Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dlaczego wyniki Optyczne.pl i dpreview różnią się od siebie
Autor Wiadomość
pilgrim
Uczestnik

Wysłany: Pią 09 Lis, 2007   

Oj darujmy sobie fizykę w wywodach :) Fakt ciekawa ale można zrozumieć że tak na dobrą sprawę tylko coś nam się wydaje. Pamiętam wykłady na polibudzie (pierwsze 2 lata to prawie wyłącznie fizyka :) ). Najpierw był poczciwy Newton i było ok. Potem pojawił się Einstein i okazało się że to wcześniejsze to tylko wyjątek. A na końcu dowalili teorią chaosu i wszyscy zgłupieli. Ot i całe podsumowanie :) . Na samą myśl o tym wszystkim ..... a idę się piwka napić w końcu piątek :)

Reklama

Arv
[Usunięty]

Wysłany: Sob 10 Lis, 2007   

Sorry, ale skacze mi ciśnienie jak ktoś nadużywa mocnych słów. Szczególnie w piątym poście na forum. Stąd też takie szybkie skojarzenie polityczne, które zaraz zautocenzuruję.
Nie dostrzegam cienia narcyzmu w krytyce MERYTORYCZNEJ. Pomijając już fakt, że Arek ze swoim doświadczeniem w metodycznym testowaniu sprzętu optycznego ma właściwe kompetencje aby publicznie krytykować Phila Askeya.
Niespecjalnie dostrzegam też klakę. Uważny czytelnik forum z łatwością znajdzie różnice poglądów między niektórymi czytelnikami a redaktorami.
Trzeba też przyznać, że czasem konstruktywna krytyka wzbogaca Waszą witrynę (wywalenie komentarzy spod testów czy więcej zdjęć testowych). Ponieważ mam wyrzuty sumienia okradając Was z użyciem Adblock+ to przynajmniej staram się uczciwie docenić kupę pracy, którą włożyliście w ten serwis. Nazwanie tego "klaką" mnie dotyka.

Ale dość dyskusji nie na temat. EOT.

RobertO 
Administrator

Wysłany: Nie 11 Lis, 2007   

Arv - ale z tym AdBlockiem to mnie zmartwiles :(

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

RobertO napisał/a:

Teraz dopiero zauważyłem, że nie mam na domowym komputerze nawet pół reklamy przy przeglądaniu optyczne.pl... Nawet nie wiem, czy wycina je Outpost, czy jakiś plug-in do Firefoxa... Obstawiam Outpost, bo reklamy na Tlenie też mi wycina...

komor 
Moderator

maxtor napisał/a:
Pozdrawiam,
maxtor (oczywiście "nikoniarz") :wink:

Chyba nie zdobędę poklasku kontynuując ten wątek, ale... dlaczego oczywiście nikoniarz? Jak to mam rozumieć? Jak znam życie takie wątki już były, ale ja jestem tu nowy i nie uczestniczyłem... :D

vip321
Uczestnik

wiem tylko tyle optycznie nie gra w kulki i robi to bardzo dokładnie :) dobra robota chłopaki, ja zawsze po waszej stronie :P

Arv
[Usunięty]

RobertO napisał/a:

Już dodałem do whitelisty. ;-)
Jak się człowiek zacznie zastanawiać nad pewnymi sprawami - to przeważnie mądrzeje.

Bo to jest tak. Są witryny, których nie da się używać bez adblocka. Jak przy każdym linku wyłazi mi jakiś poltergeist (czy jak tam się nazywa ta flashka na cały ekran) albo reklama z dźwiękiem (w pracy) to cholera bierze.
A jak już się włączy adblocka to trudno go skonfigurować tak aby wspierać oglądaniem reklam mniejsze witryny. Mam wyjątek @@|http:/*.optyczne.pl/*| ale nie jestem pewien czy to gwarantuje wyłączenie filtra na wszystkie bannery.

A w ogóle to zacząłem o tym myśleć po przeczytaniu tego tekstu na kopalni wiedzy:
http://kopalniawiedzy.pl/pomoc.html
Póki co lepszego pomysłu niż selektywne odblokowywanie adblockiem nie wymyśliłem, choć być może nie jest to rozwiązanie 100%.

BTW: polecam lekturę: http://www.adblock.org/20...tection_script/

maxtor
Początkujący

Wysłany: Sro 14 Lis, 2007   

komor napisał/a:
maxtor napisał/a:
Pozdrawiam,
maxtor (oczywiście "nikoniarz") :wink:

Chyba nie zdobędę poklasku kontynuując ten wątek, ale... dlaczego oczywiście nikoniarz? Jak to mam rozumieć? Jak znam życie takie wątki już były, ale ja jestem tu nowy i nie uczestniczyłem... :D

Większość uczestników tego forum to Canonierzy i taka jest też linia portalu. Ferment sieją głównie Nikoniarze czując się nieco dyskryminowni...
Pozdrawiam serdecznie sąsiedni system.

Arek 
Redaktor

maxtor napisał/a:

Większość uczestników tego forum to Canonierzy i taka jest też linia portalu. Ferment sieją głównie Nikoniarze czując się nieco dyskryminowni...
Pozdrawiam serdecznie sąsiedni system.

No tego właśnie nie potrafię zrozumieć. Duża część Nikoniarzy nie może nam wybaczyć tego, że testy zaczęliśmy od Canona. A zaczęliśmy od niego nie dlatego, że go kochamy, ale z dwóch prostych przyczyn:

1. Jako początkujący portal, zaczynasz testować to co może przynieść Ci w krótkim czasie najwięcej wejść. Canon był wtedy nr 1 na rynku, więc wybór był tym podyktowany.
2. Nie chcieliśmy testować na małych 6 Mpix matrycach. W momencie startu Optyczne.pl
Canon miał już 20D, Nikon nie miał jeszcze D200.

Dziwi (a może wcale nie dziwi) mnie patrzenie na nas swoją miarą. Masz lustrzankę jakiegoś systemu, uważasz go za najlepszy, dlatego go wybrałeś. Z nami jest inaczej.
W tej właśnie chwili mam pod ręką Canona 20D, Nikona D200, dwa Pentaxy i dwa Sony.
Chcąc porobić sobie zdjęcia, myślisz że zastanawiam się jakie logo ma producent? Tak naprawdę mam to głęboko gdzieś. Wybiorę po prostu to, co mi najlepiej sprawdzi się w danych warunkach. Idąc robić zdjęcia jakiejś imprezy okolicznościowej wezmę D200, bo bardzo lubię jego ergonomię, pomiar światła kolory i niezawodność. Jeśli będzie ciemno, i będę potrzebował wysokich czułości, przeproszę się z Canonem 20D i Nikona zostawię. Gdy wpadnie mi to głowy zabawa z moimi manualnymi Pentaconami, Heliosami i Zenitarami, to wezmę Pentaxa, bo on mi potwierdza z nimi ostrość.

To samo jest z naszym głównym redaktorem od lustrzanek - Krzyśkiem, który prywatnie nigdy nie miał lustrzanki cyfrowej żadnego systemu, w czasach analogowych dużo pracował natomiast na Zenitach, Prakticach itp. Przez jego ręce przewinęło się już kilkanaście lustrzanek cyfrowych, z których każdą używał intensywnie przez czas
około miesiąca z najróżniejszymi szkłami i akcesoriami i w najróżniejszych warunkach.
Myślisz, że on patrzy na logo? Że w jakiś sposób faworyzuje Canona? Albo, że ja czytając jego testy, jako naczelny, kasuje wszystkie uwagi krytyczne wobec Canona? Żarty jakieś... Zdejmij klapki z oczu proszę...

Oczywiście zaraz pojawią się argumenty, że najwięcej jest testów na Canonie itp itd.
Tak to prawda, ale to nie nasza wina, że producenci niezależni mają najłatwiejszy dostęp i największy wybór dla Canonierów. Gdy zamawiam do testu Tokinę, Tamrona czy Sigmę, to mi jest obojętne na którym mocowaniu przyjdzie. Problem w tym, że na Canonie jest
od ręki, za Nikonie za 2-3 tygodnie, a na Pentaxie/Sony nie wiadomo kiedy. Zgadnij co wybieram? Gdy zdarza się wyjątkowo sytuacja, że coś pojawia się pierwsze na Nikonie, z chęcią biorę (np. Tokiny 12-24 i 16-50 pojawiły się w Polsce pierw na Nikonie i na D200
zostały przetestowane). Kolejny przykład. Mam dwa fajne reporterskie tele - jedno Canona, drugie Nikona - oba chcę przetestować z konwerterami. I co? TC Canona
przyszedł od ręki, konwertera Nikona nie mogę doczekać się od 3 tygodni...

A myślisz, że Nikon Polska nam może pomaga i wpycha sprzęt do testów? Zaraz po premierze D3, D300 i szkieł napisałem maila z prośbą o sprzęt do testów. Odpisali, że
nic jeszcze nie mają, ale jak się pojawi to dadzą znać. Przypomniałem sie z raz czy dwa
razy - cały czas nic... Okazało się, że to "nic" jest tylko dla nas, bo wczoraj sobie poczytałem jak Fotopolis biegało z Nikonem D3 i 24-70 f/2.8. W sumie jestem w stanie
zrozumieć Nikon Polska, że dali im D3 - ale czego jak czego to testów obiektywów jest
u nas więcej, więc chcąc być fair mogli dać Fotopolis D3 a nam 24-70 f/2.8, a już dziś
byś czytał jego test na naszych łamach.

Arek

MC 

Arku, Twoje argumenty sa jak zwykle sluszne i niepotrzebnie sie tlumaczysz kolejny raz.
Ja tylko boleje nad tym, ze do tej pory nie widac testow obiektywow sony, o ktorych wspominales zdaje sie we wrzesniu (w tym czasie bylo kilka pentaxow i zuiko).

Arek 
Redaktor

Pamiętam. Będziesz miał miłą niespodziankę, dosłownie na dniach :)

MC 

Arek napisał/a:
Pamiętam. Będziesz miał miłą niespodziankę, dosłownie na dniach :)

Z gory mowie "merci" 8)
Pytanie tylko czy sie nie rozczaruje ;-)

goltar 
Optyczny

maxtor napisał/a:
Większość uczestników tego forum to Canonierzy i taka jest też linia portalu.
Choć jestem Canonierem (wcześniej użytkownikiem Minolty) często polecam Nikona w określonych sytuacjach i dostrzegam wady własnego systemu. To że większość uczestników tego forum używa Canona wynika chyba z faktu że Canonów sprzedaje się najwięcej (tu pytanie, czy ktoś zna takie statystyki ?). Zawsze chętnie czytam testy sprzętu jak i opinie użytkowników innych systemów. Jedną z cech za jakie cenię Optyczne jest właśnie ich neutralność systemowa. Forum Canonierów jest canon-board.info :wink:

Arv
[Usunięty]

Wysłany: Nie 21 Cze, 2009   

Arv napisał/a:
BTW: polecam lekturę: http://www.adblock.org/20...tection_script/

No i stało się ;)

To mi przypomniało, żeby "wy-white-listować" optyczych również pod linuxem ;).

Odpowiedz do tematu