Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 05 Lip, 2009 Przesiadka z 450d na 30d
Buszując po alledrogo zauważyłem, że ceny body są porównywalne. Nasunęła się myśl o zmianie nowszego 450d na używanego 30d. NIestety tego drugiego nie miałem w łapkach więc nie wiem czy taka zamiana jest opłacalna. Jednocześnie wiem, że seria xxD jest bardziej pro.
Zatem: opłaca się czy nie?
następny mądry i na podstawie tego rankingu Sejthan powinien zostać przy 450D.
h.s., a przyszło ci do głowy zapytać, dlaczego Sejthan chce wymienić swoją puszkę na 30D....?
Nie mówię, że ta wymiana coś konkretnego zmieni(szczególnie przy tych szkłach) poza wygodą użytkowania.
h.s., a nie zastanawiają cie wyniki pomiarów DR na dxomark...?
Sejthan napisał/a:
Zatem: opłaca się czy nie?
jeżeli zależy ci na serii, wygodzie użytkowania , górnym wyświetlaczu to czemu nie, niestety wydaje mi się że w jakości fot nie będzie dużej różnicy. Osobiście zostałbym przy 450D, jeżeli nie zależałby mi na wygodzie, pozostaje jeszcze opcja zagripienia 450-tki.
Jeśli miałbyś warunki, żeby taszczyć wszędzie ze sobą 30D - ja bym brał. Dla mnie 450D jest górą właśnie ze względu na rozmiary.
30D to na pewno wyższa wygoda użytkowania (większy uchwyt, dwa "kręcidełka", górny wyświetlacz...) i wyższa trwałość. Jeśli robisz zdjęcia sportowe to na pewno zaletą będzie też 5 kl./s.
Tak jak napisał kozidron, dokupienie gripa do 450D też nie wydaje się złym rozwiązaniem - wzrasta Ci wygoda trzymania i wpakujesz do środka baterię ekstra.
Jakby się trafiła używana 40tka w znośnej cenie to bym się nie zastanawiał.
Przy porównaniu 30d i 450d podstawową różnicą w zdjęciach będą większe możliwości cropowania z 450d z racji bardziej upakowanej matrycy. Za 30d przemawia głównie wykonanie, ergonomia i szybkość, ale czy wymieniać warto...
Jeśli miałbyś warunki, żeby taszczyć wszędzie ze sobą 30D
Nie przesadzajmy. 2-cyfrowe Canony nie są znowu sporo większe od 3-cyfrowych. To jest różnica zauważalna dla dłoni, ale plecakowi/torbie nie robi to już takiej różnicy…
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 06 Lip, 2009
Zgadzam się z baku - jak się ma dwie generacje nowsza puszkę, mimo iż amatorską, to nie warto wymieniać na staruszka.
komor, robi, robi, choć może faktycznie nie tak dużą. Ja mam troszkę zachwianą perspektywę, bo z Canona 50E z podpiętym gripem i 28-135 IS przesiadłem się na Panasa G1 z kitem. Teraz, kiedy mogę sprzęt zabierać ze sobą zawsze i wszędzie naprawdę dociera do mnie, jak słuszna to była decyzja.
Ja bym tam celował w 40D choć ta puszka z kitami nie będzie sporo lepsza od 450D.
Bedzie, będzie - nie zapomnij o przyjemności i wygodzie obsługi. Przecież to są dla amatora zabawki, więc warto mieć odrobinę więcej przyjemności z opcowania z nimi. Bynajmniej ja tak do tego podchodzę.
B o g d a n, pisałem o jakości obrazowania. Kit to kit i nie ważne na jakiej puszce. Co do wygody to mam takie samo podejście choć seria xxxD z gripem dla amatora jest ok. Taka konfiguracja nie jest zła, tym bardziej z takimi lekkimi szkłami jakimi są kity. Co innego takie 70-200/2,8, tu nawet serią xxD bez gripa nie porobisz wygodnie fotek przez kilka godzin.
No i dzięki małemu palcu mogę utrzymać body w 1 ręce a 50D z ciężym obiektywem nie utrzymam. Bieda była z trzymaniem 400/5.6 razem z 50D natomiast z moim 350D spokojnie dało radę. Dla mnie wygodniejsze są serie 3 cyfrowe. Żałuje tylko że nie mają lepszego wizjera i gorszy AF.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10