Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Nie 28 Cze, 2009
Programy do obróbki !
Autor Wiadomość
tomberek 
Początkujący

Wysłany: Czw 02 Lip, 2009   

Digital Photo Professional - niezbędnik
PhotoFiltre Studio - intuicyjny, bardzo ciekawy i po Polsku
Gimp

Reklama

najeli 
Bywalec

Pomogła: 6 razy

picasa (wersja 3) - przeglądanie, zmiana rozmiaru, miniaturki, retusz (nie wiem, co ani tam zrobili, ale działa super, nie umiem tak operować zwykłym stemplem), sharpen (nie zawsze, ale często działa akurat tak jak powinno), hurtowa obróbka zdjęć do wywołania do albumu, szczęśliwy traf był fajny przy kompakcie, z lustra tylko czasami coś mi poprawia

gimp - cała reszta + korekta po picasie

hugin - panoramy, jest naprawdę mocny, wybór odwzorowania perspektywy, punktów kontrolnych, parametrów korekcji ekspozycji, wygładzanie przejść (dodatek), spokojnie można robić panoramy ze zdjęć "z ręki"

szaleniec 
Rozmowny
dopiero śę ócze ;)

No proszę jak ładnie rozwija się temacik :)

A niech jeszcze koleżanka powie mi czy ten Hugin jest po polsku i czy darmowy czy może trza bulić dość słono ;)

Pozdro!

najeli 
Bywalec

Pomogła: 6 razy

http://hugin.sourceforge.net/ :>

darmo, po polsku, na wszystkie systemy, gra i trąbi :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Wto 18 Sie, 2009   

Hugin to tylko nakładka na dziesiątki narzędzii z pakietu PanoramaTools.

Ja do panoram polecam Microsoft ICE (do pobrania z Microsoft Research)
Jak dotąd nic prostszego nie znalazłem. I do tej pory mnie nie zawiódł.

Jedyny problem to to ze ICE nie jest oficjalnie wspierany przez Microsoft. To po prostu wynik wesołej zabawy programistów microsoftowych.. :mrgreen:

rybkowski73 
Bywalec

Wysłany: Wto 15 Wrz, 2009   

Mam gimp-a 2.6.7-i686 PL. Co mam zrobić,żeby był po polsku? :roll:
Z góry dziękuję.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Wto 15 Wrz, 2009   

ustawić w opcjach ?
nie wiem... ja za każdym razem kiedy instalowałem gimpa to się instalował po polsku i uruchamiał się sam po polsku. kwestia jaki masz system i jakie ustawienia regionalne i czy na pewno pobrałeś polską wersję

rybkowski73 
Bywalec

Wysłany: Pią 25 Wrz, 2009   

Dopiero przyjechałem z urlopu i teraz czytam posty.
Instalowałem gimpa pl,przynajmniej tak pisało,że po polsku.link poniżej
http://www.instalki.pl/pr...rafiki/GIMP.php
Próbowałem kiedyś też instalować i również nie udało mi się po polsku.Nie wiem,gdzie to zmienić.?Mam windows xp proffesional,a ustawienia regionalne to nie wiem jakie.

[ Dodano: Nie 27 Wrz, 2009 20:06 ]
Zainstalowałęm gimpa w przcy w komputerze i jest po polsku. Z tej samej instalki instalowałem w domu na kompie i niestety jest po angielsku.Gdzie to zmienić?Gdzie są te ustawienia regionalne?

szaleniec 
Rozmowny
dopiero śę ócze ;)

Wysłany: Pon 28 Wrz, 2009   

Ja instalowałem chyba z "Niezbędnika" !
Tam były dwie wersje tego programu jedna po polsku a druga po angielsku! Więc może u Ciebie jest podobnie?Zobacz dokładnie ! Albo skombinuj sobie Niezbędnika to był chyba najnowszy numer (nie wiem dokładnie bo miałem go od kumpla) jak chcesz to mogę się dowiedzieć co to za numer i sobie kupisz albo ściągniesz z ich strony ( o ile tak można;)!

Powodzenia!

Szninkiel 
Rozmowny

rybkowski73 napisał/a:
Mam gimp-a 2.6.7-i686 PL. Co mam zrobić,żeby był po polsku? :roll:
Z góry dziękuję.

A ta wersja nie jest PL? http://www.dobreprogramy....dows,13219.html

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Co do GIMPa - nawet jak się ściągnie z oficjalnej strony http://gimp.org/downloads/ i zainstaluje - uruchamia się po polsku, jeśli:

a - przy instalowaniu NIE wyłączymy instalacji tłumaczeń.
b - mamy poprawne ustawienia językowe w windowsie.

rybkowski73 
Bywalec

To mam problem bo w ustawieniach regionalnych mam język polski w trzech miejscach.Miałem kiedyś instalowanego gimpa (z rok lub dwa temu) i też był po angielsku,może został jakiś plik czy coś tam.
Instaluję gimpa z dysku przenośnego i w pracy jest dobrze a w domu nie.Próbowałem też teraz na innym kompie w pracy i też jest po polsku.

[ Dodano: Sro 30 Wrz, 2009 19:59 ]
Już zrobione.
"mój komputer"-"właściwości"-"zaawansowane"-"zmienne środowiskowe"-"zmienne systemowe" , tam miałem zmienną LANG a wartość 1024-tę wartość zmieniłem na pl.
Wszystko działa :mrgreen: i dziękuję za pomoc.

szaleniec 
Rozmowny
dopiero śę ócze ;)

Wysłany: Pią 23 Paź, 2009   

Odświeżę troszku temacik bo chciałbym poprosić kolegę (no właśnie nie wiem którego;)
chyba kolega hijax_pl, pisał gdzieś na forum o programie robiącym ramki automatycznie do wszystkich zdjęć w folderze i chciałbym znać jego nazwę:)
Sam bym to sprawdził ale już nie wiem gdzie o tym wspomniał:/

Chyba że ludziska wiecie o innych programach które tworzą coś takiego, ale nie piszcie że PS bo wiem że on ma :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

używam tego http://www.faststone.org/FSResizerDetail.htm

jedyna rzecz która mi sie w tym programie nie podoba to - brak możliwości definicji ramki w %. No ale można definiować sobie różne profile porpzez ładowanie różnych konfiguracji, więc nie jest to duży problem ;)

szaleniec 
Rozmowny
dopiero śę ócze ;)

A można w ramce umieszczać tekst?

a tam poza tematem to szybki jesteś :D

Odpowiedz do tematu