000d ma, a200-nie, a300-ma/.
Wykonaj trzy posunięcia:
1.przeczytaj na optyczne.pl testy tych aparatów
2.spróbuj określić jakie fotki chcesz robić i ew. jakich obiektywów będziesz do tego potrzebował
3.idź do sklepu/tak jak radził Ci wcześniej krisv740/ i weź je do ręki i zrób najlepiej parę fotek/koniecznie też z użyciem wbudowanej lampy-skoro jest to dla Ciebie tak istotne/
I dopiero po wykonaniu "tych czynności" podejmuj decyzję.
400PLN wobec "wyboru systemu" i ew. przyszłych wydatków to śmieszna kwota :smile:
Ostatnio zmieniony przez Sunders Pią 19 Cze, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

RB 

Wiedzmin1101 napisał/a:

Czyli Nikon i Sony mają tą samą matryce (nie podobną )

Nieco inaczej oprogramowaną. Efekty własciwie takie same. Pewnie będa nieco inne kolory i inne duperele łatwo adjustowalne podczas obróbki.

Wiedzmin1101 napisał/a:
Reansumując zwykły kit nie przeszkadza w robieniu fotek z urzyciem wbudowaniej lampy?
Problem sie pojawia przy wiekszych obiektywach (tak zrozumialem)
W takiej sytuacji chyba raczej nie warto płacić 400zł wiecej (tak mi sie wydaje).

Wiesz, za 400 PLN kupisz jakąś zewnętrzną lampę do Sony... Jakiegos Sunpaka z LP 30... cud to nie jest, ale i tak będzie to sprzęt o lata świetlne wyprzedzający wbudowana namiastkę...
a200 i 1000d to takie same dość koszmarnir zrobione plastiki, jednym mniej przeszkadza plajstik i wykonanie Canona innym mniej przeszkadza plajstik i wykonanie Sony, z tym, że po wzięciu w ręke czegoś lepiej wykonanego z wyższej pólki oba sprowadzane sa do właściwego poziomu. To jest tanie i zrobione z tanich materiałów. Ale oba robia dobre zdjęcia, ja się je potrafi zrobic...
Weź oba do ręki. Cztery sówy to nic jeśłi bys miał potem byc wsciekły bo kupiłeś coś co się Tobie nie podoba...

Wiedzmin1101 
Uczestnik

Wystarczy że mi ktos napisze ze przy użyciu wbudowanej lampy blyskowej i obiektywu kit nie bede widział cieni (chodzi mi o to że obiektyw nie zasłania swiatła padajacego z lampy).
Mam zamiar czasami zrobić kilka fotek na jakiejś imprezie (kolega mnie mocno nastraszyl i powiedział ze bez dodatkowej lampy błyskowej fotki sa do kitu).
To moja pierwsza lustrzanka i narazie nie mam zamiaru nic do niej dokupowac.
Może ma ktoś jakieś fotki z wbudowana lampa i kitem ?
Generalnie jestem caly czas za Sony , pisalem juz na paru innych forach i odpowiedzieli mi że w tej cenie nie kupie nic lepszego.

Wszystko to wiem (dużo czytam) a mianowicie to że aparat to tylko podstawa (obiektywy , lampy itp ).

candy 
Maniak
óć

wbudowana lampa bedzie sie glownie nadawac do pstrykow,a do tego to mozesz kompakta kupic(pisze glownie,bo oczywiscie nie zawsze,mozna nawet z takiego "malucha" cos wycisnac,choc jako jedyne zrodlo swiatla do focenia to cudow nie ma co oczekiwac)

zug
[Usunięty]

Wiedzmin1101 napisał/a:
Mam zamiar czasami zrobić kilka fotek na jakiejś imprezie

tym bym się nie przejmował aż tak bardzo,miałem a200 i da się z tym życ
podaj mi maila wyślę Ci kilka fotek :cool:

candy 
Maniak
óć

no zalezy jeszcze jakie imprezy,jakie jest oswietlenie itp.

Wiedzmin1101 
Uczestnik

fredikruger11@wp.pl

MC 

Wiedzmin1101 napisał/a:
Wystarczy że mi ktos napisze ze przy użyciu wbudowanej lampy blyskowej i obiektywu kit nie bede widział cieni

Jesli nie masz zalozonej oslony przeciwslonecznej, to cienia nie bedzie. Sprawdzilem przed chwila.
Co do braku podgladu GO - mam i nie uzywam. Wole sprawdzic na wyswietlaczu po zrobieniu zdjecia. A wizjer mam wyraznie wiekszy niz w A200...

Sunders 

Wiedzmin1101, maila wysyła sie na priva :smile:

[ Dodano: Pią 19 Cze, 2009 22:34 ]
Na opinii MC w sprawie sony możesz polegać :smile: ale to apologeta firmowy :smile:

SlawGaw 
Optyczny

Wiedzmin1101, potwierdzam co pisze MC, wielokrotnie bawiłem się A200 i nigdy mi nie wystąpił cień od obiektywu o ile pamiętałem o zdjęciu osłonki przeciwsłonecznej, a nie tylko obróceniu. Z innymi obiektywami taki problem występuje w mniejszym lub większym stopniu w każdym aparacie z lampą wbudowaną, dlatego warto pomyśleć o lampie zewnętrznej.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi