Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nowa lustrzanka Olympusa - rewolucja ?
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Sob 15 Wrz, 2007   

Mysza napisał/a:

Są albo wyraźnie gorsze na brzegu kadru [ciach]

No jak je wykadruje do formatu 4:3 obcinając brzegi to powyższe stwierdzenie nie będzie już takie oczywiste. Ja wiem, że zaraz powiesz, że jak wykadruje to będę miał mniej megapikseli, ale co jest warte 10 Mpix Olka pokazał nasz test L1. Przejście z 7.5 do 10 MPix nie dało nic, a wręcz pogorszyło sprawę bo spadł zakres tonalny.

Arek

Reklama

Mysza 
Bywalec

Arek napisał/a:

No jak je wykadruje do formatu 4:3 obcinając brzegi to powyższe stwierdzenie nie będzie już takie oczywiste.

No jak to, przecież jedną z często wymienianych zalet luster innych niż Oli i Panasie są proporcje 3:2, a Ty to chcesz kadrować do 4:3 :P :wink:

Ponadto obiektywy 4/3 w rogach ma dokładnie tak samo blisko do krawędzi jak każdy inny, a to że lepiej wykorzystuje powierzchnię, w której obraz jest najlepszy, zamiast odrzucać znaczną jej część ze względu na proporcję boków to zaleta nie wada.

Arek napisał/a:
Ja wiem, że zaraz powiesz, że jak wykadruje to będę miał mniej megapikseli, ale co jest warte 10 Mpix Olka pokazał nasz test L1. Przejście z 7.5 do 10 MPix nie dało nic, a wręcz pogorszyło sprawę bo spadł zakres tonalny.

Nie nie powiem Ci że stracisz Mpix, bo mam je w ..... nosie. Nie potrzebuję ich - jestem amatorem i najczęściej robię odbitki 15x21, więc nie wywołam argumentu którego przytoczenie byłoby dla mnie demagogią.

Ale bez wątpienia stracisz w ten sposób tak przez niektórych podkreślany szeroki kąt.

Cześć tu Mysza.

Arek 
Redaktor

Mysza napisał/a:

Ponadto obiektywy 4/3 w rogach ma dokładnie tak samo blisko do krawędzi jak każdy inny, a to że lepiej wykorzystuje powierzchnię, w której obraz jest najlepszy, zamiast odrzucać znaczną jej część ze względu na proporcję boków to zaleta nie wada.

No ale tu nie chodzi o odległość od krawędzi lecz od środka.

Mysza 
Bywalec

Arek napisał/a:
Mysza napisał/a:

No ale tu nie chodzi o odległość od krawędzi lecz od środka.

No wybacz, ale bliskość do krawędzi pola widzenia obiektywu jest dokładnie tożsama z odległością od środka pola widzenia :D .

Za równo 3:2 jaki 4:3 w rogach zbliża się do krawędzi pola widzenia obiektywu, tyle że przy proporcjach 4:3 większa część kadru znajduje się w lepszej pod względem odwzorowania części pola widzenia obiektywu. Tu optymalne były by proporcje 1:1.

Cześć tu Mysza.

Arek 
Redaktor

Nie wiem czy się dobrze rozumiemy, ale chcesz napisać, że róg w formacie 3:2 znajduje się w takiej samej odległości od centrum pola jak w formacie 4:3?

Mysza 
Bywalec

Arek napisał/a:
Nie wiem czy się dobrze rozumiemy, ale chcesz napisać, że róg w formacie 3:2 znajduje się w takiej samej odległości od centrum pola jak w formacie 4:3?

W oczywiście w stosunku do promienia pola widzenia obiektywu. W obu przypadkach mamy do czynienia z prostokątami wpisanymi w okrąg. W obu przypadkach rogi prostokątów są tak samo blisko do krawędzi, niezależnie od kształtu prostokątów.
W systemie 4/3 nie mamy do czynienia z obiektywami FF 35mm, na których APS wycinają centralny fragment obrazu. Na 4/3 matryca 17.3x13 jest FF i obiektywy są zaprojektowane specjalnie do jej rozmiaru. Dzięki temu obiektywy 4/3 są lżejsze niż w innych systemach.
Powyższe nie dotyczy obiektywów Sigmy, które nie są projektowane pod 4/3 a jedynie mają dokładane mocowania.

Cześć tu Mysza.

goltar 
Optyczny

Wysłany: Sro 17 Paź, 2007   

No i doczekaliśmy się premiery E3 i do tego kilka fajnych szkiełek :D :
http://www.dpreview.com/n...03olympuse3.asp
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6476
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6475

goltar 
Optyczny

Ciekawy jestem realnej skuteczności stabilizacji podawanej przez producenta na 5EV :shock: .
Z obiektywów najbardziej podoba mi się Zuiko Digital ED 50-200mm (100-400mm) 1:2.8-3.5 SWD. Razem z 5 kl/s E3 powinien tworzyć fajny zestaw do szybkich zdjęć tele :o Pozostałe obiektywy pewnie także ucieszą użytkowników tego systemu.

Arv
[Usunięty]

goltar napisał/a:
Ciekawy jestem realnej skuteczności stabilizacji podawanej przez producenta na 5EV :shock: .
Z obiektywów najbardziej podoba mi się Zuiko Digital ED 50-200mm (100-400mm) 1:2.8-3.5 SWD. Razem z 5 kl/s E3 powinien tworzyć fajny zestaw do szybkich zdjęć tele :o Pozostałe obiektywy pewnie także ucieszą użytkowników tego systemu.

Przy cenie body wynoszącej 1100funciaka nie będzie to tania zabawka.
Oznaczałoby to, że ma konkurować raczej z Nikosiem D300 i Canonem "6D".
Czy jego specyfikacja jest zapowiedzią wyrównanej walki ? Po tym co pokazał Nikon w D300 - wątpię.
Być może z uwagi na parametry szkieł tele (również waga) E3 będzie rozsądnym wyborem dla fotografa potrzebującego długich ogniskowych. Ale to znowu troszkę zależy od zachowania w wysokich ISO i szybkości AF.
Nie ukrywam, że trzymam kciuki za Olka bo twarda konkurencja zawsze wychodzi klientom na dobre.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Hmm... ciekawe jak szybki jest AF w tym nowym modelu. Szkło 50-200 ma fajne światło, ale ogniskowe zdecydowanie za małe (nawet po cropie). Gdyby to było nominalnie 100-400 to byłaby dla mnie przebojowa sprawa warta zainteresowania. Jak taki obiektyw wypuszczą to.... zachęcę kogoś do kupna Olka :wink:

andytown
Uczestnik

MM - jest szkiełko 70-300 F:3,5- 5,6 ale bez SWD, i jest sigma 135-400

więc w tym zakresie masz parę szkiełek... ale niestety 50-200 jest najdłuższym SWD w chwili obecnej...

może przerobią 90-250 F:2,8 na SWD, ale to strasznie drogie i cieżkie szkiełko

A propo -- nie zgadzam się ze przytoczonym stwierdzieniem ze przejście z 7,5 na 10 nic nie dało,,

skoro po sprowadzeniu do wspólnego mianownika - od 10 mpix odejmujecie ok 20% na różnice w gestosci piksli - i z 50 linii wychodzi ok 40-42, to jak wam przy 7,5 wychodzi 42 linie , to znaczy poprostu ze wasze metody pomiaru są dobre.. a nie ze przejście nic nie dało,...

Proszę mnie wyprostować?

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Szkło musi być szybkie i tyle. Ale jak tak sobie patrzę to 50-200 ma wystarczające światło by dało się podłączyć TC 2 (bo raczej zawsze TC światło zabiera) i to może być to. Jakość na takiej matrycy to będzie kiszka przy np. 5D, ale do pewnych celów wystarczy. Jeszcze tylko ISO 3200 musi dawać "rozpoznawalną" jakość. Szkoda, że tych nowości nie ma na rynku od choćby miesiąca. Tak samo z Nikonem. Przez to firma nie miała wyboru i kupuje CANONA :lol: ...za moją zresztą namową :P

komor 
Moderator

MM napisał/a:
Tylko ja się akurat CBA i ABW nie boję :lol:

Uważaj, swoich też czasem biorą, vide Kaczmarek :twisted:

;)

goltar 
Optyczny

Obiektyw ZUIKO DIGITAL ED 70-300mm F4.0-5.6 to średnia nowość :? , na stronie Olympusa już był opisany kilka miesięcy temu, a w cyfrowe.pl nawet jest w zapowiedziach w cenie 1499 zł...

goltar 
Optyczny

MM napisał/a:
Hmm... ciekawe jak szybki jest AF w tym nowym modelu.
Cytat:
The E-3 features the world’s fastest* auto-focusing speeds thanks to an advanced AF system and new ZUIKO DIGITAL SWD (Supersonic Wave Drive) lenses.
Powinien być szybki ;) zobaczymy jak będzie w praktyce.

Odpowiedz do tematu