Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Niestety ale źle uważasz, sam posiadałem hybryde ale niestety sytuacja mnie zmusiła do jej sprzedaży, teraz mam kase wiec chce kupić coś porządniejszego czyli lustrzankę. A co myślicie o tym Pentax k20d i o samsung gx-20?? Są godnymi konkurentami Nikona czy Canona w tej cenie???
GrayHorse, rzeczywiście powinieneś poczytać tu i ówdzie o obecnie sprzedawanych lustrzankach, a w sieci znajdziesz takich informacji sporo. Może na początek przejrzyj sobie ten ranking: http://optyczne.pl/rankin...lustrzanek.html
Przeczytaj też testy i opinie użytkowników poszczególnych modeli a sporo istotnych informacji na pewno wyłowisz.
Ostatnio zmieniony przez Marek S. Pon 22 Cze, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Elektroniczny, a póki co jeszcze bardzo daleko takim wynalazkom do klasycznego wizjera optycznego.
Cytat:
od początku kupujesz "pro" karty, czyli Compact Flash, nie pakujesz kasy w SD, które stają się bezużyteczne w przyszłości
Tendencja jest raczej odwrotna. Tak poza tym w kartach CF nie ma nic "pro", to jakieś Twoje widzi-mi-się. Tylko nie pisz "bo są używane w puszkach klasy pro", bo nic nie stoi na przeszkodzie żeby jutro już nie były
Cytat:
A co myślicie o tym Pentax k20d i o samsung gx-20?? Są godnymi konkurentami Nikona czy Canona w tej cenie???
A dlaczego miałyby nie być? Obecnie w cenie GX-20 u konkurencji dostajemy co najwyżej puszki entry-level, albo i nawet one są droższe (vide D5000 czy 500D).
Ja wiem, że przeciętny zjadacz chleba kojarzy przeważnie tylko N i C, ale Pentax czy Olympus to również kawał historii fotografii, a Sony jest kontynuacją systemu Minolta/Konica-Minolta. Najlepiej sam poszukaj informacji, przetraw je i wyciągnij wnioski.
GX-20 jest dostępny w naprawdę fajnej cenie i jeśli kogoś stać to IMHO warto, bo za K20D płacimy sporo więcej, tak samo za podobne puszki konkurencji. Oczywiście zakup Samsunga ma też swoje minusy, np. problem z dostaniem gripa.
K200D nie jest już produkowany.
GrayHorse,
może tak: "czy Nikon i Canon są godnymi konkurentami Pentaxa K20D i Samsunga GX-20?"
IMHO dla Ciebie najlepszym wyborem byłby K200D w kicie:
http://www.medialux.pl/pr...8&categorie=231 3100PLN
Dostajesz 2 obiektywy (18-55 ALII; 50-200), grip i torbę więc odpada Ci sporo zakupów na początek. Szczególnie że kity Pentaxa są dobre, tanie i lekkie.
Samsung GX-20 oczywiście jest świetnym aparatem i jeżeli chcesz się bawić w fotografię, możesz rozważyć kupno lepszej puszki na początek aby potem dłuuugo i za ciężkie pieniądze dokupywać szkieł, pierścieni, filtrów, lamp, statywów... 2470PLN
http://www.cyfrowe.pl/apa...i-ob-18-55.html
Dostajesz body i obiektyw 18-55, czyli pewnie zapragniesz kupić jakiś tele-zoom i torbę.
Swoją drogą nie postarałeś się. Kiedy ja wybierałem lustrzankę, spędziłem 2 dni na Forum i stronach tematycznych. Podjąłem decyzję nie zadawając nawet jednego pytania, w końcu praktycznie wszystkie odpowiedzi są już napisane.
od początku kupujesz "pro" karty, czyli Compact Flash, nie pakujesz kasy w SD, które stają się bezużyteczne w przyszłości
A taki bardzo-pro przyszły Canon 60D to ma mieć ponoć karty SD…
Możemy gdybać. Na dzień dzisiejszy jest tak, że od sprzętu pokroju 40/50D / 300D wszystko w górę używa CF. Zobaczymy jak zmieni się sytuacja po 60D / D300s.
lotofag napisał/a:
alsimair napisał/a:
Wielki wizjer z pokryciem 100% kadru
Elektroniczny, a póki co jeszcze bardzo daleko takim wynalazkom do klasycznego wizjera optycznego.
Tak? A miałeś okazję poużywać G1 choć przez chwilkę? Ja tam wolę taki EVF od małego i ciemnego optycznego opartego na pentagonalnych lustrach. Dodatkowo można w nim sobie wyświetlić kilka rodzai siatek i live-histogram. Jest też podgląd wykonanego zdjęcia. Wg mnie bardzo to przyspiesza i uprzyjemnia fotografowanie. Oczywiście takiego pantapryzmatycznego potwora jak np. w A900 wyświetlacz póki co nie zastąpi, ale myślę, że za niedługo będzie to do zrobienia.
Używany Canon 40D plus Sigma 30mm f/1.4 (ta pod APS-C), choć do portretów może bardziej pasować Sigma 50mm f/1.4. A przy przesiadce na FF taki obiektyw potem jak znalazł.
Trochę to ponad Twoim budżetem ale to jest absolutne minimum - poniżej w ogóle bym nie wchodził w DSLR... Weź 40D i jedno ze szkieł jw nawet na raty. Tak to (subiektywnie) widze.
Przesadzasz. Mam 350D i jakoś sobie radze, miewam okresowo 50D jak znajomy przyjedzie i stwierdzam że spokojnie można kupić starszego plastikowego 400D.
40D to żadne minimum nie jest. Nie każdy potrzebuje ani dużego body ani obiektywu portretowego.
oracle- przesada ze strony ilDottore to żadna nowość
ilDottore- mógłbyś czasem zniżyć się do poziomu przeciętnego użytkownika? A może dałbyś komuś trochę kasy, coby mógł się dostosować do Twojego minimum ?
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 25 Cze, 2009
każdy ma swój punkt widzenia,
Fakt, że oracle zazwyczaj poleca rzeczy, które przy normalnym użytkowaniu rozpadają się po roku, jakoś nikogo nie dobija, a jak ilDottore poleci coś, co uważa za solidne i jakościowo bezkompromisowe, to narzekacie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9