Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Wto 18 Lis, 2008
Kupować tele czy zbierać dalej na lepsze?

Co robić?
Kupić Canona 70-300 F/4-5.6 IS USM
20%
 20%  [ 2 ]
Poczekać i zebrać kasę na Sigmę 100-300 F/4
80%
 80%  [ 8 ]
Głosowań: 4
Wszystkich Głosów: 10

Autor Wiadomość
Monastor 
Optyczny

Wysłany: Sob 20 Paź, 2007   Kupować tele czy zbierać dalej na lepsze?

Mam mały dylemat odnośnie obiektywów. Mam do wyboru kupić Canona 70-300 F/4-5.6 IS USM po dość okazyjnej cenie i jeszcze otrzymać zwrot od Canona, albo zacisnąć zęby, poczekać trochę aż uzbieram więcej pieniędzy i wtedy nabyć Sigmę APO 100-300 F/4 EX IF HSM

Priorytetem jest teraz dla mnie szkiełko do 300 mm. Czy warto Waszym zdaniem zbierać na sigmę (nie wiem czy uciułam w najbliższych tygodniach), czy lepiej kupić Canona i w razie nadmiaru gotówki kupić za zaoszczędzone pieniądze jeszcze jednego canona, 85 mm F/1.8? Za niego też jest chyba cashback.

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sob 20 Paź, 2007   

Nie wiem, czy miałeś kiedyś w ręku tę Sigmę i do jakich zdjęć ma to być szkło, ale ja i tak zdecydowanie stawiam na Sigmę. Przy niej ten Canon to zabawka a nie obiektyw.

Monastor 
Optyczny

MM napisał/a:
Nie wiem, czy miałeś kiedyś w ręku tę Sigmę i do jakich zdjęć ma to być szkło, ale ja i tak zdecydowanie stawiam na Sigmę. Przy niej ten Canon to zabawka a nie obiektyw.

Obiektyw ma być do ptaków przede wszystkim. Potem może do zwierząt, kiedy lepiej się nauczę je znajdować i podchodzić :)
Głównie będą to pewnie fotki ze statywu więc stabilizator zdaje się być zupełnie niepotrzebny.

Canon mógłby się ewentualnie przydać w czasie wakacji, do robienia zdjęć w miastach, na wypadach w góry. Przede wszystkim dlatego, że nie zwraca uwagi i jest lekki. Niemniej jestem w stanie poświęcić wygodę i 1000 zł za jakość, jeśli jest ona aż tak znacznie lepsza.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Do ptaków? Zdecydowanie Sigma. Lepsze światło, stabilizacja zbędna bo i tak czasy będą krótkie, lepszy AF i lepsza jakość przy 300mm nie wymagająca takiego domykania jak w Canonie. No i zawsze można sobie kupić TC 1.4 i przedłużyć tę Sigmę do 420mm przy stałym świetle 5.6 (tyle co ma Canon przy 300mm). TYLKO Sigma kolego, ja bym się nawet sekundy nie zastanawiał. Tym bardziej, że z tego co wiem to u "ptaszników" to szkiełko ma bardzo dobrą opinię.

Monastor 
Optyczny

Zaufaj mi, że jedynym powodem mojego wahania jest zniecierpliwienie i niepewność dysponowania funduszami. Mógłbym skończyć kupując i tak Canona, a za większe pieniądze niż mogę teraz.
Na Canona mam kasę i mogę go nawet zaraz kupić. Do sigmy brakuje mi z kolei około 1300 zł... a uzbieranie tej kwoty może potrwać.

Niemniej chyba wstrzymam się i poczekam. Gdybym wszystko kupował od razu to nie miałbym teraz Canona 400D tylko najprawdopodobniej Lumixa DMC-FZ50 :)

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Gdyby ten Canon był przynajmniej taki jak Nikkor 70-300 VR to bym się mógł łamać jego większą uniwersalnością i praktycznością, ale przy Canonie z jego okrutnym, wolnym i żałosnym AF, z gorszą jakością przy 300mm i pełnej dziurze... nawet nie chce mi się o tym myśleć.
Można tym robić świetne zdjęcia ptaków (Arkowi się udaje), ale pewność, powtarzalność, jakość, komfort pracy itd. według mnie zdecydowanie wskazuje na wybór Sigmy.

koraf 
Optyczny
Koraf

Wysłany: Nie 21 Paź, 2007   

Tak się składa ,że przesiadłem się z sigmy 100-300/4 DG EX oraz 350 d na 300/4 L IS i powiem tylko jedno nie ma porównania ... sigma przegrywa i to bardzo w stosunku do canona 300/4 ! Ale sigma będzie z pewnością lepsza od C 70-300/4.5-5.6 i musisz mieć do niej monopod . :P

Monastor 
Optyczny

Monopod na razie odpada. Chyba, że znajdę coś taniego Manfrotto, do czego będzie pasować moja głowica.Będzie na pewno statyw i kryjówka.

Arek 
Redaktor

Ale z Sigmą 100-300 f/4 nie da się spacerować z Canonem 70-300 IS się da...

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Koraf.... stałka to inna liga... szczególnie jeżeli jest to L-ka :lol:

Arek, da sie spacerować, trzeba tylko chcieć. Ja sobie często z taką torebką spaceruję, że mnie później kręgosłup nap.......a :P

Arek 
Redaktor

Spacer, to dla mnie ma być przyjemność. Już bardziej da się spacerować z 4/300 L lub 100-400 L.

Monastor 
Optyczny

Arek <- to samo pisałem, ale zdjęcia zakupionym obiektywem będą robione głównie z ukrycia, a obiektyw będzie zamontowany na statywie.
Jedyne co tracę to fotografia uliczna przy tak długich ogniskowych, ale tym tematem zamierzam zajmować się znacznie rzadziej.

Arek 
Redaktor

No to zbieraj na 4/300 L IS USM. Lżejszy, bardziej poręczny, ma IS-a i lepszy optycznie.

Monastor 
Optyczny

Odpada :cry:
To jest 5 tysięcy złotych. Jakby miała od tego zależeć moja przyszłość zawodowa, kupiłbym go. Jestem jednak tylko amatorem, pełnoletnim od kilku dni, niepracującym, uczącym się. Jak wygram w totka to rozpatrzę tą sugestię :)

Musiałbym mieć ponad 2 razy więcej pieniędzy niż mam w chwili obecnej. Zebranie nieco ponad tysiąca złotych może być kwestią tygodnia do miesiąca bo spodziewam się przypływu gotówki, ale zebranie dwóch i pół tysiąca mogłoby potrwać od kilku miesięcy do roku, a resztę szklarni też kiedyś trzeba zebrać.

Do tego wygodniej będzie mi korzystać z zoomu.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Polecam Sigme jak najbardziej. Pomimo posiadania w swojej szklarni szkieł o podobnych ogniskowych nie pozbyłem się Sigmy ze względu na jej jakość i jakiś sentyment do niej. W końcu była pierwsza. Jeżeli chodzi o poręczność to Canon jest oczywiście w tym lepszy, ale kosztem jakości i to dość sporym kosztem. Polecam też Canona 100-400L. To jest kompromis pomiędzy Sigmą 100-300, a stałką Canona 300/4L IS.

Odpowiedz do tematu