Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam mam C450D i jak na razie 50/1.8, kita 18-55IS oraz C 28-105 II usm. Co do C28-105 trochę brakuje mi jednak szerokiego kąta, a jeśli chodzi o zakres między 70 a 105 to aż tak dużej różnicy nie ma jaką oczekiwałem, no i jest trochę mydlany.
I teraz pytanie, bo znalazłem nową sigmę 17-70 za 930 zł w jednym z marketów - czy warto ją brać? Przede wszystkim interesuje mnie optyka w porównaniu z 28-105, nie zależy na szybkim AF i stabilizacji, zwłaszcza, że lepsze światło może zastąpić stabilizację, która jest w 18-55IS. Bardziej chodzi mi o ostrość sigmy w porównaniu i posiadanymi canonami.
Oczywiście wiem, że muszę sprawdzić ten obiektyw z moim 450D.
Najbardziej chodzi mi o porównanie ostrości S 17-70 i C28-105
aha i ta cena 930 zł za nową sigmę kusi , na ceneo i skąpcu 1272 zł najtaniej
Pozdrawiam
Dokładnie. Uniwersalność tej Sigmy jest naprawdę duża. Fajny zakres, który pozwala Ci robić udane krajobrazy i przyzwoite portrety. Do tego fajna namiastka makro. Dobry stosunek jakości do ceny.
Przyzwoity filtr UV w zestawie. Ja robię tym szkłem zdjęcia praktycznie codziennie i nie czuję potrzeby
przeprowadzki na coś droższego.
netlest [Usunięty]
Wysłany: Sro 01 Lip, 2009
Arku ja stoje przed podobnym wyborem i ta Sigma 17-70 faktycznie wygląda na interesujący obiektyw. Martwi mnie jednak brak HSMa i problemy z autofocusem dla Canona. Czy na prawde jest tak źle? Myślisz, ze warto kupić tą Sigme 17-70 czy zaczekać na pierwsze opinie o nowej 18-50 z hsm i stabilizacją. A jak to wszystko spasować do Tamrona w którego teście napisałeś w podsumowaniu, użytkownikom Canonów trudno będzie znaleźć lepszy zamiennik kita..
Tamron 17-50 jest świetym optycznie szkłem i ma stałe światło f/2.8. Tutaj ma przewagę nad Sigmą. Sigma jest jednak bardziej uniwersalna, ma fajne makro, jest lepiej wykonana. Dodatkowo seriws Sigmy jest OK, a
serwis Tamrona zbiera baty.
Jeśli chodzi o AF, to po kalibracji nie mam jakiś poważnych zastrzeżeń. Chodzi w miarę szybko. Celność nie jest wybitna, ale cóż zrobić. Chcesz mieć dobrą celność, szybki AF, dobrą jakość optyki i dobre światło, to kupuj Canona 17-55 f/2.8
netlest, mam tę sigmę od kilku lat i mogę tylko potwierdzić słowa Arka.
To bardzo dobry wybór, zwłaszcza jeśli nie planujesz w najbliższym czasie dokupienia szkiełka do makro. Mogę ją z czystym sumieniem polecić.
Aha, miej na względzie ceny filtrów. Jeśli będziesz chciał się pobawić w krajobraz na poważnie to sigma może łatwo opróżnić kieszenie, gwint mocowania filtra ma 72 mm. To mniej niż wszystkie super szerokie szkła, ale w tej klasie chyba najwięcej. Niektóre filtry o tej średnicy kosztują już sporo. Jakimś rozwiązaniem jest tu wejście w system Cokin.
netlest [Usunięty]
Wysłany: Sro 01 Lip, 2009
Monastor, dziękuje za opinie. Tak zrobię. Padła już decyzja na zakup tej Sigmy. Mam nadzieje, że będę zadowolony. Przeważają dobre opinie o tym szkle no i zakres ogniskowych bardzo mi odpowiada jako uniwersalny obiektyw spacerowy. Często podróżuje i chciałbym mieć obiektyw który będzie zarówno akceptowalny portretowo jak i pozwalał zrobić coś z szerszej perspektywy. Twoja i Arka opinia upewnia mnie w przekonaniu że to szkło dla mnie.
Tak przy okazji dzisiaj w b. trudnych warunkach w markecie (dużo ludzi, mało miejsca i czasu) próbowałem testować autofocus sigmy 17-70 z canonem 450D
kartka do testu leżała trochę krzywo
na drugim zdjęciu ostrość ustawiona na tył teleskopu - czarny okrągły plastikowy dekiel
czy można coś po tych zdjęciach stwierdzić o dużym rozrzucie między puszką a obiektywem czy jest w miarę ok? nigdy wcześniej nie robiłem takich testow a obiektywy canona kupowaełm "w ciemno"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,37 sekundy. Zapytań do SQL: 18