Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
wzbg,
ja odnoszę wrażenie,że strasznie kombinujesz i tak naprawdę albo nie potrafisz napisać o co ci dokładnie chodzi, albo nie wiesz o co ci napradę chodzi...
nie wdzę osobiście potrzeby dwóch body do dwóch stałek krótkich. wystarczy jedna kabura na pasek aby wymiana zajęla chwilkę. matryca brudzi sie tak jak to koledzy napisali wcześniej niezależnie od założonego obiektywu, chyba,że jest on uszczlniony podobnie jak body. jeśli tak to skieruj sie w kierunku pentax a nie sony/nikon/canon w podanych pieniążkach bo tylko pentax w k10d da ci to czego oczekujesz. oczywiście z uwagą,że na pewno nie ustrzeżesz się zabrudzenia matrycy - to jest niemożliwe..
to co napisałeś o zastosowaniach dwóch aparatów jest jak najbardziej zasadne i jak najbardziej naciągane! nie stosuj takich zastrzeżeń/porównań/argumentów przy doborze pierwszego aparatu-lustrzanki , bo do tego to można napisać prawdziwe wypracowanie łącznie z powodzią, gradem,trzęsieniem ziemi.....
podchodźmy do sprawy racjonalnie...
spróbuj sie zastanowić co naprawdę jest ci potrzebne i co w tym momencie cię pociąga i każe fotografować, a dojdziesz do punktu w którym ktoś udzieli ci dobrej rady. ja po przeczytaniu tego wątku, jedno mogę napisać na pewno - nie rozumiem o co chodzi
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 02 Lip, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Jest większa szansa udanego jednego zdjęcia z dwóch wykonanych, niż jednego z jednego wykonanego. To zaleta dwóch obiektywów z dwoma korpusami.
Jest dokladnie odwrotnie.
Obsluga dwoch puszek wymaga pewnych umiejetnosci i nie polega na posiadaniu dwoch ogniskowych i mysleniu "uchwyce to wasko albo szeroko, ktores powinno byc fajne".
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 02 Lip, 2009
do 5000zł dwie puszki? Chyba 2 x używany nikon d50/d70s albo Canon 350d/20d używka..
Za 5000zł standard + portrecik, to może tak:
Sigma 20/1.8 używana 2000zł
Samyang 85/1.4 - 900zł
mamy 2100zł na puszki... to co napisałem powyżej...
Ale...
Moim zdaniem lepiej byłoby kupić Canona 30d + 17-55/2.8IS albo jak znalazłbyś 17-55 używanego, to z 40d (też używanym )
Nie powiedziałeś najważniejszego, czy wolisz lepszą optykę, czy wygodniejszy aparat...
wzbg,
ja odnoszę wrażenie,że strasznie kombinujesz i tak naprawdę albo nie potrafisz napisać o co ci dokładnie chodzi, albo nie wiesz o co ci napradę chodzi...
nie wdzę osobiście potrzeby dwóch body do dwóch stałek krótkich. wystarczy jedna kabura na pasek aby wymiana zajęla chwilkę. matryca brudzi sie tak jak to koledzy napisali wcześniej niezależnie od założonego obiektywu, chyba,że jest on uszczlniony podobnie jak body. jeśli tak to skieruj sie w kierunku pentax a nie sony/nikon/canon w podanych pieniążkach bo tylko pentax w k10d da ci to czego oczekujesz. oczywiście z uwagą,że na pewno nie ustrzeżesz się zabrudzenia matrycy - to jest niemożliwe..
to co napisałeś o zastosowaniach dwóch aparatów jest jak najbardziej zasadne i jak najbardziej naciągane! nie stosuj takich zastrzeżeń/porównań/argumentów przy doborze pierwszego aparatu-lustrzanki , bo do tego to można napisać prawdziwe wypracowanie łącznie z powodzią, gradem,trzęsieniem ziemi.....
podchodźmy do sprawy racjonalnie...
spróbuj sie zastanowić co naprawdę jest ci potrzebne i co w tym momencie cię pociąga i karze fotografować, a dojdziesz do punktu w którym ktoś udzieli ci dobrej rady. ja po przeczytaniu tego wątku, jedno mogę napisać na pewno - nie rozumiem o co chodzi
Zastosowanie jednego obiektywu 17-55 f/2.8 IS nie da niższych ISO niż stałki f1.8 czy f1.4.
Dwa, jasne stałe obiektywy powinny pozwolić uzyskać mniejsze szumy, bo fotografujemy na ISO 100-200, a przy 17-55 f/2.8 wejdziemy na wyższe ISO (choćby ISO 400 czy 800).
Rozwiązanie z dwoma obiektywami może być i tańsze i pozwalające na wykonanie zdjęć o mniejszych szumach i to jest główna zaleta takiego wyboru.
Natomiast co do tego co mnie pociąga przy fotografowaniu, otóż nie ma co zawężać zakresu miejsc i zdarzeń. Przykładowo sfotografowanie Tarnowa lub Wałbrzycha z okalających wzgórz o godz. 22:00 w czerwcu/lipcu. Podejrzewam, że ze stałek uzyskam mniejsze ISO i przez to mniejsze szumy.
---
Przechodząc do Pentaxa k10d, mamy tu obiektyw Pentax SMC P-FA 50mm f/1.4 za 2000 zl, oraz korpus k10d za ok 1700, wykorzystaliśmy 3700 zł z budżetu 5000 zł.
Przeglądając obiektywy na Ceneo i Allegro nie zauwazyłem obiektywu 10-20 i o f mniejszym od 2.8. Drugi body musiałby być innego systemu.
mavierk napisał/a:
do 5000zł dwie puszki? Chyba 2 x używany nikon d50/d70s albo Canon 350d/20d używka..
Za 5000zł standard + portrecik, to może tak:
Sigma 20/1.8 używana 2000zł
Samyang 85/1.4 - 900zł
mamy 2100zł na puszki... to co napisałem powyżej...
Sigma ok, Samyang 85/1.4 to zbyt dużo, wyskoczyliśmy poza 40-60, może w przyszłości jako trzecia stałka.
A może Canon 50/1.4 za 1450zl +używany 350d za 700 zł?
Dałoby to z Sigmą 4150 zł i 850 zł na drugie używane body, a widziałem 30d poniżej 800 zł bez zasilacza (kwestia czy znajdzie się zasilacz za 50 zl?).
mavierk napisał/a:
Ale...
Moim zdaniem lepiej byłoby kupić Canona 30d + 17-55/2.8IS albo jak znalazłbyś 17-55 używanego, to z 40d (też używanym )
Nie powiedziałeś najważniejszego, czy wolisz lepszą optykę, czy wygodniejszy aparat...
Tym Canona 30d + 17-55/2.8IS nie uzyskam tego co da np 20d+Sigma 20/1.8
[ Dodano: Pią 03 Lip, 2009 05:39 ]
mavierk napisał/a:
Wolę dobra optykę i dobre ostrzenie obiektywu na niskim f, czyli f1.4 czy f1.8, mleko Canona 50/1.4 dla 1.4 jest nie do przyjęcia.
Mamy Sigmą 1.8 obstawione 20, pozostaje ok 2000 zł na obstawienie 40-60.
"Tym Canona 30d + 17-55/2.8IS nie uzyskam tego co da np 20d+Sigma 20/1.8"
dokładnie nie uzyskasz, szczególnie we wnętrzach, bo 17 to minimalne minimum w mieszkankach i pokojach
na cropowych cropach!!!!
Tym bardziej nie rozumiem po co komuś f1.2 "na zewnątrz"...
statyw????????
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 03 Lip, 2009
wzbg, ja też czegoś nie rozumiem, idziesz obfocić coś o 22giej, wcześniej mówiłeś cos o dwóch statywach i noszeniu całego "ekwipunku" na różne okoliczności. Aparat na statyw i korzystasz z niższego iso- poza tym chcesz w okolicach pełnej dziury na stałce robić widoczki .....? Na moje oko to do twoich zastosowań jedna puszka+ 2 szkła + statyw - ewentualnie lampa. Jeżeli wszędzie, ze sobą chcesz nosić cały ekwipunek to garba dostaniesz. Myślę, że na początek warto by było poczytać o paru zagadnieniach związanych z fotografią w szczególności o GO.
Krótko mówiąc ja wybrałbym jakiś wygodny i budżetowy korpus pokroju 30D, 40D, K10, K20, S5, D200 i do tego dwie stałeczki z zakresu, który cię interesuje + obowiązkowo statyw i jak ponosisz taki zestaw może jeszcze zagripiony w plecaczku + jakieś duperele pokroju flitry, cos do czyszczenia czy co tam potrzebujesz(sam nie wiem czemu mój plecak ma mase czasem ponad 10 kg) i cała ta fotografia cię nie zmęczy targaniem domku na plecach wszędzie ze sobą to gratuluje
wzbg, też skłaniam się ku tezie, że albo nie chcesz nam powiedzieć wszystkiego, albo jednak nie do końca wiesz czego potrzebujesz. Jak już koledzy wspomnieli, widoczki o godzinie 22 zrobisz ze statywu obiektywem domkniętym przynajmniej do f/8, na ISO 100. Tutaj jakiekolwiek szkło się nada i wolałbym do tego zadania mieć zwykłą Sigmę 17-70 (1200 zł nowa) niż jasne stałki (±2000 zł) bo będzie raczej szerzej.
Sam jestem fanem jasnych stałek. Do ulicznego reportażu w nieznanych warunkach oświetleniowych jest to świetna sprawa. Ale za 5000 nie dasz rady kupić dwóch sensownych aparatów i dwóch sensownych jasnych stałek. Musisz albo zmienić budżet albo z czegoś zrezygnować. Wspominając o dwóch puszkach pisałeś, że wtedy mogą focić 2 osoby naraz. Trudno nam się do tego odnosić, bo to jest Twoja sprawa, ale albo rybka albo pipka. Nawet jak jedną z tych jasnych stałek miałby zostać plastikowy Canon 50/1,8 to w połączeniu ze starszym używanym korpusem jakość pracy AF może Cię nie zadowolić w gorszych warunkach oświetleniowych.
Kółko się zamyka – albo to, albo tamto.
Canon 20D - 900zl z allegro (sąsiad ostatnio sprzedał za tyle)
Canon 30D - 1750zl z allegro
Sigma 20 1.8 - nowy 2250zl
Canon 50 1.8 mkII - nowy 450zl
razem 5350 (zawsze mozesz zapolować na lepszą okazję)
Tylko że zamiast dwóch body wziąłbym jednego 40D. ISO400 przy tej puszce nie jest problemem, a i tak fotografując krajobraz będziesz musiał nieco domknąć przysłonę...
Albo jeszcze lepiej:
Canon 30D - 1750zl z allegro
Tamron 17-50 2.8 - 1500zl
Sigma 30 1.4 - 1900zl
razem 5150zl. Ten zestaw jest chyba bardziej uniwersalny niż tylko 2 stałki...
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 03 Lip, 2009
wzbg napisał/a:
Sigma ok, Samyang 85/1.4 to zbyt dużo, wyskoczyliśmy poza 40-60, może w przyszłości jako trzecia stałka.
No to za 2000zł możesz pewnie znaleźć Sigmę 50/1.4, która jest ostra od pełnej dziury.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12