Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pią 19 Cze, 2009
Canon EF 85 mm f/1,8 USM + canon 500d
Autor Wiadomość
Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 21 Cze, 2009   

komor napisał/a:
Jeżeli porównujesz 30 mm na małej matrycy do 50 mm na dużej matrycy to masz rację, że dadzą podobny kąt widzenia

Dokładnie :neutral:
komor napisał/a:
Ale po raz trzeci przypominam Twoją oryginalną wypowiedź, która jest błędna. Przytaczam w całości

Po raz trzeci :shock: Po co, przecież juz napisałem, że palnąłem bzdurę :sad:
candy, zrozumiał mnie dobrze mimo mojej gafy
candy napisał/a:
ja mysle ze jemu chodzi o pokrycie pola widzenia/wielkosc klatki/obrazu jaki da zrobienie zdjecia 30mm na APS-C i 50mm na FF

komor napisał/a:
Sunders napisał/a:
A obiektyw EF30mm, na C450d da kąt widzenia mniej więcej jak EF-S50mm/dokładnie48/

A powinno być: A obiektyw EF30mm, na C450d da kąt widzenia mniej więcej taki jak EF50mm na FF :mad:
komor, proszę o możliwie najniższy wymiar kary-może trzykrotne cytowanie mojej błędnej wypowiedzi już wystarczy :???:
Do kogo można złożyć skargę na dręczenie przez moderatora :?: :mrgreen:

Reklama

candy 
Maniak
óć

do obroncy praw czlowieka w brukseli :D
podanie w 3 egzemplarzach+oplata skarbowa i blogoslawienstwo od ks.proboszcza
acha,i ksero ksiazeczki wojskowej :P

komor 
Moderator

Sunders, strasznie Cię przepraszam, że Cię dręczę :) ale z tym tematem jest tak, że każda cyferka i każde słówko ma znaczenie. Parę razy powtórzyłeś podobne stwierdzenia, ale za każdym razem czymś się różniły i w konsekwencji nie zawsze były prawdziwe. Akurat tam, gdzie napisałeś, że nie miałeś racji, iż xxxxxxxx to… miałeś rację, bo xxxxxxxx to prawda. :) Konkretnie chodzi mi o tę wypowiedź:

Sunders napisał/a:
masz rację, mając na myśli, że obiektyw EF30mm da na C450 kąt widzenia taki jak EF50 na FF, napisałem bzdurę

Czyli prawdą jest, że:
Sunders napisał/a:
obiektyw EF30mm da na C450 kąt widzenia taki jak EF50 na FF

Kluczem jest rozróżnienie matryc, 30 mm na małej matrycy to mniej-więcej 50 mm na dużej matrycy, a czy obiektywy są EF czy EF-S to już jest inna sprawa, oczywiście pod warunkiem, że na FF nie założymy EF-S. Na małą matrycę możesz założyć 30 mm EF lub 30 mm EF-S i efekt będzie ten sam.

Ave Sunders! :)

Sunders 

komor, :zalamany: rzeczywiście, przyznajac się do błędu błędnie zacytowałem własną wypowiedź-podałem już poprawioną wersję :evil: Wobec tego muszę odstąpić od zamiaru zgłoszenia skargi :smile:
Ave :lol:

komor 
Moderator

Ufff. To teraz idźmy na piwo, żeby o tym wszystkim zapomnieć. Mam też w domu porto, źle się je fotografuje, bo ciemne jest jak smoła, ale smakuje zacnie! :)

jarecki_jg 
Rozmowny
Jarecki

Ale dyskusja, normalnie zgupialem.

A ja sie zapytam tak i tylko prosze o potwierdzenie lub zaprzeczenie:

Wiec kupujac szkło przeznaczone na FF uzywajac je na matrycach ASP-C bedzie ciasniej, a po przesiadce na matrycę FF to samo szkło bedzie szersze o mnoznik matrycy - zgadza się ??
Rozumiem ze uzywając szkło FF na matrycy ASP-C np 85mm uzyskamy ten sam efekt jesli chodzi o wielkosć kadru (widoczną wielkość obrazu na matrycach) co szkło 135mm podpiete pod matrycę FF.

Przepraszam, ale czytajac ten wątek całkowicie się pogubiłem, lub za mało jeszcze wypiłem.

Sunders 

jarecki_jg, w przyblizeniu tak :mrgreen:

Rizzo 
Rozmowny

komor napisał/a:
Widzę, że mści się nagminne uproszczenie o mnożeniu ogniskowej.

Ja kiedyś wyczytałem w mądrym piśmie takie stwierdzenie, że używając aparatu o matrycy aps-c, mamy doczynienia z "pozornym wydłużeniem ogniskowej" - wiadomo skróy myślowy, ale podoba mi się :wink:

I dlatego najtańszą na rynku "600 mm" ma Olympus :mrgreen:

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 22 Cze, 2009   

Mnie by jeszcze interesowało wyjaśnienie jak się ma ogniskowa do wielkości koła obrazowego. Czyli jak rozumieć fakt, że obiektyw 50 mm na dużym formacie da większe kąty widzenia niż obiektyw 50 mm zaprojektowany, dajmy na to, dla systemu 4/3. Jak intuicyjnie zrozumieć co to jest ogniskowa w tym kontekście, skoro uzyskujemy inne kąty widzenia. Ogniskowa wyznacza stopień ugięcia światła – czy to jest dobre uproszczenie?

jarecki_jg 
Rozmowny
Jarecki

Wysłany: Nie 05 Lip, 2009   

Odnosnie tematu przeliczania ogniskowych APS-C na FF znalzalem cos takiego.

Pozwole sobie zacytować: "Odpowiedając na Twoje pytanie - tak w tym trybie (DX) w aparacie D700 i w D90 zdjęcie będzie wyglądało tak samo, czyli jak ekwiwalent (odpowiednik) ogniskowej 50mm. Tylko, również Ty uległeś marketingowcom z firm produkujących aparaty i myślisz: "będę miał identyczny obraz (ogniskowa) co 50/1.8" a powinieneś myśleć: będę miał wycinek ze środka tego co daje obiektyw o ogniskowej 35mm o kącie widzenia podobnym do obiektywu 50mm."

żródło: nikon.org.pl - autor Alpacino

Myśle, że bardzo dobrze napisane !!

Odpowiedz do tematu