Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 20 Cze, 2009 Obiektywy Carl Zeiss z Pentacona do Canona EOS 1v hs
Czesc ludziaki!
jestem totalnym zoltodziobem [z zenita przeszedlem na uzywanego eosa 1v hs kupionego na amerykanskim ebayu bo bylo mnie stac;)], posiadaczem canona 1V i ostatnio pentacona six.
Do pentacona kupionego na allegro dostalem 4 obiektywy carl zeiss w tym 80mm,120mm i 180 mm,wszystkie jasnosc 2.8. Mam do tego pierscien/przejsciowke do Canona jednak zauwazylem,ze obraz z obiektywu zeissa[projektowanego na sredni format + ok. 3cm szerokosci pierscienia]po podlaczeniu do canona daje znacznie powiekszony obraz. Pytanie jest do kogos cierpliwego,kogos kto sie zna na rzeczy i bedzie mu sie chcialo tlumaczyc debilowi od podstaw - dlaczego tak jest i czy jest szansa zeby to w jakims stopniu zneutralizowac,bo znacznie czesciej uzywam canona. Poza tym jednak chwilo nie stac mnie na kupno nowych obiektywow o jakosci odpowiedajacej canonowi 1V.
Pozdro i bede bardzo wdzieczny za cierpliwosc i pare chwil spedzonych na wyklepanie odpowiednich instruckji;)
jak bez sensu to pisze jeszcze raz + zdjecia pierscienia:)
wiec tak:
mam canona eos 1v hs
mam pentacona six + obiektywy carl zeiss 80mm,120mm i 180mm
mam pierscien/przejsciowke, dzieki ktorej moge montowac powyzsze obiektywy do canona.
jednakowoz obraz widziany w canonie na tych obiektywach jest znacznie wiekszy niz na pentaconie,bo [tak sadze]: obiektywy byly zaprojektowane na aparat srednioformatowy oraz pierscien/przelaczka ma 3,5cm dlugosci, co zmienia chyba optyke.
pytanie jest,czy zmiane obrazu da sie jakos "cofnac"/"zneutralizowac" tak,by obraz wygladal tak jak na pentaconie[np. poprzez zakup innego pierscienia, soczewki-nakladki,etc,]?a jesli nie to dlaczego?
wymienione obiektywy to profesjonalne "second-handy" od zawodowca,wiec chce je wykorzystac z tym canonem,bo nie stac mnie,zeby kupowac sobie adekwatny sprzet pod canona,np ef 24-125mm L
IMG_0066.jpg
Plik ściągnięto 4940 raz(y) 61,53 KB
IMG_0065.jpg ow pierscien ktorego uzywam
Plik ściągnięto 4939 raz(y) 55,71 KB
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Nie 21 Cze, 2009
zastosowanie pierścienia redukcyjnego powoduje efekt "jak" pierścienia macro...
w związku z tym zmienia sie też obraz w celowniku i oczywiście na zdjeciu.
nie mam dużego doświadczenia w obiektywach średniego i dużgo formatu, ale przypuszczam,że ogniskowa tych szkieł jest identyczna jak ogniskowa dla klatki filmu 135, czyli każdej lustrzanki małoobrazkowej....
inne jest tylko przeznaczenie takiego szkła na średnim formacie...
np szkło 80mm bedzie w tym momencie szkłem "normalnym" , dla innej wielkości klatki obiektyw 135mm będzie obiektywem standardowym (chyba dla 6X9).
co do obiektywu dla 1v to proponuje na początek 28-135 jako spacerówke, a uzywanie szkiel od 'six'sa" od wielkiego dzwonu.
przejściówka którą stosujesz niestety pomaga jedynie do fotografii macro...
proponowany przeze mnie obiektyw da ci dużo radości w początkowej fazie, a jeśli bedziesz się chciał rozwijac, to i tak czeka cię masa wydatków na inne szkła. to szkło mam i już parokrotnie chciałem je sprzedać. od momentu gdy kupiłem jednak eos3 odrzucam te mysli konsekwentnie, gdyż jest to wspaniały obiektyw do codziennego podpiecia i wiekszości sytuacji przy dobrym świetle do szybkiego/zmiennego tematu jaki nas może spotkać na ulicy...
szukaj okazji, tylko nie daj się nabic w butelkę...
w dobrym stanie szklo bedzie/powinno kosztować około 800-900 pln.
piescień służy zapewnieniu takiego samego dystansu roboczego jak w 6x6.
w pentaconie jest duże lustro, więc odstęp bagnet-materiał światłoczuły też jest spory. większy niż w ef-s. pierścień że nieskończoność z obiektywu zgadza się z tą na matówce.
co do powiększenia - to typowy cropowanie, podobne w działaniu do cyfrowego cropa 1.5
Wow,
Dzieki chlopaki za pomoc,w sumie nie tak zle ze mna - z tym kropem to mniej wiecej tak myslalem. A jeszcze krotkie pytanie o porade - jakie filmy kupowac do eos 1v? cos specjalnego?
Agnaton, filmy dobiera się uwzględniając nie to do jakiego aparatu będą wkładane, lecz jakie fotki zamierzasz wykonywać i w jaki sposób będziesz je później prezentował
myslalem,ze robi sie jakies filmy dla profesjonalistow,widzialem nawet gdzies ostatnio jakis ISO 100 z napisem "professional" ;D i b&w i kolor,co do przedzialu cenowego to podaj prosze jakies spektrum,bo znam tylko standardowe kodaki i fuji po pare/parenascie zl:)
oczywiscie wiem co to ISO. do tej pory uzywalem 200 i 400,wiem,ze im wieksze ISO tym wieksze ziarno. pytanie tez odnosnie roznicy jakosci - im wieksze ISO tym chyba mniej substancji swiatloczulej..
ogolnie troche mi zajmie,zanim naucze sie w pelni wykorzystywac to cacko ktore mam. pozostaje miec nadzieje,ze do tego czasu nie przestana produkowac filmow:D
ja na początek bym wziął zwykłą superię. dobrze się nada do widoków wszelakich.
jak masz ochotę wydać więcej to superia reala.
do sprawdzenie o co biega poleciłbym też rolkę-dwie jekiegoś slajdu.
na początek astia np, możesz zaryzykować też velvię, ale to pod warunkiem że nie użyjesz jej do ludzi.
bardzo sie ciesze,ze sa tacy ludzie jak Wy:) i chce im sie pomagac takiemu lamie jak ja:)
kupilem sobie superie reala, slajdu nie bralem,jak mi dadza slajdy nie bede mial ich potem gdzie obejrzec;)
kodaka ektara nie mieli:(
znalazlem 24-105 uzwyana za 3tys,troche za drogo;) ale w przyszlosci jak sie podszkole,to moze zczne zbierac. poki co mysle,ze kupie nowy 28-135,bo roznica w cenie z uzywanym niewielka, tak jak szanse,ze trafi mi sie jakis wyrypany egzemplarz. w razie jakby sie trafil jakis zle poskladany to zawsze tez bedzie mozna szybko wymienic: http://cgi.ebay.pl/NEW-CA...rkparms=65%3A12|66%3A2|39%3A1|72%3A1399|240%3A1308|301%3A1|293%3A1|294%3A50
to jest jakis drugi obieg z rynku w usa,nie pamietam na czym polegal ten przekret,ale mysle,ze to wezme.
dzieki za helpa,prawdopodbnie nieraz jeszcze bede suszyc glowe:D
a propos - skad sie bierze ziarno?myslalem,ze to wlasnie niedostatki materialu swiatloczulego...
a propos - skad sie bierze ziarno?myslalem,ze to wlasnie niedostatki materialu swiatloczulego...
ziarno jest zawsze - stanowi podstawę i budulec obrazu na filmie
można "sterować" ziarnem, poprzez zastosowanie różnych kombinacji czasów, temperatury i sposobu wywoływania, różnych wywoływaczy w zmiennych stężeniach itp., celem otrzymania ziarna większego/mniejszego, bardziej wyrównanego/mniej wyrównanego, itp.
charakter ziarna (jego wielkość i rodzaj) są często związane z rodzajem filmu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 14