Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mało kto się tych szkieł w Polsce (a nawet w Europie) pozbywa, a jeśli już to odsprzedaje w gronie znajomych - np. z forum Pentaksa...
Ale na e-bayu zawsze można kupić chociaż trzymają cenę w pobliżu nówek... Nówki chodzą w okolicach $550-650...
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 12 Gru, 2008
troszkę smutno... z drugiej strony tego nikkora też z forum nikona ofertę wyhaczyłem (ale nie zdążyłem sobie zaklepać, sprzedać wszystkiego, co mam, żeby kupić sobie tylko tą 85tkę)
[quote="Rizzo"]Cudowne szkiełko, wyjątkowe, jak takiego nie kochać. Na przysłonie f/4 niesamowita żyleta. O design nie wspomne. Tak do razu sobie porównałem test tego szkła z zeissem 85 mm. Pentax jest od niego dużo, dużo ostrzejszy, jednak zeiss wykazuje niesamowitą równość w rozdzielczości pomiędzy centrum a brzegiem na każdej przesłonie. Sam więc nie wiem co lepsze.
Nie przecze, ze Pentax to super szklo. Jest taki, ale to , ze napisales, ze jest duzo, duzo ostrzejszy od Zeissa to z tym to ostro pojechales. Zerknij na wyniki na Photozone i porownaj.
Moze Optyczne zaserwoja nam w blizajszym czasie test tego szkla. (85/1,4)
W któryms z tematów Komor pytał, skąd się wzięły "dziwne" ogniskowe pentaxowskich "limitedów" - 31, 43 i 77 mm. Odpowiedział mu Jaad75, chciałem mu także odpowiedzieć ja, ale tamten temat jest już zamknięty a ciekawostka która gdzies przeczytałem jest moim zdaniem warta przytocznia dlatego wrzuce ją tutaj - w wątek o teście 77/1,8 Ltd.
Otóż jak wiecie, lustrzanki APS-C Pentaxa mają crop ~1,5. Jednakże nie jest to wartość ścisła - dokładniej jest to 1,54. Ale "limitedy" nie sa dedykowane pod APS-C. To są pełnoklatkowce które podpięte pod APS-C należy przemnożyć przez owe 1,54 i otrzyma się wartość ekwiwalentną. A co będzie, jeśli te ogniskowe: 31, 43 i 77 PODZIELIMY przez 1,54?
Otrzymamy odpowiednio ~20, ~28 i =50
Te "dziwne" ogniskowe to podobno żart inżynierów Pentaxa: Zobaczcie pełnoklatkowcy, co widzą cropowcy przez popularne szkła: 50mm, 28mm i 20mm
Teraz trzeba by tylko zmierzyć DOKŁADNĄ ogniskową każdego z Pentaxowskich "FA limitedów". 77 dzielone przez 50 daje dokładnie 1,54. 43 dzielone przez 28 daje ułamek tasiemcowy ale 43,12 dzielone przez 28 daje równo 1,54. Tak samo jak 30,8 przez 20. I własnie krótsze "ltd" powinny mieć dokładnie 43,12 i 30,8mm.
Ostatnio, jakoze mamy recesje, mialem wiecej czasu i potestowalem sobie. chodzi o to w czym obiektyw ten wypadl najgorzej - AF i celnosc. Kiedy testowalem z reki to zarowno na 77limited jak i 31limited test wypadl dokladnie tak jak w tescie optycznych ok 20 % pomylek czyli na 40 zdjec planszy 7-8 bylo do d..... Sytuacja zmienila sie kiedy podpialem aparat pod statyw i wyzwalalem migawke pilocikiem (oczywiscie przeogniskowujac za kazdym razem) na 31limited mialem 40 dokladnie takich samych zdjec w przypadku 77 zjechal mi tylko raz... Wykonalem podobny test na 50-135 i podobnie.... testy z reki - tak jak optyczni testy na statywie 0 bledow... Jak to tlumaczyc? Testy z reki wykonywalem bardzo szybko nie za bardzo starajac sie o utrzymanie aparatu po prostu zdjecie - przeogniskowanie - zjdecie itd. Sprawdzilem rowniez inne odleglosci 77ke ustawilem 2-3 m dalej od planszy na statywie bo niepokoilo mnie to jedno nietrafione zdjecie no i oczywiscie wszystkie pieknie w celu klatki identyczne - przewijajac musialem sprawdzac numery bo wszystkie byly takie same....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14