Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
CELESTRON UP CLOSE 10-30x50
Autor Wiadomość
alaw 
Nowy

Wysłany: Wto 23 Cze, 2009   CELESTRON UP CLOSE 10-30x50

Cześć Wszystkim
Jestem tutaj nowy i mam pytanie odnośnie lornetki
http://fotozakupy.pl/lorn...-10-30x50,9622s
Oglondałem ją w Media Markt i zrobiła na mnie dobre wrażenie, wiem ze takie wynalazki nie cieszą się uznaniem fachowców ale porównywałem ją do nikona za około 360pln i większych różnic w optyce nie zauwazyłem poza tym. że nikon był ciut jaśniejszy ale CELESTRON'a lepiej sie trzymało, i mniej wazne ale bardziej mi sie podobał, no i ten zoom 10-30 fajny bajer. Choć przy 30-stu minimalnie straciła ostrość ale mimo to było dobrze.
Postanowiłem zapytać, bo na zadnym forum nic o niej nie ma a firma CELESTRON na forach ma dobrą opinie.

Ps. Lornetke będę używać na wakacjach turystycznie (do wszystkiego) i nie chcę wydać za dużo. Wiec prosze powiedzieć co o niej myślićie?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 23 Cze, 2009   Re: CELESTRON UP CLOSE 10-30x50

alaw napisał/a:
Cześć Wszystkim
Jestem tutaj nowy i mam pytanie odnośnie lornetki
http://fotozakupy.pl/lorn...-10-30x50,9622s
Oglondałem ją w Media Markt i zrobiła na mnie dobre wrażenie,

Oglądałeś w Media Markcie przy sztucznym świetle - tam praktycznie wszystko wygląda tak samo.
Twój wybór ma:
bardzo małe pole widzenia (4.1 stopnia, czyli 65 metrów z kilometra... na powiększeniu x10 - standard dla 10x50 to będzie gdzieś 6-6.5 stopnia czyli 105-115 metrów na kilometr)
Pryzmaty z dość słabego wszkła, które spowoduja duże pociemnienie brzegowe i nieostrośc tamże...

Popatrz na tak samo zbudowany model
http://fotozakupy.pl/lorn...ose-10x50,9621s
kosztuje ponad stówę mniej a ma w miarę normalne pole widzenia... (aczkolwiek coś się w specyfikacji nie zgadza, bo 7 stopni to nijak nie chce być 111 metrów...). Ostrość pewnie nie gorsza (stawiam, że lepsza) od zooma...

Jeśli jesteś łasy na powiększenie to Twoja wola. Moim zdaniem - kupno zooma to absurd, bo dobre obserwacje na powiększeniu x30 wymagają jakiejś podpórki a i z mojego doświadczenia dobry obraz na tych powiększeniach to kosztuje jednak trochę więcej...
Ale to Tobie Twoja lornetka ma się podobac a nie mnie, i prawdopodobnym jest, że moje oczekiwania sa jednak inne od Twoich...

alaw 
Nowy

Wysłany: Wto 23 Cze, 2009   

Dzięki za odpowiedź.
Więc odpuszczam sobie tą lornetkę i pomyśleć nad czymś innym.
Czy YUKON 20-50X50 bedzie lepszym wyborem? sorry, że tak męczę ale szukam czegoś mocniejszego bo 10x50 już posiadam. wiec jak ktoś mógłby coś doradzić to czekam na propozycje.

Abs 
Optyczny

Oglądałem także oba modele Celestrona. Niestety zoom nie zrobił na mnie wrażenia - przy powiększeniu 10x brak największego atutu tegoż czyli dużego pola widzenia. Im większe powiększenie tym nieco gorsza jakość obrazu. Do tego jest dosyć ciężka. Myślę, że to zabawka krótkodystansowa - szybko się znudzi.
Lepszym wyborem będzie Celestron 10x50 za 179zł (ewentualnie nieco droższe ale lepsze DO Entry lub Nikon VII) plus luneta Yukona za ok. 120zł:
http://deltaoptical.pl/lu...0x50wa,d48.html
lub tańsza http://deltaoptical.pl/lu...x50wa,d662.html

Uzyskujesz mniej więcej te same powiększenia (bez zawodnego zoomu o małym polu) za podobne pieniądze a stajesz się właścicielem dwóch polecanych produktów.

[ Dodano: Wto 23 Cze, 2009 20:25 ]
W międzyczasie pojawił się Twój nowy post, którego nie zdążyłem przeczytać.

Mocniejsza lornetka (w cenach o których mówimy) to Celestron Skymaster 15x70 i jest to powoli skrajnie wysokie powiększenie, które można jeszcze utrzymać w ręce.
Ten Yukon 20-50x50 to chyba luneta? Apertura 50mm przy powiększeniach 20x do 50x jest już trochę za ciemna i można ją wykorzystywać w celach bardzo amatorskich w dzień. Oczywiśnie jasne obiekty w nocy np. Księżyc. Zdecydowanie wymaga statywu. Nie posiada kątówki co trochę utrudnia obserwacje. W cenie 250zł. trudno znaleźć coś lepszego.

RB 

alaw napisał/a:
Dzięki za odpowiedź.
Więc odpuszczam sobie tą lornetkę i pomyśleć nad czymś innym.
Czy YUKON 20-50X50 bedzie lepszym wyborem? sorry, że tak męczę ale szukam czegoś mocniejszego bo 10x50 już posiadam. wiec jak ktoś mógłby coś doradzić to czekam na propozycje.

Za ile pieniędzy? O Yukonach wiadomo tyle, że to jedyne przyrządy w tej kategorii cenowej o których cokolwiek wiadomo.
Wszystko zależy od Twoich wymagań... Jak kupujesz przez net masz 10 dni na zwrot towaru bez podania przyczyn.

Z drugiej strony popatrz na tej stronie na posty niejakiego marynowskhy'ego:

http://rku.pl/?eNPeu

oraz na to zdjęcie:
http://www.fotosik.pl/sho...fb546a360a13bdd

Zdjęcia pokazuja typowe słabości taniego sprzętu. A ten sprzęt to jakas najtańsza chińszczyzna 10-30x50. jak taka jakośc przeżyjesz to IMO i Yukona przezyjesz (ale na powiekszeniach powyzej x30 to raczej bedzie baaardzo słabo)

Abs 
Optyczny

Yukon to sprzęt Białoruski. Miałem w rękach lunetę stałoogniskową 30x50 - nie było najgorzej - obraz dostatecznie ostry w centrum pola, pociemnienie brzegowe, dystorsja.
Solidnie wykonane. Stosunek ceny do jakości bardzo dobry ale do obrazów Nikona czy lunet Celestrona Ultimy to mu brakuje.

RB 

Abs napisał/a:
Stosunek ceny do jakości bardzo dobry

:!: warning! to jest najbardziej względny parametr jaki mozna sobie wymyslec. Dla mnie np. stosunek jakości Yukona do jego ceny wynosi zero.
Oczywiście, nie przeczę że prawdopodobieństwo zakupienia czegoś lepszego za podobna cene wielkie nie jest... ale nie zmienia to faktu, że jest to sprzęt optycznie słaby. I warto dołożyć drugie tyle aby załapać się na jakiegoś Celestrona czy Acutera na jakiejś promocji.

Pepin Krootki 
Rozmowny

Wysłany: Sro 24 Cze, 2009   

RB, podpisuję się pod Twoim ostatnim postem rękami i nogami - znakomicie to ująłeś.

Abs 
Optyczny

Cóż...tylko co ma sobie kupić przysłowiowy Nowak czy Kowalski, który ma tysiąc innych problemów niż te optyczne a mimo to gdzieś tam wymyślił sobie lornetkę czy lunetkę aby zerknąć na tą łódkę na jeziorze czy Księżyc? Całkiem prawdopodobne, że zerkając przez ów sprzęt nie zauważy dystorsji, winietowania tylko właśnie obiekt, który namierzył.
Osobiście miałem kontakt z osobmi, które nie były mi w stanie określić jakichkolwiek niedociągnięć obrazu w lunecie Yukon 20x50. Co poradzić właśnie komuś takiemu, raczej mało ambitnemu, kto ma czworo dzieci, dostał stówę na urodziny i jest o krok od wizyty na miejscowym targu aby kupić sobie "rewelacyjną lunetę 1000x200"(choć zdecydowanie wygląda na plastikową zabawkę 9x40 z zielonym obrazem)?
Ten Yukon kosztuje 120zł i nie jest wcale taki najgorszy choć do ambitniejszych zastosowań może się i nie nadaje.
Ludzie są różni, każdy ma swoje prawo wyboru...dostanie to za co zapłaci. A cudów nie ma - niestety Celestrona Ultimy czy Acutera (żadna rewelacja) za 200 czy nawet 300zł nie dostaniemy (nawet na giełdzie jest to mało prawdopodobne).

Oczywiście nie przeczę - warto inwestować w dobry sprzęt, który zadowoli nas na lata,
czego sobie i wszystkim bardziej lub mniej optycznym życzę.

RB 

Abs bardzo dobrze radzisz. Yukon to sprzęt o w miarę stabilnej jakości. O realnych parametrach. Specyfikacja ma odbicie w rzeczywistości. Ma gwarancję itede.
Ja tylko ostrzegam przed spodziewaniem się cudów. Bo jak ktoś chciałby jasny i ostry obraz na x50 tym uzyskac to może się 'nieco' rozczarować.
Jak ktoś bardzo chce lunetę i ma 250 PLN to IMO Yukon albo pół ruskiego Kronosa 20x50... (możliwe zresztą, ze to praktycznie to samo...).

alaw 
Nowy

Czy ten Yukon Scout 30x50 będzie miał lepszą jakość optyki (obrazu) niż lornetka tento 10x50 ? i czy posiada śrube pod statyw?
Trochę poczytałem na innych forach o tej lunecie i opinie są dość bochlebne.

Nie chce wydać za dużo,bo lunete będe używał sporadycznie na wakacjach.

Abs 
Optyczny

Jakość obrazu będzie nieco gorsza (nie mam Tento) ale poprawna. Obraz będzie odrobinę ciemnawy ale w warunkach dziennych to nie powinno przeszkadzać. O ile pamiętam jest tam tradycyjne (fotograficzne) mocowanie statywowe (kolega korzysta ze statywu fotograficznego za 80zł). Większość kupuje model 30x ale ja bym brał 20x - lepszy, jaśniejszy obraz od biedy do utrzymania bez statywu (choć ten zalecany), nieco lżejszy.
W zasadzie w lornetkach, lunetach im większy power przy tej samej aperturze tym nieco gorszy obraz i mniejsze pole.

RB 

alaw napisał/a:
Czy ten Yukon Scout 30x50 będzie miał lepszą jakość optyki (obrazu) niż lornetka tento 10x50 ? i czy posiada śrube pod statyw?

Cudów nie ma, luneta 30x50 lub nawet 20x50 kosztująca 130 złotych nie będzie dawała lepszego obrazu niż lornetka 10x50 kosztująca więcej i wytważana w tej samej technologii. A tu masz nawet gorszą sytuację, bo Tento jest porropryzmatyczna a Scout wydaje się być... dachowy.
Luneta ma wyjście pod statyw.

Specyfikacje itede poczytaj tutaj:
http://main.yukonopticsgl...ing-scopes.html

bo na stronach polskich sklepów nie dość że jest mało informacji to jeszcze często gęsto nieprawda...

alaw 
Nowy

Czas obejrzeć gdzieś tą lunetę.
Wiec pytanie do Abs gdzie ją oglądałeś? bo widzę, że jesteś z Rybnika.

Abs 
Optyczny

Najbliżej sklep Delta Optical w Katowicach (mieści się w najwyższym budynku miasta).
Ja oglądałem egzemplarz od kolegi zakupiony tamże.

[ Dodano: Sro 24 Cze, 2009 22:31 ]
Fajny link RB. Rzeczywiście pole widzenia w 30x50 znacznie mniejsze niż w 20x50 (co nie wynika z informacji sklepu DO). 20x ostrzy już od 10m.

Odpowiedz do tematu