Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 01 Lip, 2009 Jakie 2 stałe obiektywy (10-30, 40-60mm i 2 korpusy do nich?
Ponieważ koszty wyboru np Canon 17-55 f/2.8 IS USM to ok 3000 zł
i korpusu Canona np. d50 blisko 4000 zl lub 40d 2500-3000 zł
dają łącznie 5500-7000 zł pomyślałem o innym rozwiązaniu.
Można wybrać dwa stałe obiektywy i do każdego z nich oddzielny korpus.
Stałe obiektywy o f< 2,8 pozwoliłyby na stosowanie ISO 100-200 (sporadycznie 400) i wykluczałyby wybór korpusów, które mają mniejsze szumy przy wyższych ISO.
Stałe obiektyw, których nie wymieniałoby się w korpusach pozwoliłyby na pominięcie korpusów z czyszczeniem kurzu (kurz może dostać się przy wymianie obiektywów).
Jakie 2 obiektywy (z autofokusem i w innej opcji bez autofokusa) i 2 korpusy do nich pozwoliłyby osiągnąć jakość zdjęć na ISO 100-200
przy łącznym koszcie poniżej 5000 zł.
Przykladowo podaje takie dwie mozliwosci:
1. Sigma 20mm f/1.8 EX DG Asp. RF ok 2250zł
i Canon 20d ok 1300 zł
2. inny korpus za ok 1000 zł z obiektywem za 400 zl lub korpus 700 zl i obiektyw 700 zl.
-----
Być może są korpusy po ok 1000 zl w danym systemie oraz dość dobre obiektywy o łącznej sumie do 3000 zł. Bądź korpusy 1200-1500 i dwa obiektywy po ok 1000-1300
Czy znajdziemy coś sensownego na złożenie dwóch zestawów (korpus i obiektyw), jeden dla obiektywu <30mm, drugi dla obiektywu 40-60mm i łacznej cenie 5000 zl i mniej?
wzgb - jeżeli jedynym wyznacznikiem Twoich zamierzeń fotograficznych jest cena (dla mnie to lekkie nieporozumienie ) to można się tak bawić cenami, jednak chcę Ci zwrócić uwagę, że zoomy i stałki mają często odmienne zastosowanie.
Moim zdaniem należy zacząć od tego co chcesz fotografować ? a później wybrać system i szkła .
wzbg, z twoich kalkulacji wynika, że nie musisz w cenie 5000zł. mieć 2 boody i 2 obiektywów, tylko możesz mieć JEDEN.
Jeżeli (jak piszesz) możesz kupić 17-55/2,8 za 3000 zł. oraz 20D za ok. 1300 zł. to razem, jak dobrze licze, daje ok. 4300 zł. A może za 2000 zł. kupisz 40D i wtedy jest jeszcze lepiej?
Jest też mniej noszenia i nie trzeba wymieniać obiektywów bo jest tylko jeden i to bardzo dobry.
Mam nadzieję, że nie pomyliłem się w rachunkach.
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 02 Lip, 2009, w całości zmieniany 1 raz
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 02 Lip, 2009
2 x Nikon d200/Fuji s5pro + 35/1.8 + 85/1.8
kozidron [Usunięty]
mavierk napisał/a:
.... i to jest dobry plan.
wzbg, odniosłem wrażenie czytając twojego posta, ze boisz się zabrudzenia matrycy, stąd ten pomysł na 2 body. Niestety bez zmieniania szkieł matryca też się może zasyfić, wszystko zależy od szczelności połączenia body+ szkło. Często spotykam fotografów działających na dwóch puszkach "na raz", pytanie czy ty tego potrzebujesz.
Rozwiązanie jedno body + dobry zoom -wydaje się ekonomiczniejsze i wcale nie tak złe jakościowo......pytanie do czego ma być ten zestaw?
Niestety bez zmieniania szkieł matryca też się może zasyfić
Dokładnie.
A ja uważam że rozwiązanie 40D i 17-55 jest bardzo dobre, choćby ze względu na to, że podbicie ISO do 800 jest w tej puszcze w zasadzie bezstresowe, a komfort pracy z obiektywem klasy Canon 17-55IS bardzo wysoki.
A wariant ze stałkami u Canona... Sigma 30/1.4 (1800 zł), Canon 85/1.8 (1700 zł), nowe 1000d (1600 zł) albo polowanie na używane 400d.
Zaczekajmy na powrót kolegi wzbg, bo inaczej możemy tylko gdybać co i jak. Przy ograniczonym budżecie nie kupowałbym dwóch tanich body, tylko 40D i nauczyłbym się je szybko i sprawnie zmieniać. Ale trzeba jeszcze wiedzieć co autor wątku zamierza fotografować i w jakich warunkach.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
B o g d a n, dobrze czytasz, ale, żeby było w miarę uniwersalnie, podałem ten przykład
Moim zdaniem najlepiej byłoby kupić Sigmę 20/1.8 + 85/1.8 ale czy wtedy cenowo człowiek się wyrobi z 2 puszkami?
Przy ograniczonym budżecie nie kupowałbym dwóch tanich body, tylko 40D i nauczyłbym się je szybko i sprawnie zmieniać. Ale trzeba jeszcze wiedzieć co autor wątku zamierza fotografować i w jakich warunkach.
Warunki mogą być różne, im jaśniejszy obiektyw tym lepiej, możemy zejść na niższe ISO, zwłaszcza, gdy ISO 100-200 preferowane, aby uciec od szumów.
Przeznaczenie obiektywów i korpusów ma być uniwersalne, np. wychodzę z domu, a w plecaku aparaty i przy okazji bycia świadkiem ciekawych zdarzeń mogę je utrwalić (niezależnie od czasu występowania: dzień i noc, słonce, pochmurno, deszcz, śnieg), gdy zdarzy się wesele znajomych móc im zrobić zdjęcia, gdy ktoś poprosi o małą sesje z własną osobą, gdy w kałuży mamy ciekawe odbicie, gdy jesteśmy na koncercie, w restauracji, w mieszkaniu u znajomych, w sklepie, na korytarzu w urzędzie, w bibliotece, na korytarzu którejś z wyższych uczelni, w teatrze, na imprezie sportowej itd...
Nie uchwycę dwoma body wypadku/zdarzenia losowego, dobrze, jakby udało się jednym.
Ale jest wiele sytuacji, gdy wiemy, że coś się wydarzy, wówczas dwa aparaty na statywach i robimy prawie jednocześnie nimi. Jest większa szansa udanego jednego zdjęcia z dwóch wykonanych, niż jednego z jednego wykonanego. To zaleta dwóch obiektywów z dwoma korpusami.
as... napisał/a:
Ja poszedł bym w inną stronę:
kupił tanie body ( nawet 400d ma niezły af koszt średnio 1200pln allegro)
i do tego porządny obiektyw..
Canon 17-55is allegro koszt około 3000pln ( najbliżej pasuje zakresem podanym przez autora tematu )...
Oba sprzęty oczywiście używane!!
Tylko zadał bym sobie pytanie:
-czy zawsze będę fotografował w kościołach i bardzo ciemnych miejscach że ciągle będę musiał używać f2.8???
Właśnie podałem ten obiektyw, że ze względu na jego wysoki koszt, rezygnujemy z niego.
f2.8 to nie tak mało, stałe obiektywy poniżej 2 byłyby bardziej przydatne.
Poza tym dwa korpusy, to możliwość fotografowania przez dwie osoby jednocześnie z rożnych ujęć.
mavierk napisał/a:
Koszt wyższy od 5000 zl.
i do tego potrzeba 3 obiektywu poniżej 20/ (f1.8 lub mniej)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11