Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 19 Cze, 2009 Zrobienie samemu zdjęć do dowodu - jakie rozdzielczości?
Witam, potrzebuję zrobić sobie zdjęcia do dowodu, a że żal mi kasy za zdjęcia u "fotografów" to wolę samemu sobie zrobić w moim mini-studiu i mieć wszystko tak jak mi się podoba. Chciałbym oddać parę zdjęć umieszczonych żeby wszystko mi się zmieściło na wydruku 10x15. Robiąc to na komputerze jakiej rozdzielczości ma być zdjęcie i jakiej rozdzielczości tło żeby mi wszystko ładnie siadło na format 10x15 i można było wyciąć zwykłą wycinarką do zdjęć legitymacyjnych/dowodowych?
Rozdzielczość musisz mieć taką jak przy zwykłym foto. Zależy od maszyny w labie. Najczęściej 300 dpi. Całość trzeba oczywiście w PS-ie odpowiednio zeskalować i rozmieścić. Robiłem tak kumplom w robocie do legitymacji. Stawali na tle białych drzwi i jazda
Właśnie - tylko nie wiem jak zeskalować i jak rozmieścić
@edit :
W sumie udało mi się - przymując że tło wynosi 1276x850px (30x45cm ) to jedno zdjęcie powinno mieć 298x383px (3,5x4,5cm - linijka i jakieś stare zdjęcie z podstawówki ).
blahblahblah, coś źle wpisałeś. Musisz miec 300 dpi (dots per inch), czyli na każdy cal (około 2,5 cm) przypada 300 pikseli. Żeby uzyskac 300 dpi w formacie 45x30 cm potrzebowałbyś obrazu długiego przynajmniej na 5300 pikseli na dłuższym boku.
Sam też robiłem sobie zdjęcia do legitymacji. Swoją drogą Politechnika Poznańska ma pod tym względem absurdalne i skutecznie poukrywane po różnych zakamarkach internetowego serwisu rekrutacyjnego wymagania
Pamiętaj, że dobre zdjęcie legitymacyjne praktycznie nie może się podobac. Są ściśle określone reguły. Co z tego, że ładnie mi z lekko przekrzywioną głową skoro takie zdjęcia nie są akceptowane
Koniec końców musiałem zrobic zdjęcie, które mi się nie podobało.
blahblahblah, w takim razie polecam zapytać jeszcze raz i nie opierać się na własnym (błędnym) doświadczeniu.
Niezależnie jak wielkie zrobisz zdjęcie, skalujesz sobie zdjęcie w mm na żywca na papierze o wymiarach 10x15 cm, zamiast zmieniać rozdzielczość zdjęcia w programie.
Inaczej mówiąc.
Otwórz sobie Corela czy Photoshopa. Utwórz pusty plik 300dpi białe tło o wymiarach 10x15 cm. Następnie zimportuj zdjęcie (nawet może być 180 000 pikseli na 50 000 pikseli - jest to nieważne, ważne żeby było dobrej jakości) i za pomocą zwykłego kursora tak zmniejsz (zachowując proporcje) aby zdjęcie miało:
37x52 mm lub 35x45 mm
(wymiary znajdziesz w górnym pasku (na pewno corel, photoshopem się nie bawię))
Nie mówiąc właśnie o wymaganiach do zdjęć dowodowych na temat umiejscowieniu oczu, odkryciu uszu, zdjęciu kolczyków, okulary (jeśli jest wada to muszą być) itd itp.
Zrobiłem około 200-500 zdjęć przez tylko 2 tygodnie pracy i w dodatku robiłem te zdjęcia zanim weszły specjalne rozpiski zdjęć paszportowych (w których bez specjalnych programów zbytnio nie dasz rady)
Kod:
Zdjęcia paszportowe- tylko biometryczne
W związku z nową ustawą paszportową , od 28 sierpnia wymagane będą nowe zdjęcia paszportowe, które spełniać muszą normy ICAO. Szczegółowe wymagania dotyczą, m.in. formatu zdjęcia, pozycji głowy i wyglądu twarzy ,prezentowanej na zdjęciu, w tym np. także przedstawienie oczu i kierunku patrzenia osoby na zdjęciu , a także tła, ostrości, kontrastu, jakości zdjęć oraz fotografowania dzieci. Wszystkie te wymagania istotne są dla fotografów, którzy wykonują zdjęcia paszportowe oraz dla klientów, którzy takie zdjęcia będą wykonywać.
Odradzam Ci robienia zdjęć u fotografa i to szczerze. Po pierwsze nie opłaca się a po drugie w domu napewno zrobisz sobie lepsze zdjecie. Wiem bo właśnie wczoraj odebrałem własnoręcznie zrobione moje zdjęcie he he i w porównaniu z tym zrobionym pół roku temu u fotografa to nie ma nawet co porównywać!!! Baran zrobił mi zdjęcie do dowodu takie że szkoda wogóle mówić i jeszcze przy mnie drukował je na drukarce co w media markt nie wiem czy z 300zł kosztuje naprawdę żal he he i jeszcze 15 zł wzioł! Jak odebrałem dowód z tym zdjęciem to nie wiem zamurowało mnie i tyle wyszło strasznie jasne i nie wiele mnie widać nawet babka co mi dowód wydawała mówiła że strasznie brzydkie zdjęcie (zdjecie nie ja he he) Dwa tygodnie temu wpadłem na pomysł że sam spróbuje zrobić takie zdjęcie (35x45) Miałem troszeczke zdjęć moich i Żonki z okresu 2 lat (zawsze sobie po jednym zostawiałem) wziołem je wszystkie rozłożyłem i porównałem no i co... a to że żadne nie było do siebie podobne nie chodzi mi tutaj o wygląd twarzy ale o sposób ich wykonania nie ma dwóch identycznych. Na każdym zdjęciu każde z nas miało minimalnie inną pozycję a to jedne z cieniami na twarzy (nie powinno ich być) inne z bliska inne z dalsza. Zmierzam do tego że jeżeli weźmiecie sobie jakieś starsze zdjęcie i zrobicie sobie sami podobne to będzie ono dobre i każdy je przyjmie czy to do dowodu czy też do prawa jazdy! Ja zrobiłem sobie przedwczoraj kilkadziesiąt fotek w domu później wybrałem jedną która mi odpowiadała odpowiednio obrobiłem wkleiłem w photoshopie do nowego dokumentu(zdjęcia) o wymiarach 35x45 później z kolei to zdjęcie wkleiłem do nowego dokumentu o wymiarach 21x15 oczywiście skopiowane 15 razy bo tyle tych malutkich foteczek wchodzi na odbitke 21x15 wysłałem do maxuma przez internet i za godzine pojechałem odebrać to zdjęcie i zapłaciłem za to całe 2 zł he he za 15 zdjęć kumacie? Z ciekawości spojrzałem na cennik zrobienia sobie 4 takich zdjęć w tym ów laboratorium i tu mało sie nie przewróciłem normalnie szok 25 zł i za co ku..a? Przywiozłem do domu wyciołem i pokazałem i co... i właśnie obrabiam zdjęcia siostrze i siostrzenicy hee starsznie się im moje zdjęcia spodobały he he już im dałem po jednym bo nalegały. Zamówiłem już sobie nawet wycinarkę do takich zdjęć trochę droga po około 100zł ale i tak wiem że prędzej czy później mi się to wróci a zdjęcia będe miał o wiele lepsze niż bym sobie u fotografa robił he he
Suma sumarum robienie sobie takich zdjęć naprawdę polecam zawsze warto spróbować a chodzenie do fotografa szczerze odradzam!
Ps. Zdjęcia robiłem w domu aparatem samsung nv10 a wyszły jak robione w studio!
hmm nie wiem z jakich fotografów korzystasz. ja wciąż chodzę do swojego znajomego u którego z resztą pracowałem i nie mam żadnych zastrzeżeń. 2 soft-boxy. lampa doświetlająca tło + delikatnie wyclonowane niedoskonałości twarzy i już mam swoje zdjęcie które podoba mi się jeszcze bardziej niż potrzebne. drukowane na drukarce canona (malutka na 10x15) straciło strasznie na nasyceniu, ale i tak nie jest źle
Nie wiem skąd masz fotogtafów którzy nie potrafią ustawić osoby do zdjęcia lub lamp błyskowych żeby cieni nie było
He he ja też nie wiem z kąd oni sie wzieli he he dawniej dawniej może i robili jescze jako tako te zdjęcia ale teraz zeszli na psy. Checsz to sobie chodź do swojego fotografa przecież Ci nie bronie. Ja tylko wiem że osobiście nigdy już tam nie pójdę bo szkoda mi kasy a poza tym w domu zrobię sobie lepsze i w razie potrzeby usunę lub poprawię to co mi się nie podoba he he.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14