Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 22 Cze, 2009 Panasonic FZ28 czy coś innego...?
Witam
Chciałbym się Was poradzić w sprawie zakupu aparatu. Przejrzałem już chyba pół internetu i dalej mam dylemat, choć już coś tam wiem.
Nie jestem początkujący w fotografii, jednak do tej pory używałem Canona A60 (pokazując wielu amatorom, że nie ilość mpix się liczy ), ale przyszła chyba pora na odstawienie tego bądź co bądź zabytku.
Sporadycznie bawiłem się Pentaxem K10D i zabawa była to przednia.
Wybór padnie raczej na kompakt, ponieważ jeśli miałbym kupić lustrzankę, to ze względów finansowych najtańszą, a chyba nie o to chodzi. Za lustrzanką przemawia dla mnie wiele, np. szybkość działania, którą cenię, ale z kolei nie lubię targać ze sobą zbyt ciężkiego i dużego sprzętu.
Poza tym chciałbym mieć możliwość kręcenia filmów.
Wstępnie wybrałem Panasonica FZ28. W testach wypada naprawdę dobrze w porównaniu do np. SX10.
Wiem, że polecany jest też Fuji S100fs, jednak jak dla mnie odpada ze względu na rozmiary i wagę...
S100fs - 918g
FZ28 - 417g.
To robi różnicę... A ten Fuji tani też nie jest, w porównaniu do FZ28.
Moje pytania:
1. Czy FZ28 rzeczywiście nagrywa filmiki z tak słabą jakością dźwięku? (gdzieniegdzie znalazłem taką informację). Szkoda, jeśli byłaby to prawda, bo zależy mi na dźwięku... (sporadycznie filmuję na koncertach i służył mi do tego celu jak na razie A60).
2. Co innego zamiast FZ28?
SX10 raczej odrzuciłem, większy/cięższy, a raczej nie oferuje więcej od FZ28.
Miałbym na całość powiedzmy do 2000zł, ale też chyba szkoda wydawać na kompakt 2000. Dlatego skłaniałbym się bardziej do kwoty 1500zł. Z powodu takiego budżetu i ze względu na rozmiary/wagę lustrzanki i obiektywów do niej, chyba wolę zostać przy kompakcie, choć nie ukrywam: ręczny nastaw zoom'a, szybkość działania... będzie mi tego brakowało.
Przejrzałem już chyba pół internetu i dalej mam dylemat
i nadal uważasz że fz28 jest lustrzanką?
Nie, dlaczego?
Cytat:
Cytat:
To robi różnicę... A ten Fuji tani też nie jest, w porównaniu do FZ28.
500 gram to naprawdę tak dużo? Zawsze możesz lżej się ubrać
Jak jeden aparat jest 2 razy cięższy od drugiego, to wybacz, ale dla mnie to różnica kosmiczna, mimo, że to "tylko" 500g
MC napisał/a:
Jesli pytasz o FZ28 to rozmowa na jego temat jest tutaj
Czytałem, większość wątku jest z czasów, kiedy FZ28 jeszcze nie wyszedł Co do zapisu wideo - ponoć są filmy na youtube, w sumie można sprawdzić...
Cytat:
Jesli nadal wahasz sie czy wybrac kompakt czy lustrzanke to pytaj tutaj
Powiedzmy więc, że w tej kwestii się już nie waham.
P.S.
Sorry za umieszczenie wątku w złym dziale. Umknął mi ten dział.
P.S.2
Zastanawiam się też jak to z tym szumem FZ28 jest. Czasem czytam, że w tym aparacie szumy są duże (i plackowate, cokolwiek to znaczy), a np. z testu na dpreview wynika, że wcale FZ28 nie wypada źle pod względem szumów...
Powiem, tak. Niezależnie które lustro wybierzesz, będziesz miał niebo a ziemię jeśli chodzi o szumy (jeśli mówimy o danym przedziale cenowym). FZ28 kręci ładne filmy, ale nie licz na super jakość dźwięku. Jest on po prostu normalna.
Natomiast szumy w FZ28... hmm... myślałem że złapałem diabła za rogi kiedy miałem FZ18. Nawet mi to ISO400 zbytnio nie przeszkadzało póki właśnie nie kupiłem lustra
mnich
mnich napisał/a:
i nadal uważasz że fz28 jest lustrzanką?
pozwolę sobie zacytować z pierwszego posta tego tematu następujący fragment :
Martin___ napisał/a:
Z powodu takiego budżetu i ze względu na rozmiary/wagę lustrzanki i obiektywów do niej, chyba wolę zostać przy kompakcie, choć nie ukrywam: ręczny nastaw zoom'a, szybkość działania... będzie mi tego brakowało.
Martin___ napisał/a:
Wybór padnie raczej na kompakt, ponieważ jeśli miałbym kupić lustrzankę, to ze względów finansowych najtańszą, a chyba nie o to chodzi. Za lustrzanką przemawia dla mnie wiele, np. szybkość działania, którą cenię,
pozwolę sobie zacytować z pierwszego posta tego tematu następujący fragment :
npisałem tak dlatego że autor założył temat najpierw w lustrzankach cyfrowych
Przez przypadek. Jeśli miałeś nadzieję, że to z powodu mojego lamerstwa, to muszę Cię rozczarować. Ot, pisałem tamtego maila pod presją czasu.
edmun napisał/a:
Powiem, tak. Niezależnie które lustro wybierzesz, będziesz miał niebo a ziemię jeśli chodzi o szumy (jeśli mówimy o danym przedziale cenowym). FZ28 kręci ładne filmy, ale nie licz na super jakość dźwięku. Jest on po prostu normalna.
Natomiast szumy w FZ28... hmm... myślałem że złapałem diabła za rogi kiedy miałem FZ18. Nawet mi to ISO400 zbytnio nie przeszkadzało póki właśnie nie kupiłem lustra
Dzięki za opinię. Szumów nie porównuję w zestawieniu kompakt vs. lustrzanka. Wiadomo, że kompakty tu słabo wypadają. Ale jeśli widzę, że ktoś porównując szumy z SX10 pisze, że FZ28 wypada słabo, to trochę się dziwię, bo w testach wychodzi to jakby lepiej
Co do jakości dźwięku - próbuję się właśnie rozeznać, czy jest "normalnie" czy jednak źle, w porównaniu do SX10 np.
MC napisał/a:
Pytanie mnicha dotyczylo rodzaju fotografii!!
Inaczej to pytanie odebrałem. Jeśli chodzi o rodzaj fotografii: nie mam jednej lubionej. Gdybym miał, pewnie w kompakt bym nie celował... Tak sprecyzowany nie jestem, więc niech będzie to sprzęt raczej uniwersalny.
[ Dodano: Wto 23 Cze, 2009 13:30 ]
Krótkie pytanie - co zamiast FZ28?
Jednak nie zdecyduję się na FZ28, bo nie posiadam kamery, czasem kręcę filmiki i zależy mi, by dźwięk był lepszy, a wszędzie czytam (i na youtubie słuchałem), że dźwięk w tym aparacie jest kiepski.
SX10 - trochę droższy od FZ28 i również trochę cięższy/większy (poza tym - nie wiem, jakoś jego zdjęcia z dpreview nie powalają mnie).
H50? Z tego co wyczytałem jakoś nie jest polecany.
IMO dźwięk jest w zupełności wystarczający do normalnego zastosowania w APARACIE. Jeśli natomiast szczególnie Ci na tym zależy to pewnie znajcie się pod tym kątem coś lepszego. Kiedyś facet w sklepie zachwalał mi Canona SX10 właśnie pod kątem funkcji - powiedzmy - kamerowych. Nie wnikałem bo mnie to akurat specjalnie nie interesowało. No i jeszcze jedno - zdjęcia z tego Canona są na pewno lepsze, no ale jest większy, cięższy i droższy. Wybór zależy więc od priorytetów.
No i jeszcze jedno - zdjęcia z tego Canona są na pewno lepsze, no ale jest większy, cięższy i droższy. Wybór zależy więc od priorytetów.
Teraz to grubo przesadził.
Wszędzie w testach DMC-FZ28 jest lepszy od Canona SX10.
Mogłem się osobiście się przekonać bo przez pewien czas miałem możliwość testowania ww aparatów. (wybrałem w lipcu br FZ28)
Polecałbym teraz FZ38, (ale to tylko moje zdanie), ponieważ nie mam zaufania do Sony , Canona, Fuji (może kiedyś mnie przekonają i zaskoczą pozytywnie). Rozczarował mnie bardzo Pentax X70 czekałem na niego pół roku i zrezygnowałem ze względu na możliwości jakie prezentuje.
Dźwięk w FZ28 jest normalny(zwykły)-mono
Dźwięk w FZ38 jest - Dolby Digital Stereo
FZ38 - kręcenie filmików w rozdzielczość HD z kodekiem AVCHD Lite (nowy)
ZDZICHOOO daj już sobie spokój dobra dla niektórych fotki z canona są lepsze a dla ciebie są lepsze z FZ28 dajcie na luz bo i ten temat pójdzie do zamknięcia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10