Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 25 Cze, 2009 Dwa zestawy w cenie ok 5 kzł za każdy
Witam Szanownych Kolegów. Jak do tej pory używałem głównie analogu, jednak czas zakupić coś z cyfry. W podobnej sytuacji jest mój ojciec, jednak jego nie wiąże nic z żadną marką bo posiada stare modele lamp błyskowych, ja za to 430 EX.
Więc obaj chcemy kupić sobie po bodziaku i obiektywie (obiektywach).
Ja osobiście raczej jestem zdecydowany na Canona bo posiadam Tokinę AT-X Pro 28-70 2.6-2.8 do Canona, Tamrona 75-300 i lampę 430 EX.
Zastanawiam się nad doborem puszki i jak na dziś chyba wychodzi, że najlepsza byłaby C 50D + Tamron 17-50 2.8. Tylko czy warto pchać się w 50D, może coś innego, może sprzedać Tokinę, oddać szkiełka ojcu a samemu przesiąść się na Nikona D300 + jakieś przyzwoite szkło? W Canonie trochę zniechęca mnie gama obiektywów - dobre kosztują krocie, tanie to plastikowy shit
Teraz sytuacja ojca - ma podobny fundusz, nie wiążą go szkła i lampy bo ma system Canona FD. Chce kupić porządną cyfrę z zacięciem bardziej dla zaawansowanego amatora jak dla pstrykacza.
Myśleliśmy początkowo nad 40D + Tamron 17-50 2.8, ale za podobną lub mniejszą kasę można zakupić:
- Nikona D90 + Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED,
- Pentaxa K20D + DA 18-55 mm f/3.5-5.6 II AL
- Olympusa E3 + ???
Jakoś Sony osobiście mnie nie przekonuje, a z Pentaxem nie miałem w życiu nic czynienia, więc nie znam filozofii tej firmy i ergonomii jej modelii dostępnej gamy obiektywów.
Co Szanowni Koledzy polecili by ze swoich doświadczeń? Może jakieś inne zestawienia, jakieś sugestie?
na dziś chyba wychodzi, że najlepsza byłaby C 50D + Tamron 17-50 2.8
To dobry zestaw pod warunkiem, że tamron to dobry egzemplarz
jaro4444 napisał/a:
czy warto pchać się w 50D
Uważam, że warto.
jaro4444 napisał/a:
przesiąść się na Nikona D300 + jakieś przyzwoite szkło
Sam nikon d300 kosztuje tyle co canon 50d z tamronem 17-50/2,8. Nie wiem co oznacza to "jakieś przyzwoite szkło"? Jeśli np. nikona 17-55/2,8 to jest dodatkowe ok.5000PLN. Zestaw na pewno lepszy, tylko prawie dwa razy droższy
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 25 Cze, 2009
jaro4444, celowałbym raczej w 40D, stosunek jakość cena na bardzo dobrym poziomie, jeżeli potrzebujesz jasnego krótkiego zooma to tamron jak najbardziej się nada, w związku z odległością jaka dzieli ciebie i ojca ojcu polecam to samo. Pojecia nie mam jak sprawuje się ta tokina, którą masz ale jedno jest pewne na aps-c moze być ciasno z tymi 28mm na początku.
Myślę że nie warto pchać się w 50D kupić sobie 40D i do tego jakieś porządne szkielko.
Dla ojca hm... może wziaść to samo co ty. Chyba że bedzie mu lepiej odpowiadać Nikon.
Ja osobiście raczej jestem zdecydowany na Canona bo posiadam Tokinę AT-X Pro 28-70 2.6-2.8 do Canona, Tamrona 75-300 i lampę 430 EX
Twoje szkiełka idealnie by pasowały do pełnoklatkowego body np. 5D. Od 28 mm każdy potrzebuje początek ogniskowych. Może za 5000 poszukaj właśnie takiego "aparaciku".
Jeżeli kupisz aparat z mniejszą matrycą (np. 50D), to koniecznie do tego obiektyw z początkiem od 17-18 mm.
Jeśli chodzi o wybór pomiędzy 40D, a 50D, to radzę zapoznać się ze sprzętem u kogoś albo w jakimś większym sklepie. Gwarantuję Ci, że po doświadczeniach dołożysz nawet 900 zł. do 50D. Piszę to jako ktoś, kto sam tak kiedys postąpił i wybrał 50D.
Mała dygresja:
Niestety na każdym forum jest tak jak w życiu, czyli jeżeli ktoś użytkuje starszy model aparatu, to zawsze doradzi komuś tylko starszy, z nowego wypunktowując same "wady". To się dzieje podświadomie i wynika z psychiki człowieka. (koniec dygresji)
Powiem dalej, dla mnie 50D, jeśli chodzi o szybkość serii, szybkość i jakość podglądu fotek na ekranie LCD i wiele innych elementów, jest daleko przed 5D. Dopiero 5D Mark II dorównuje oprogramowaniem i niektórymi funkcjami do 50D. Jeśli możesz uzbierać do 9000 zł. to rozważ właśnie 5D Mark II. Najpierw tylko sprawdź współprace Twoich obiektywów z tym body.
Powiem dalej, dla mnie 50D, jeśli chodzi o szybkość serii, szybkość i jakość podglądu fotek na ekranie LCD i wiele innych elementów, jest daleko przed 5D. Dopiero 5D Mark II dorównuje oprogramowaniem i niektórymi funkcjami do 50D.
Ja zaproponowałem 40D dlatego bo mniej kosztuje i można do niego kupić lepsze szkiełko niestety ale do 50D trzeba dokładać około 900zł nie wiem wybór nalezy do ciebie ale ja bym tak zrobił mając 5000zł.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 26 Cze, 2009
Dwa zestawy, 5k każdy, zero napisanych upodobań..
Bo jeśli na przykład Twój ojciec ma dużo czasu wolnego, pewnie wolałby sprzęt, dzięki któremu mógłby sobie chodzić wraz z świtem na spacer i pofocić macro, albo dziką zwierzynę. Wtedy polecimy mu coś zupełnie innego, niż jeśli Twój tata lubi spacery po starówce w swoim mieście, albo będąc na rybach lubi uwiecznić piękno wschodzącego słońca.
A Ty? Do czego Ty będziesz używać swojego sprzętu? Jeśli nie jesteś sprecyzowany, to bądź świadom tego, że wysypiesz jeszcze kilka tysięcy na sprzęt.
Jeśli Twój tata wolałby macro, wtedy:
Canon 40d z kitem + Canon 100/2.8 Macro
Jeśli Twój tata wolałby dziką przyrodę (ptaszki te sprawy)
Canon 40d z kitem + co najmniej Sigma 120-400OS (najlepiej w używanych)
Jeśli starówka / krajobrazy przy rybkach:
Nikon d90 + 18-105VR albo 16-85VR
Mała dygresja:
Niestety na każdym forum jest tak jak w życiu, czyli jeżeli ktoś użytkuje starszy model aparatu, to zawsze doradzi komuś tylko starszy, z nowego wypunktowując same "wady". To się dzieje podświadomie i wynika z psychiki człowieka. (koniec dygresji)
Powiem dalej, dla mnie 50D, jeśli chodzi o szybkość serii, szybkość i jakość podglądu fotek na ekranie LCD i wiele innych elementów, jest daleko przed 5D.
szybkość serii i jakość podglądu to tak. Tyle, że w tej chwili postapiłeś prawie dokładnie tak, jak to opisałeś w swojej dygresji
Jeśli zaś chodzi o fotografowanie, to poza pewnymi specyficznymi sytuacjami jednak wolę pełnoklatkowca. Cudów nie ma, im więcej kwantów światła 'nakapie' do celi matrycy tym lepiej...
Jeśli miałeś w rękach tylko plasticzaki A100/200/300/350 to nic dziwnego, jednak A700 to już inna półka, ale masz prawo tak uważać.
jaro4444 napisał/a:
z Pentaxem nie miałem w życiu nic czynienia, więc nie znam filozofii tej firmy i ergonomii jej modelii dostępnej gamy obiektywów.
Warto się Pentaxowi przyjrzeć bliżej.
W tej chwili na rynku jest bardzo fajny aparat w świetnej cenie, jest to Samsung GX20, bliźniak Pentaxa K20D, dobrze wykonany i uszczelniony, na rybki w sam raz.
GX20 można kupić z niezłym kitem już za 2500, czyli zostanie około 2500 na dodatkowe obiektywy czy akcesoria.
szybkość serii i jakość podglądu to tak. Tyle, że w tej chwili postapiłeś prawie dokładnie tak, jak to opisałeś w swojej dygresji
Według mnie postąpiłem zgoła inaczej. Mając 5000 zł. jaro4444, nie kupi nawet uzywanego 5D Mk II, a dalej piszę tak: "Dopiero 5D Mark II dorównuje oprogramowaniem i niektórymi funkcjami do 50D. Jeśli możesz uzbierać do 9000 zł. to rozważ właśnie 5D Mark II."
Może warto cytować całą wypowiedź, do której się odnosisz?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14