Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 22 Cze, 2009 Jakich używacie jakości i kompresji przy foceniu zdjęć??
Witam
Chciałbym się dowiedzieć (od foto zaawansowanych kolegów:) jakich używacie rozdzielczości zdjęć i jakich kompresji? Czy każdy z Was robi zdjęcia L i z dużą kompresją czy może wszystkie robicie RAW albo RAW+L ?? A może wystarczy Wam M ?
Mam też pytanie o to czy np. z jakością M (6.3 Mpix 3088x2056)i dużą kompresją wyjdą fajne foty czy muszę używać L (12mpix 4272x2848) a może jeszcze większych pojemnościowo RAWów żeby zdjęcia otrzymać ładne i czyste?
Czy jakość L jest tylko do robienia dużych odbitek? A jak użyję M to nie będę tracił na jakości zdjęcia, tylko na jego rozdzielczości, tak?
Bo jeżeli zdjęcie nie traci na jakości a rozdzielczość tak duża jaką jest L=4272x2848 jest tylko po to by wywoływać zdjęcia dużych formatów to nie mam sensu po co takich robić bo nie przewiduję drukować moich zdjęć w takich formatach!
Ale pewno jest to coś związane z cropami, tak? że z tak dużych formatów można wyciąć część zdjęcia i nie tracić na jakości, dobrze myślę?
Aha i chciałem dodać że nie bardzo bawi mnie siedzenie przed kompem i poprawianie zdjęć w programach więc RAWów będę używał znikomą ilość
Jestem bardzo niezdecydowanym człekiem i jakbym miał tak poprawiać kilkadziesiąt fotek to bym nie miał kiedy spać i nie miałbym czasu na robienie innych zdjęć
Zapraszam do dyskusji i odpowiedzi na moje pytanka
L=4272x2848 jest tylko po to by wywoływać zdjęcia dużych formatów to nie mam sensu po co takich robić bo nie przewiduję drukować moich zdjęć w takich formatach!
Nie możesz tak z góry zakładać że zdjęcie się nie spodoba nikomu, kto nie chciałby go kupić jako obraz do wydruku w dużym formacie.
Z dużego zawsze zrobisz małe. Odwrotnie jest trudniej.
szaleniec napisał/a:
poprawiać kilkadziesiąt fotek
kilka dziesiąt... ile? 50? to jest nic. Są programy a w nich opcje, gdzie jednym-dwoma kliknięciami możesz zastosować ustawienia, z pierwszego przygotowanego/obrobionego zdjęcia, do innych z tej samej sesji.
Co do pionty tego tematu: lepiej zainwestować w karty pamięci niż ograniczać się jpgami średnimi czy też małymi.
Nie możesz tak z góry zakładać że zdjęcie się nie spodoba nikomu, kto nie chciałby go kupić jako obraz do wydruku w dużym formacie.
Hmm prawda ale póki co to nie wystawiam na świat dzienny moich fotek jestem jeszcze cienki bolek
mnich napisał/a:
lepiej zainwestować w karty pamięci niż ograniczać się jpgami średnimi czy też małymi
No tak ale kiedyś będę musiał zrzucić to z karty i wtedy będzie zalegało na kompie! No można później zgrać na płytki i chyba tak trza będzie robić;)
candy napisał/a:
masowa przerobka,albo dopieszczanie pojedzynczych zdjec (albo i jedno i drugie)
No mnie póki co nie ciągnie obróbka, chciałem robić fotki a nie siedzieć przy kompie i pucować setki fotek, no może kiedyś parę przerobie ale nie bawi mnie to póki co
A co do mojego pytania? Tracę na jakości jak używam "M"? czy tylko to działa na rozdzielczość??
No mnie póki co nie ciągnie obróbka, chciałem robić fotki a nie siedzieć przy kompie i pucować setki fotek
ale ja nie mowie ze siedze przy kompie i godzinami ulepszam zdjecia,ale np. jak zrobie 100 fotek plenerowych w stylu portretowym,to potem moge masowo przerobic to na tryb plenerowy wlasnie,albo wszystie naraz podostrzyc,pojechac z kolorami itp.
tez staram sie robic zdjecia ktore beda wygladaly dobrze po wyjsciu z aparatu,a nie po dwudniowej obrobce
tez staram sie robic zdjecia ktore beda wygladaly dobrze po wyjsciu z aparatu,a nie po dwudniowej obrobce
w cyfrze to chyba tylko w reporterce możliwe, choć i tam zdjęcia są obrabiane, zresztą wywoływanie ciemniowe to też obróbka, nawet jak oddajemy klisze do labu to laborant powinien coś tam teoretycznie po podciągać ale z tym bywa różnie
Jak już mówimy o obróbce to pochwalcie się w czym ją robicie (to na wypadek jakbym się wciągnął ?
Pewno większość w PS, ale powiedzcie mi czy programy dostarczone do aparatów dawają radę czy są raczej kiczowate?Na pewno możliwości są mocno okrojone ale już podstawy można tam zrobić. Kiedyś trochę bawiłem się w Picasa2 i na takie proste rzeczy starczyło
A na PSa to mnie nie stać
A i nikt mi nie odpowiedział na pytanie: czy tracę na jakości zdjęcia jak robię ją trybem "M" czy tylko tracę na rozdzielczości zdjęcia?
No to pochwalcie się w czym upiększacie swoje foty!:)
szaleniec, polecam GIMP. To taki darmowy photoshop. Korzystam z niego kiedy nie starcza mi DPP dołączony do aparatu.
Co masz na myśli pisząc o trybie M? Chodzi o ustawienie rozmiaru zdjęcia w menu Canona? Masz tam dwa M do wyboru, są dodatkowo oznaczone symbolami, jeden schodkowany, drugi zakończony łukiem. M i ten łagodniejszy znaczek to niższa rozdzielczość i minimalna kompresja = dobra jakość. Ten ze schodkami to niższa rozdzielczość i dodatkowo dorzucona kompresja celem zmniejszenia rozmiaru pliku, w tym przypadku dodatkowo tracisz na jasności.
To fajnie jeżeli darmowy to sobie ściągnę Ale chciałbym najpierw wypróbować soft dołączony do aparatu:)
Tak wiem że M ze schodkami jest gorszą jakością a ten łagodniejszy łuk z większą jakością a co za tym idzie zwiększa się rozmiar zdjęcia!
Ale chodzi mi o to czy zdjęcia zrobione trybem "M" mają gorszą jakość od zdjęć zrobionych trybem "L" czy tylko mniejsza (gorsza) jest rozdzielczość takiego zdjęcia?
Chodzi mi tutaj między trybami bo chciałbym wybrać taki tryb który nie będzie mi pogarszał zdjęć, jeszcze wchodzi RAW ale o tym pisałem wcześniej
szaleniec, tak, robienie w tym trybie pogorszy jakość zdjęć, przynajmniej w moim rozumieniu tego słowa. Nie pogorszą Ci się kolory, nie zmniejszy zakres tonalny itd. ale zmniejszenie rozdzielczości spowoduje utratę szczegółów. Poza tym nie powinno mieć wpływu na ogólnie pojętą jakość. Jeśli nie będziesz szaleć z formatem wydruku i przy publikacji w internecie nie zauważysz różnicy.
Czyli jak to nie pogorszy mi jakości zdjęcia i nie chcę wykonywać dużych wydruków to mogę jechać na "M"?
Wiem zaraz wszyscy mnie zjedziecie że się upieram i mam robić foty na "L" hehe
No zobaczymy jaka jest między nimi różnica! I może zdecyduję się na te "L" i czasami na RAWy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10