Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Plecak na 100-400L
Autor Wiadomość
Gazda 
Nowy

Wysłany: Sob 04 Lip, 2009   Plecak na 100-400L

Witam wszystkich serdecznie i z gory przperaszam za angielska czcionke. Jakies ladne pare miesiecy temu pytalem tutaj o dobry zestaw na ptaszki i wkrotce potem stalem sie posiadaczem Canona 40D + 100-400L. Chcialbym sie spytac o porade w sprawie plecaka, gdzie moglbym trzymac aparat z dokreconym tele i aby bylo w nim dodatkowo na tyle miejsca bym mogl zmiescic Sigme 17-70, lampe i rozne drobiazgi.
Chcialbym, aby w miare latwo i szybko dalo sie do niego dostac, a jednoczesnie bym mogl go wygodnie nosic podczas dluzszego spaceru (rownomiernie rozlozony ciezar). Myslalem o LowePro Fastpack 350, ale zastanawiam sie, czy aby nie jest za duzy. Fajnie byloby tez moc gdzies wcisnac/zaczepic zlozony statyw (planuje kupic Sherpe 600) jesli to jest mozliwe.

Pozdrawiam i z gory dziekuje za dobre rady

Reklama

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Wysłany: Sob 04 Lip, 2009   Re: Plecak na 100-400L

Gazda napisał/a:
(planuje kupic Sherpe 600)

mam sherpe jest super, ale na taki sprzęt to nie polecam Tobie tego statywu. Za słaby bedzie powinieneś zainwestować w "lepszy statyw" (to tak na marginesie :) )

Gazda 
Nowy

Wysłany: Sob 04 Lip, 2009   

Dzieki lupo. Nad statywem dopiero sie zastanawiam, ptaszki foce zawsze z reki z podchodu, czasem czolgajac sie na plazy. O statywie myslalem raczej ze wzgledu na sigme (krajobrazy zachody slonca, zamrazanie wody w rzece, itp). Do L-ki mam taki futeral niby-colt Tamraca - bardzo poreczny i fajny, ale po dluzszym marszu ramie boli i kregoslup sie przekrzywia w jedna strone :sad: Stad chcialbym wygodny plecaczek, ktory moge szybko otworzyc, strzelic i w razie potrzeby zmienic szybko szklo jesli pojawi sie jakis ciekawy obiekt. Pozdrawiam

MasterB 
Maniak

Wysłany: Nie 05 Lip, 2009   

Gazda
Canon 40D + 100-400L powinien Tobie wejść do fastpacka 200. Najlepiej będzie jak przejdziesz się do sklepu i przymierzysz... Możesz jednak mieć problem z przyczepieniem większego statywu.

goltar 
Optyczny

MasterB napisał/a:
Gazda
Canon 40D + 100-400L powinien Tobie wejść do fastpacka 200. Najlepiej będzie jak przejdziesz się do sklepu i przymierzysz... Możesz jednak mieć problem z przyczepieniem większego statywu.
Wejdzie na 100% - używam ten plecak. 40D +100-400 wchodzi w sam raz, także z założoną odwrotnie osłoną przeciwsłoneczną. Sigma 17-70 do niego dodatkowo także się zmieści. Na lampę już nie zostanie wiele miejsca, 430 raczej wejdzie, 580 noszę w górnej części. Plecak nie jest tak wygodny w wyjmowaniu sprzętu jak slingshot, ale za to lepiej się go nosi.

Gazda 
Nowy

Dzieki wielkie. Zatem najprawdopodobniej kupie tego FastPacka200. Przy okazji czy jest jakas wygodna metoda przenoszenia statywu np podczas wycieczki w gorach? Jak napisalem dopiero przymierzam sie do kupienia statywu(dotad zawsze fotografoalem z reki) i zastanawiam sie jak mozna by go w miare wygodnie przyczepic , zalaczyc...

MasterB 
Maniak

Niestety ten plecak nie ma specjalnych zaczepów na statyw. Ja do swojego fastpacka200 po prostu doszyłem rzepy :lol: dzięki temu statyw w miarę sztywno trzyma się plecaka.
Pomysł wziąłem stąd:
http://paulhuang.smugmug....342946123_BqyPP

candy 
Maniak
óć

widze ze gosciu rowniez zmienil zamki na takie "z oczkiem" do malej klodki

Gazda 
Nowy

Pomysl miodny! A co sadzicie np o LowePro Flipside? Z paskiem na talii dostep wydaje sie w miare szybki. Podoba mi sie w nim to, ze zamek jest po stronie plecow no i sttyw da sie przyczepic.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Pią 10 Lip, 2009   

Gazda napisał/a:
Chcialbym, aby w miare latwo i szybko dalo sie do niego dostac, a jednoczesnie bym mogl go wygodnie nosic podczas dluzszego spaceru

Proponuję Ci zastanowienie się nad zakupem Lowepro SlingShot 300 AW, którego sam używam. W główną komorę spokojnie z rezerwą wchodzi 50D + 100-400L z nałożoną (odwrotnie oczywiście) osłoną przeciwsłoneczną. Nad komorą z aparatem (powiedzmy głównym) pozostawiam wolną całą przestrzeń na "odłożenie" wielkiego 100-400, na czas przypięcia innego obiektywu. Oprócz takiej, powiedzmy "ptasiej" przestrzeni, zmieścisz jeszcze kilka innych szkieł, a nawet w górną komorę na zamek drugie body Canona lub zupełnie inny mniejszy aparat. :wink:
SlingShot bardzo dobrze zabezpiecza sprzet przed urazami, jest wygodny i co najważniejsze bardzo trwały.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pią 10 Lip, 2009   

B o g d a n napisał/a:

Proponuję Ci zastanowienie się nad zakupem Lowepro SlingShot 300 AW

To nie jest plecak. Moim zdaniem używanie wersji 300 AW jest pozbawione sensu. Jak na slinga jest on zwyczajnie zbyt duży i nieporęczny. Dłuższe noszenie tak wypakowanego "plecaka" męczy tego użytkownika. Mam slinga, torbę reporterską, "colta" i dwa plecaki foto i jeżeli chodzi o kryterium wygody noszenia to zdecydowanie przodują typowe plecaki foto. Jeżeli chodzi o dostępność sprzętu nic nie zastąpi torby reporterskiej. Teraz zostaje kwestia na jaki idziemy kompromis i co jest dla nas ważniejsze. Dla mnie kompromis zależy od tego co robię i dlatego mam tych toreb kilka. Jak ktoś może pozwolić sobie tylko na jedną to najpierw musi się zastanowić czego tak naprawdę oczekuje i najbardziej potrzebuje.

Paweł_G 
Maniak

Wysłany: Pon 13 Lip, 2009   

Ja właśnie zamówiłem Lowepro Compu Treker Plus - myślę że jest na tyle duży że powinien do 100-400 się nadać.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Wto 14 Lip, 2009   

MM napisał/a:
To nie jest plecak. Moim zdaniem używanie wersji 300 AW jest pozbawione sensu. Jak na slinga jest on zwyczajnie zbyt duży i nieporęczny. Dłuższe noszenie tak wypakowanego "plecaka" męczy tego użytkownika.

Wiem, że to nie plecak, ale jest dla niego alternatywą.
Dla mnie 300 AW to najlepsza rzecz, którą mogłem kupić. Idąc w nieznane zakątki muszę mieć dużo różnego sprzetu pod ręką, do którego muszę mieć dostęp bez zdejmowania z ramion (czasami stojąc w bagnie lub wodzie).
Model 350 AW z notebookiem to byłby dla mnie już zbedny ciężar. :wink:

Odpowiedz do tematu