Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przeliczenie skali odwzorowania
Autor Wiadomość
jarecki_jg 
Rozmowny
Jarecki

Wysłany: Nie 28 Cze, 2009   Przeliczenie skali odwzorowania

Chciałbym z mojej Sigmy 70-200/f2.8 macro (skala odwzorowania 1:3.5) uzyskac skalę odwzorowania 1:1.

Pytanie jak przeliczyc kwetie powiększenia dla soczewek Close Up lub pierścieni posrednich.

W przypadku pierścieni nie ma sensu kupowac chyba AF'ów inna sprawa to ich koszt kilkarazy droższy od MF.
Zasatanawialem sie tez nad obiektywem manualnym Macro i redukcja M42.

Które z w/w rozwiązan bedzie najlepesze? - stosunejk cena-jakośc. A może są jeszcze jakieś inne?
Zakup dedykowanego szkła macro (cena >1000 zł) raczej odpadnie, stad musze sięgnąc bo bardziej budżetowe rozwiązania.

Efekty które chciałbym uzyskac linkuje poniżej:
http://www.fotopasja.pl/w..._9de6d14fff.jpg
http://www.photopumpkin.c...oads/macro1.jpg
http://www.wired.com/imag...cro_photo_2.jpg

Reklama

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Wysłany: Nie 28 Cze, 2009   

Z mojego punktu widzenia, ta sigma jest tak duża i ciężka, że robienie nią zdjęć makro będzie po prostu niewygodne. Osobiście dokręcałem pierścienie tylko do Tamrona 70-200 f/2.8 (skala odwzorowania 1:3,1) i szału nie robił, natomiast machanie tym zestawem (d300+pierscienie+tami) przed robalkami było trudne. No chyba, że zamierzasz używać cały czas statywu. Porównanie takiego zestawu z Sigmą 70-300 APO + pierścienie wypadało u mnie blado.

Tanio to będzie: pierścienie makro m42+jakiś obiektyw m42+przejściówka bez soczewki.

Po dłuższym bieganiu z jakimkolwiek zestawem kombinowanym stwierdzisz i tak, że obiektyw makro to jest po prostu to rozwiązanie, którego Ci trzeba ;)

krisv740
[Usunięty]

obawiam się,że jedynym właściwym wyjściem bedzie niestety obiektyw.... macro!

kwestia pierścieni jest możliwa, ale pomyśl o wydłużeniu i tak juz nie krótkiego szkła i kwestii mobilności takiego czegoś przy zdjęciach macro - ja to czarno widzę...
inna sprawa to kwestia doświetlenia przy takim czymś. lampa pierścieniowa , czy własnego wyrobu doświetlacz z lampy - większe to wygeneruje problemy niz przy zwykłym obiektywie macro.
jeśli chcesz iśc w kierunku pierścieni to raczej patrz na swoje szkło 18-50 , albo jeszcze lepiej jakieś tanie manualne ktore można bedzie podpiąć pod nikona..

[ Dodano: Nie 28 Cze, 2009 12:24 ]
nawet nie myslałem,że taki mądry jestem... :mrgreen:

Jesienny, mnie wyprzedził, ale miałem rację.... :cool:

SlawGaw 
Optyczny

Pierścienie makro + jakiś zoom to nie jest dobre rozwiązanie. Pierścienie świetnie się spisują z obiektywami stałoogniskowymi, szczególnie z takimi w których ostrzenie odbywa się przez oddalanie całego układu optycznego od filmu/matrycy, zwyczajnie zwiększają one tę odległość. W przypadku zoomów ostrzenie odbywa się często przez ruch soczewek wobec siebie i takie pierścienie mogą spowodować że nie będzie ostrości wcale.
Są na tym forum inne tematy w których jest o tym mowa.
Szkło makro wydaje się najlepszym wyjściem, jednak uzyskanie takich rezultatów jak w przykładach to ambitne zadanie, tam jest nie tylko optyka dająca dużą skalę odwzorowania, ale także ładne oświetlenie.

jarecki_jg 
Rozmowny
Jarecki

Wysłany: Pon 29 Cze, 2009   

Dziękuje za odpowiedzi.

Tak się akurat stało ze wpadnie troche groszą, zapozmniałem o zwrocie z US :-) (jak to dobrze miec dzieci).

Jesli chodzi o macro co najlepiej wypadało by kupic z n. opisywanych obiektywów:

1. Sigma 105mm MACRO - mała nie ma silnika,a przedewszytkim najtańsza z nw.
2. Sigma 150mm MACRO - porządny pancerny, zamkniety i z HSM oraz lepszy do robali niz w/w.
3. Chyba najlepszy i najdroższy Nikkor AF-S 105 VR.

W posiadanych już nie długo pieniądzach szedł bym w stronę poz. 2 lub 3 przy czym obiektyw bedzie używany jeszcze spory czas na matrycy APS-C nie tylko do zastosowań macro lecz także do "ciasnego portretu".

Róznica w cenie pomiedzy 1 a 2 jest adekweatna do wagi tj. x1,5 - czy warto? Czy dopłata 2x w stosunku do Sigmy 105 i ok. 700 w stosunku do Sigmy 150 jest warta by miec poz nr 3?

Bardzo mnie kreci te 150mm, bo:
1. http://plfoto.com/1610219/zdjecie.html
2. http://plfoto.com/1602697/zdjecie.html
3. http://www.aptats.com/images/Paper_Wasp.jpg
& http://reddit.wired.com/submissions_macro/?s=top

Bede na płótnie oraz papierze do ramek paspartou drukował obrazy jw. - tyle ze mojego autorstwa o ile bede tak ciekawe jak te wyżej :) .

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

jarecki_jg, gdybyś widział portreciki z tej sigmy.. :o

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Z tych trzech też myślę byłbym za sigmą 150. Krótko.

Odpowiedz do tematu