Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wodoszczelny pokrowiec na lustrzankę
Autor Wiadomość
DG 
Uczestnik

Wysłany: Nie 28 Cze, 2009   Wodoszczelny pokrowiec na lustrzankę

Witam wszystkich!

Czy ktoś używał czegoś takiego jak wodoszczelny pokrowiec
Znalazłem na allegro taki produkt: Wodoszczelny pokrowiec do lustrzanki WP-DSLR1
Cena około 350

Jesli tak to jakie macie doświadczenia.
Wybieram się na wakacje, gdzie chcę uwiecznić kilka pamiątek pod wodą.

Będę wdzieczny za wszelkie podpowiedzi,
moze ten temat już gdzieś cię przewinął.

Pozdrawiam
DG

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Nie 28 Cze, 2009   

Możesz dać linka do tego pokrowca?
Dziwi mnie cena, prawdziwa obudowa kosztuje sporo więcej. Pokrowiec pozwala na robienie zdjęć z głębokości ledwie kilku metrów. Komfort operowania sprzętem innym niż jakiś kompakcik też jest przeciętny.

candy 
Maniak
óć

Wysłany: Nie 28 Cze, 2009   

widzialem gdzies ten pokrowiec,nie ma sie co dziwic cenie,to tylko taki uszczelniany plastikowy worek,gora na kilka metrow glebokosci i raczej niewielki komfort :???:

np.to: http://fotoaparaciki.pl/i...uct&prod_id=982

DG 
Uczestnik

Wysłany: Pon 29 Cze, 2009   

Link przedstawiony powyżej ilustruje właśnie ten produkt o który pytam.

Faktycznie jest to tylko "worek" dajacy mozliwość manewru migawką, obiektywem i chyba nic więcej.

Profesjonalna obudowa to wydatek kilku tysięcy....

Ja potrzebuję tego pokrowca do zrobienia zdjęć w basenie, przy rafie koralowej itp
Tak więc do typowej zabawy....

Bardzo mnie interesuje, czy ktoś namacalnie używał tego i czy jest szczelne - tego się boję najbardziej.

Zdaję sobie sprawę z bardzo ograniczonej funkcjonalności oraz komfortu obsługi, ale niestety, albo kasa albo ....

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Jest wystarczająco szczelne. To mogę zagwarantować. Akurat link był do sklepu który znam i dlatego też znam ten produkt. Do takiej zabawy na kilku metrach za małe pieniądze to się to nadaje i kosztuje grosze. Niestety nie radzę z tym schodzić głęboko a większość nastaw wykonać "na sucho". Prawdziwej obudowy nic nie zastąpi - tylko ta cena ... :shock:

DG 
Uczestnik

Dzięki MM

Jeśli znasz ten produkt, to chyba się zdecyduję.
Na wakacje będzie ok

Jeśli możesz jeszcze zerknąć, na allegro znalazłem dwa modele,
nie bardzo wiem czym się różnią

WP DSLR1
WP S10 - troszkę tańszy

jeśli możesz zerknąć...

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Zadzwoń 500 020 150. To numer do sklepu - tam Ci doradzą.

DG 
Uczestnik

Jeszcze raz dzięki MM za wsparcie...

Czy jako osoba doswiadczona mozesz mi coś doradzić
w kwestii ustawień przy zdjeciach pod wodą ???

Planuję w ten "worek" wsadzić Canona 40D (plus Canon 50/1.4 oraz Sigma 17-70)
Trochę mam stracha ale...

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Co ja tutaj mogę doradzić? Nie znam miejsca, oświetlenia itd. Manual czy preselekcja? Zależy. Tryb AF-u? Zależy co focisz. Wizjer czy podgląd na żywo? To jest dobre pytanie :razz: Pierwsze wejście do wody traktuj jako naukę. Wyeliminujesz na miejscu sprawy niewygodne. Na pewno musisz robić zdjęcia w RAW-ach. To podstawa. Na początek Auto - ISO. Po pierwszej próbie siadasz przy aparacie i patrzysz na EXIF-y. Jak umiesz analizować takie dane to wnioski jakieś wyciągniesz. Wiedząc czego potrzebujesz kolejne nastawy zrobisz lepsze. Znasz chyba zależności jakie daje przysłona, czas i czułość. Czego trzeba o ile zmienić by coś innego miało jakąś wartość. Proponuję zostać przy jasnej stałce. Plus tej konkretnej to świetne przenoszenie kolorów.

DG 
Uczestnik

Chyba tak jak mówisz, nie da się doradzić bez znajomości miejsca

Będe więc próbował i korygował, 2 tygodnie mam nadzieję, ze uda mi się "dojść" do przyzwoitych efektów

Trochę zaleznosci między poszczególnymi parametrami znam, lecz nie czuję się szczególnie biegłym w tej kwestii, ale cóż powoli trzeba się dokształcać :oops:

Monastor 
Optyczny

Przyznam się, że od dłuższego czasu szukam sposobu na zdjęcia w wodzie, na niedużej głębokości. Zastanawiałem się nawet nad tańszymi kompaktami, ale brak RAWów mnie zniechęcił.

MM, rozumiem, że miałeś ten wynalazek w rękach. Jak wygląda kwestia widoczności obrazu w wizjerze? Da się z niego znośnie korzystać czy raczej trzeba by liczyć na live view?

DG 
Uczestnik

Zastanawia mnie jeszcze jeden fakt:

Czy ten pokrowiec daje równoległe ustawienie względem siebie obiektywu oraz osłony zewnętrznej???
Czy jest to jakoś wewnatrz usztywnione, aby korpus lezał w miarę pewnie???

Zastanawiam się, jeśli będą te dwa elementy nierównolegle względem siebie czy nie dojdzie do "znaczących" zniekształceń.
Znaczących mam na myśli - takich, które powodują, ze fotka jest do niczego.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Pokrowiec nie jest przytwierdzony na sztywno. Można zoomować i jak się przytrzyma końcówkę przy szkle to będzie nona równoległa. Jednak o jakimś swobodnym robieniu zdjęć jedną ręką radziłbym zapomnieć. Co do wizjera... zależy jaki aparat. Bo jak wizjer malutki to wiadomo co mogę napisać. Komfortu pracy nie będzie. Da się, tylko może to być mała mordęga. Folia specjalnie gruba nie jest i przyciski da się tam ponaciskać, ale nie będzie to "normalne" kadrowanie. Sprawny fotograf mający dobry wzrok da sobie radę. Początkujący amator może ostro postękać.

DG 
Uczestnik

Wysłany: Wto 30 Cze, 2009   

DECYZJA O ZAKUPIE ZAPADŁA - zamawiam

Gdy bym nie kupił - pewno bym żałował, że nie spróbowałem
Spróbuję - i być może też będę załował z powodu rozczarowania

ale cóż, nie ma łatwych decyzji

Zapakuję swego Canona 40D i będę próbował kadrować....

Po powrocie podzielę się wrażeniami :mrgreen: mam nadzieję pozytywnymi...

candy 
Maniak
óć

Wysłany: Wto 30 Cze, 2009   

na poczatek wrzuc to do wanny i powiedz jak sie tym manewruje bo sam jestem ciekaw :)

Odpowiedz do tematu