Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Za 6000 zł badziewia raczej nie kupisz , więc cokolwiek wybierzesz będzie dobre. Tylko pamiętaj o jednym: nic Ci nie da najlepsze body z najlepszą matrycą jeśli pozostaniesz przy tzw. obiektywie kitowym. Moja rada to podzielić wspomniana kwotę na pół i jedną część przeznaczyć na body, drugą na obiektyw/obiektywy.
NET_WORLD, Sunders dobrze radzi, ja posiadam A700 + 16-105 i po raz kolejny piszę że to dobry obiektyw do tego zestawu, jednak CZ 16-80 jest lepszy a cena do 5000 razem z body to korzystna oferta.
Wybór A700 ma dla ciebie parę zalet, znasz aparat, jesteś do niego przyzwyczajony i ze znajomym będziecie się mogli wymieniać obiektywami albo innym oprzyrządowaniem.
[quote="SlawGaw"]NET_WORLD, Sunders dobrze radzi, ja posiadam A700 + 16-105 i po raz kolejny piszę że to dobry obiektyw do tego zestawu, jednak CZ 16-80 jest lepszy
No właśnie gdyby nie zależało mi na tych 25mm, to bym się nawet nie zastanawiał. Mam pytanie czy nie mógłybyś mi podesłać jakiś przykładowych swoich fotek bez obrabiania. Jeśli tak to podaje adres: rafal26l@interia.pl
Szukam aparatu, który wyróżnia prostota obsługi a zarazem ta prostota przekłada się na wysoką jakość zdjęć.
Zawsze gdy ktoś nie wie jaką markę wybrać, doradzam aby poszedł do najbliższego sklepu i posprawdzał sobie jak wygląda obsługa każdego z branych pod uwagę modeli aparatów. Ważne jest przecież aby aparat mentalnie Ci pasował pod każdym względem.
Jeśli chodzi o prostotę i komfort szybkiej zmiany paramertów, a to w dużej mierze decyduje o udanym zdjęciu, mogę polecić Ci Canona 50D. Podstawowe tzw. szybkie menu, wybierane jednym nawigatorem, jak w komórce, przyjęte w 100% z wyższych modeli Canona, jest chyba jednym z lepszych, jakie są na rynku. Za 3900 zł. już można go kupić.
Do tego zoom od 17 milimetrów (Sigma, Tamron, Canon) i masz komplet. Jeszcze zostanie na kartę pamięci i torbę.
B o g d a n, a znasz menu z A700? Też jest proste i szybkie, a szybka zmiana wszystkich parametrów zdjęcia jest możliwa bez wchodzenia do menu, pod przyciskiem Fn i joystickiem. Dla mnie A700 i 50D mają podobnie użyteczne sterownie dla użytkowników którzy są nauczeni/przyzwyczajeni do swoich aparatów/systemów.
Ja nie jestem przyzwyczajony do Canona i bardzo mocno irytują mnie w nim dwie rzeczy, odwrotne niż u wszystkich innych marek kręcenie pierścieniem zooma oraz kasowanie zdjęć przez puszczenie przycisku a nie poprzez naduszenie jakiegoś potwierdzenia, jak u innych, tak miały te jedynki które miałem w rękach, w 50D jest podobnie?
Dla mnie praca na jakimkolwiek Canonie to kara.
SlawGaw, ja właśnie o tym piszę, że trzeba pomacać sprzęt aby podjąć decyzję o wyborze marki. Każdy człowiek ma inne preferencje i samo opowiadanie o parametrach i cenach to nie wszystko.
Rozumiem, że dla Ciebie Sony jest najlepszą marką, OK. Tylko nie pisz rzeczy, których nie sprawdziłeś. Nie wiem o jakim puszczaniu przycisku dla skasowania zdjęcia Ty piszesz, bo na pewno nie w 50D, a o takim ja pisałem.
SlawGaw, ja właśnie o tym piszę, że trzeba pomacać sprzęt aby podjąć decyzję o wyborze marki. Każdy człowiek ma inne preferencje i samo opowiadanie o parametrach i cenach to nie wszystko.
... a ja tobie nie neguję.
B o g d a n napisał/a:
Nie wiem o jakim puszczaniu przycisku dla skasowania zdjęcia Ty piszesz, bo na pewno nie w 50D, a o takim ja pisałem.
Pisałem ze tak miały jedynki, których używałem i pytałem się czy w 50D jest tak samo, na co mi zresztą odpowiedziałeś, że nie. Na końcu zdania jest znak zapytania.
B o g d a n napisał/a:
Rozumiem, że dla Ciebie Sony jest najlepszą marką
Oj za mocno powiedziane, po prostu A700 trzyma mi się wygodniej, niż jakikolwiek Canon XXD, a za to A700 ma inne wady w ergonomii (np przycisk ISO, WB, Drive), które mogę spokojnie obejść albo tolerować.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pon 22 Cze, 2009
a ja napiszę przewrotnie tak...
trafił sie pierwszy "klient" który tak jak zazwyczaj "wszyscy" sugeruja pyta o system a nie tylko o body , a wy w dalszym ciągu tylko o lustrzance piszecie...
a może tak przedstawić zalety każdego z systemów-co?
to ,że nikon posiada 3D af? , ale droższe ma szkło do spotterki 200-400
canon gorszy w tym momencie system af, ale ulubione szkło 100-400 do wielorakich zastosowań...
sony wchodzi w to z 70-400 , nie tak przyjaznym w obsłudze , ale dobrym optycznie...
ech....
tracimy dobrego klienta i .... kilometry wątku...
trafił sie pierwszy "klient" który tak jak zazwyczaj "wszyscy" sugeruja pyta o system a nie tylko o body , a wy w dalszym ciągu tylko o lustrzance piszecie...
Ja bym się tym 'systemem' nie przejmował... Wszak autor pisze o swoich potrzebach na teraz, o swoim budżecie (w sumie nie pozwalającym na swobodne podejście do tematu oszklenia) natomiast o perspektywach rozwoju szklarni i puszek - mało...
Ale Twoje podejście jest jedynym słusznym. Z tym, że lepiej od wylistowania "za i przeciwów" kazdego systemu ja bym zadał raczej autorowi pytanie:
Jakie bdb szkła chciałby nabyć w przyszłości i czym chciałby się w przyszłości zajmować?
Bo na teraz to w każdym z w.w i nie tylko systemie sie na pewno zrealizuje, za 6tys. w sposób porównywalnie dobry. Ale potem to niezbyt przemyślany wybór może nieco pouwierać...
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pon 22 Cze, 2009
RB, dokładnie tak....
ja tylko podałem przykłady tego co mnie najbardziej interesuje, a w tym przypadku trzeba to powiedzieć/uzmysłowić/zadać pytanie użytkownikowi/koledze NET_WORLD,
może tak przedstawić zalety każdego z systemów-co?
to ,że nikon posiada 3D af? , ale droższe ma szkło do spotterki 200-400
canon gorszy w tym momencie system af, ale ulubione szkło 100-400 do wielorakich zastosowań...
sony wchodzi w to z 70-400 , nie tak przyjaznym w obsłudze , ale dobrym optycznie...
Krisv740, nie jestem pewien, czy te 'cechy systemów' mają dla autora jakieś znaczenie, skoro pisze, że: "Aparat będzie użytkowany w życiu codziennym, rodzina szkoła, imprezy, wyjazdy nad morze itp."
Raczej chodzi chyba o body z podstawowym, w miarę dobrym, (fabrycznym lub może nie koniecznie), zoomem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11