Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 01 Lip, 2009
Tele 500 mm do Sony za 800 zł
Autor Wiadomość
daimon79 
Uczestnik

Wysłany: Sro 01 Lip, 2009   Tele 500 mm do Sony za 800 zł

witam mam 8 stow na wydanie mam sony, i chce kupic tele.Myslalem na starcie o 800mm ale doczytalem sie jak i dowiedzialem ze 800mm przy tej cenie to bedzie mydło lepiej brac 500.
Ok ale jaka za 400zl moge miec samyronga korenskiej firmy(jest na optyczne.pl ale nie ma testu).

1)Pytanie teraz: mirror czy rura lepsza?
2) ktorej firmy?

slyszalem ze rura ale moze ktos mial doczynienia z podobnym obiektywem o podobnych parametrach jak to wyglada w praktyce.

Wiem ze sigma ma 500mm ale koszt 4 tys mnie nie stac w czasach kryzysu.
Mam tez tamrona 70-300 ale 300 to dla mnie za malo.
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 01 Lip, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Wysłany: Sro 01 Lip, 2009   

daimon79 napisał/a:
Wiem ze sigma ma 500mm ale koszt 4 tys mnie nie stac w czasach kryzysu.

ale stać cię aby wywalić "8 stów" w błoto? Odradzam wszelkie wynalazki o takich ogniskowych.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Dobre 500mm to wydatek min. 2100zl, lustrzana Minolta. Inne wynalazki bym sobie darowal. Bedziesz mial przynajmniej niezly AF i bardzo przyzwoita optyke.

daimon79 
Uczestnik

Wysłany: Sro 01 Lip, 2009   wiem ale...

wiem chlopaki ze doaradzacie jak najlepiej ale nie mam 2tys i miec nie bede przez dlugi czas,wlasnie stane sie posiadaczem samochodu a to oznacza ubezpieczenie,oclenie itp
takze fotografia ktora byla na przodujacym miejscu u mnie bedzie musiala sie poddac motoryzacji i wydatkow na tę branżę.
Dlatego majac 8 stow wiem ze kupic moge "goofno" ale majac do wyboru samo "zlo", wole wybrac "mniejsze zlo" czyli najlepszy model i firme z tych goofien.

Ponawiam swoje 2 pytania wyzej wymienione:)

RB 

Wysłany: Sro 01 Lip, 2009   Re: tele 500mm do sony za 8 stow

daimon79 jeśli już to chyba tylko Pentacon 500/5.6 + przejściówka. Tyle , że on jest ciężki i ostrzenie ręczne. Przy okazji nie będzie z tym poprawnie działała stabilizacja. Optycznie całkiem przyzwoity (porównując z tanimi zumami 70-300 to nawet bardzo przyzwoity). Pod warunkiem rozsądnego stanu, bo to tylko jakieś mocno stare używki.
IMO to lepsze od Rubinara 500/5.6...

sndbk 
Bywalec

Jakość komórki ale jednak ta odległość 6 km. 800mm na cropie to 1200mm

http://www.fotka.pl/2549422fc8/test.html

daimon79 
Uczestnik

RB napisał/a:
daimon79 jeśli już to chyba tylko Pentacon 500/5.6 + przejściówka. Tyle , że on jest ciężki i ostrzenie ręczne. Przy okazji nie będzie z tym poprawnie działała stabilizacja. Optycznie całkiem przyzwoity (porównując z tanimi zumami 70-300 to nawet bardzo przyzwoity). Pod warunkiem rozsądnego stanu, bo to tylko jakieś mocno stare używki.
IMO to lepsze od Rubinara 500/5.6...

rb znalazlem cus takiego na alegro http://allegro.pl/item673...5_6_500_mc.html moglbys zerknac czy to taki?

Drodzy optymowicze mam na liscie od RB jeden narazie Pentacon czy jeszcze pojawi sie jakas konkurencja do obiektywu tego?(majac na uwadze 8 stow)

komor 
Moderator

sndbk, a nie napisałbyś z jakiego obiektywu to zdjęcie? Z Samyanga?

daimon79 
Uczestnik

komor napisał/a:
sndbk, a nie napisałbyś z jakiego obiektywu to zdjęcie? Z Samyanga?

Widzialem na googlu to z samyronga chyba 800mm ale tutaj sie autor powinien wypowiedziec,za duze mydlo dla mnie(nie chodzi o taniosc obiektywu) ja chce nadal 500mm:)

mavierk 
never knows best

to kup sobie Pentacona 500/5.6 manualnego, potem dopiero Tokina 80-400 chyba..

W ogóle jak chcesz super szkiełko do lansu, to weź Zeissa 300/4.5

RB 

daimon79 napisał/a:
/item673529572_pentacon_pakticar_5_6_500_mc.html moglbys zerknac czy to taki?

taki, taki. Chyba ze 3 kilo i 50 cm conajmniej... Spacerowe szkło to nie jest ani tyci tyci...

daimon79 
Uczestnik

RB napisał/a:
daimon79 napisał/a:
/item673529572_pentacon_pakticar_5_6_500_mc.html moglbys zerknac czy to taki?

taki, taki. Chyba ze 3 kilo i 50 cm conajmniej... Spacerowe szkło to nie jest ani tyci tyci...

no to odpada nie mam samochodu jeszcze, a nawet jesli to w gory samochodem nie pojade (mowie o zboczach) wiec go nie wezme ze soba,nie bede sie taszczyl po gorach z 3,5kg balastem:)

czyli wychodzi na to ze do 8 stow lekki choc niestety gorszy niz pentacon zostaje mi ten samyang ....chyba ze jeszcze jakies propozycje:)dla tych co nie uwaznie czytaja chce 500mm ,(mam sigme 70-300 wiec 300 tez nie chce) :)

RB 

daimon79 napisał/a:

no to odpada nie mam samochodu jeszcze, a nawet jesli to w gory samochodem nie pojade (mowie o zboczach) wiec go nie wezme ze soba,

A po co Ci 500mm w górach? Jeśli lekka 500 to tylko lustrzany. Ale wtedy żyjesz ze stałym światłem (brak przesłony, stała GO), dość kontrowersyjnym sposobem oddawania nieostrości i raczej podłym kontrastem...

daimon79 napisał/a:
dla tych co nie uwaznie czytaja chce 500mm ,(mam sigme 70-300 wiec 300 tez nie chce) :)

Może się okazać, że crop z niezłej 300 będzie lepszy od tego co da Ci kijowa 500... Np prosty, tani i dość lekki Tair 300/4.5 jest znacznie lepszy optycznie od tej Sigmy...

daimon79 
Uczestnik

rb w sumie masz racyje nie pomyslalem o jakims cropie,jako z ejestem amator w fotografii i ceneowy i intelektualnie(nie mylic z glupim:)) , rozumiem ze crop z 300 zrobi mi 500 i mowisz ze bedzie to prawdopodbnie lepsze rozwiazanie niz kupowanie 500?

MC 

MZ bedzie to lepsze rozwiazanie niz kupowanie slabego 500mm.
A ten reflex to nie jest taki zly. Piekne widoczki z niego widzialem. Bokeh to jednak kwestia bardzo indywidualna.

Odpowiedz do tematu