Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 13 Cze, 2009 Program do wysyłania zdjęć na serwer
Witam.
Napisałem ostatnio taki programik. Ma też kilka innych przydatnych funkcji:
-Wysyłanie obrazków na serwer
-Robienie screenshotów i zapis na dysku automatyczny(wybór kompresji, typu plików) skrótem klawiszowym w 3 trybach: cały ekran, aktywne okno, kontrolka pod myszką.
-Wysyłanie ostatnio zrobionego screenshota na serwer również skrótem klawiszowym
-Wysyłanie tekstów na serwer (skrót klawiszowy)
-Robienie filmów w 3 trybach, cały ekran, aktywne okno, kontrolka pod myszką (skrótem klawiszowym).
-Integracja z explorerem(po uaktywnieniu) tzn można kliknąć na obrazek w folderze i będzie opcja - wyślij na serwer. Można zaznaczyć więcej plików.
Dołączany wraz z aplikacją compressor której można używać do kompresowania fotek, zmiany rozmiaru i dodawania ramek. Napisałem sobie go aby 1 kliknięciem można było na skompresować fotkę do 90%, zmienić rozmiar do 1000px szerokości oraz dodać 2 ramki 1px białą i 30px czarną. Na razie trzeba dodawać ręcznie do rejestru opcje aby działał ale dorzuce automatycznie jak tylko znajdę wiecej czasu. Działa w zasadzie jak konsolowe aplikacje np.
-c oznacza kompresje
-f ramkę o grubości 1px o kolorze #000000 (znacznika -f można używać wiele razy)
-w szerokość (wysokość przeliczana z oryginalnego obrazka)
-h wysokość (jw. oraz możliwośc podania i w i h)
-i plik wejściowy
-o plik wyjściowy
dlatego został tak napisany aby można było go zintegrować z explorerem.
Działa w systemach Windows XP i Vista (32 i 64bit), na linuxie prawdopodobnie nie zadziała ponieważ używa winAPI oraz wymaga do działania .NET framework 2.0 a mono (odpowiednik .Net na linux) na chwile obecną nie podoła temu zadaniu. Chociaż wysyłanie obrazków może zadziałac.
Całość jest co najwyżej wersji alfa, podstawowe funkcje działają ale mogą się pojawiać błedy. Aplikacja jest wielowątkowa, tzn, że wykorzysta do 3 rdzeni na raz jeśli będzie taka potrzeba. Chowa się do traya i jego zamysł był prosty: ułatwic mi obróbkę końcową fotek bo używanie w tym celu gimpa zajmuje trochę czasu.
Aplikacja jest i będzie freeware, do dowolnego rozpowszechniania bez możliwości zmiany kodu źródłowego. Postaram się wszystkie wyłapane błędy poprawić o ile znajdzie się ktoś taki któremu program się przyda Oczywiście jeśli ktoś wpadnie na ciekawy pomysł to również postaram się go zaimplementować
Program korzysta z serwrów vpx.pl oraz wkej.org. W przyszłości dorzucę możliwość wyboru serwera oraz obsługi wtyczek. Dodatkowo dojdzie obsługa FTP.
Nie ukrywam też że ma to mi pomóc spopularyzować firmę ale to oznacza tylko tyle, że mogą sie pojawiać inne ciekawe darmowe programy. (Np napisałem sobie przeglądarkę do zdjęć która wczytuje do 5 obrazków z folderu (obecny, dwa poprzednie i dwa następne) i przykładowo oglądając Jpgi z aparatu jest 2 razy szybsza od irfran view jak i od windowsowego podglądu faksów i skanów. Ale nadal nie ma pełnej funkcjonalności)
Gdyby ktoś chciał program to proszę o kontakt na pw, mail lub gg: 9248628. Przy czym najwygodniej jest mi korzystać z gg
Fajny pomysł, choć widzę nikt nie skomentował. Ja niestety nie skorzystam, z racji używania innego systemu operacyjnego. Ale tak ogólnie to tego typu drobne ułatwiacze bardzo się przydają w życiu, na różnych polach eksploatacji.
Nie ma odwaznego zeby przetestowac. Sorry oracle ale program testowany tylko przez autora ma cale mnostwo bagow i kazdy podchodzi do tego sceptycznie.
A nie mozesz wrzucic gdzies na server i podac linka?
oracle,
dobry pomysł, niech Windowsowcy mają namiastkę ImageMagick
Ja do tego wszystkiego używam głównie convert i mogrify które wchodzą w skład tego pakietu, oraz dcraw wiadomo do czego . Napisałem nawet niewielkie skrypty ułatwiające pracę wsadową; dla przykładu:
Kod:
#!/bin/sh
# Convert RAW to jpeg in batch mode - good quality
# Enjoy ;] Marcin Szczurowski <marcin.szczurowski@.....com>
for i in *.PEF; do dcraw -W -w -c $i | cjpeg -quality 90 > `basename $i .PEF`.jpg ; done
for i in *.dng; do dcraw -W -w -c $i | cjpeg -quality 90 > `basename $i .dng`.dng.jpg ; done
palindrom, a nie łatwiej użyć ufraw-batch (razem z ufraw do gimpa jest dostarczany). Afaik robi dokładnie to samo co Twój skrypt ale wymaga mniej pisania (sam zamienia końcówki plików)
Pozdrawiam
palindrom:
dokładnie.
Dlatego często pisze swoje własne programy bo inne nie spełniają moich standardów typu doczytywanie po 2-3 sekundy obrazków przez irfranview.
Usjwo:
Dlatego będę poprawiał wszystkie błedy jakie ludzie znajdą. Po to daje to innym aby było mniej błędów.
Znane wady(bo błędami tego nazwać nie można) jak do tej pory to:
1. Po dwukrotnym naciśnięciu wyślij przy obrazkach pojawi się komunikat że Background worker jest zajęty.
2. Przy wysyłaniu za dużych obrazków może się pojawić puste okienko (po prostu serwer zwrócił zero)
3. Program nie reaguje na skróty klawiszowe z powodu braku pliku ini - nalezy uruchomić program ponownie i więcej ten problem nie wystąpi.
4. Program nie informuje o tym że zaczął wysyłać pliki - z założenia ma nie denerwować użytkownika komunikatami.
Aby uaktywnić skróty powłoki shell (dla plików jpg png tiff gif bmp będzie dostepne menu kontekstowe "Wyślij na serwer") należy kliknąć skróty -> zarejestruj skróty klawiszowe. Nie ma jeszcze usuwania tego ale dorobię.
compressor nie został w pełni przetestowany. Może nie działać na XP ale z powodu braku czasu nie mam jak sprawdzić.
Nie wiem co się stanie jak będziemy szybko naciskać skróty klawiszowe! Prawdopodobnie się wykrzaczy ale to zrozumiałe.
Nagrywanie filmów odbywa się z prędkością 10Fps.
KAŻDY POMYSŁ NA ULEPSZENIE MILE WIDZIANY!
Program działa na zasadzie wysyłania formularzy jak na stronkach www więc możliwe jest wysłanie obrazka na każdy serwer który ma taką opcję.
Program posiada proste dwukolorowe skórki. Na razie są 3 opcje do wyboru ale nic nie stoi na przeszkodzie aby wynaleźć swoje 2 kolory. Wartość HEX kolorów jest zapisywana w pliku ini. Można się tym swobodnie bawić. Jak ktoś znajdzie złożenie 2 kolorów które dobrze wygląda to prosze dać znać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9