Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Chyba nadszedł ten moment zamiany obiektywu
Autor Wiadomość
jarecki_jg 
Rozmowny
Jarecki

Wysłany: Nie 05 Lip, 2009   Chyba nadszedł ten moment zamiany obiektywu

Witam.

Mam pytanko, przymierzam się do wymiany Sigmy 18-50/2.8 II HSM na Nikkora o podobnym zakresie ogniskowych.

Wydaje mi się, ze musi to byc Nikkor AF-S 17-55/2.8.

Czy wiec jeśli dojdzie do zmiany, bedzie ona bardzo zauważalna? - zauważalna łącznej różnicy 3000 zł.

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Nie 05 Lip, 2009   

Jarecki, na to pytanie nikt za Ciebie nie udzieli odpowiedzi. Bo dla jednego wydanie tej kasy będzie warte, a dla drugiego nie. Ja używam Sigmy 17-70 mm i choć znam jej słabości, nie czuję potrzeby kupowania Canona 17-55 f/2.8. Wiem, że jest jaśniejszy, lepszy optycznie, wiem że ma USM i IS. Wolę jednak mieć kilka tysięcy w kieszeni, a na korpusie obiektyw mniejszy, poręczniejszy o bardziej uniwersalnym zakresie i przyjemnym makro. Znam też ludzi, którzy by na tą Sigmę nie spojrzeli o do razu weszli w 17-55 mm.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Nie 05 Lip, 2009   

w jakości wykonania, szybkości działania? Tak
jakości zdjęć? Musisz sobie wybrać dobrą sztukę :)

To szkło dużo zwolenników jak i przeciwników :)
A za 3000zł wolałbym kupić coś innego (85/1.4 135/2 czy 105/2)

Itey 
Rozmowny

Wysłany: Pią 17 Lip, 2009   

ja mam pytanko podobnej natury. Jako, że się żegnam z moim d40 i będę kupował prawdopodobnie d90 to pytanie jest czy wziąć z kitem + sigma 50 1.4 czy może zamiast tych 2 wziąć sigmę 24-70 2.8? Mój dylemat stąd, że lubię robić różne portrety i zdjęcia z płytką GO. Więc 24-70 zdaje się fajnym kompromisem, z drugiej strony 50 jest tu jeszcze fajniejsza, a do 'spacerowania' kit ma lepszy zakres.
(szeroki kąt dla mnie nie jest zbyt ważny bo tu będzie albo coś dedykowanego)

mavierk 
never knows best

Itey, weź z kitem i 85/1.8 :)

Itey 
Rozmowny

no na samym początku też się właśnie nad tym nikkorem zastanawiałem, ale jak tak czytam to ta sigma chyba jednak lepsza. Pytanie tylko czemu byś właśnie taki zestaw wziął :)

mavierk 
never knows best

pytałeś o szkło stricte portretowe - to Ci piszę, że 85 na APS-C jest lepszym szkłem portretowym, niż 50tka, która przerysowuje na maksa w dużej ilości przypadków. Nie ma takiej fajnej głębi i ciekawej perspektywy, jak 85tka :P Jedyne, co jest ciężkie, to fakt, że sam sobie blendy nie potrzymasz raczej z takiej odległości :)

No i jeszcze jeden argument... co prawda Canon, ale w sumie chodzi mi o używanie takiego cropa i 85mm na f1.8-2.5
http://noisesion.digart.pl/digarty/
no mi taka konfiguracja po prostu się podoba :)

Itey 
Rozmowny

Wysłany: Sob 18 Lip, 2009   

no tak, pod tym linkiem są faktycznie przekonujące zdjęcia :)
Dzięki za opinię, idę 'knuć' ;)

jarecki_jg 
Rozmowny
Jarecki

Wysłany: Pon 20 Lip, 2009   

mavierk napisał/a:
No i jeszcze jeden argument... co prawda Canon, ale w sumie chodzi mi o używanie takiego cropa i 85mm na f1.8-2.5
http://noisesion.digart.pl/digarty/
no mi taka konfiguracja po prostu się podoba :)

mavierk jestem pod wielkim wrażeniem kadrów zawartych na w/w galerii. Uswiadomiło mi to, że teraz czas się przymierzyc do Nikkora 85/1.8 bo 1.4 za bardzo boli, a Sigmy 85/1.4 HSM sie chyba nie doczekam.

komor 
Moderator

jarecki_jg napisał/a:
jestem pod wielkim wrażeniem kadrów zawartych na w/w galerii. Uswiadomiło mi to, że teraz czas się przymierzyc do Nikkora 85/1.8

Ech, też tak zwykle myślę, ale potem uświadamiam sobie, że jak już wreszcie kupię ten 85/1.8 to jaką będę miał potem wymówkę, że zdjęcia nadal wyglądają tak samo jak poprzednio? :)

jarecki_jg 
Rozmowny
Jarecki

Ja myślę jeszcze nad Carl Zeiss Planar T* 85 mm f/1.4 ZF (odżałuję, nerkę odstawię do lombardu lub tp), jak wyczytałem ma on potwierdzenie ostrosci, a jak jest z automatyka programową tj. tybami P,A czy S w Nikonie ??

komor 
Moderator

Z linku, który przed chwilą zarzucił Mavierk w innym wątku wynika, że Ken Rockell uważa te Zeissy (robione przez Cosinę) za niewarte grzechu.

Zeiss ZE Lenses for Canon EF Mount:

I've only used these lenses in Nikon mount. I wasn't impressed. The optics were identical to the real camera-brand lens, but the mechanics were second rate. Is Zeiss kidding? Other third-party lenses graduated from ribbed-metal focus rings by the 1970s.

These Zeiss-branded lenses haven't been made by Zeiss; they have been made by Cosina in Japan, the same people who have been making third-party lenses for people like Vivitar for many decades.

(…)

These Zeiss-branded lenses, at least the ones I've used in Nikon mount, are competent optically, but not better than Canon lenses, and real Canon lenses autofocus, weigh less, and have much better manual focus feel than the ZF Nikon-mount versions of these lenses.

Pewnie w recenzji nikonowych wersji napisał więcej. Ja ich w ręku nie miałem, no i nie wszyscy kochają Kena… :)

jarecki_jg 
Rozmowny
Jarecki

Też to właśnie przeczytałem, ale czytajac w sieci na temat tego Zeissa znalzalem opis Voigtlander Nokton 58mm f1.4 SL II.
Jak wyczytałem kapitalny odpowiednik klasycznej 85-ki na matryce APS-C, przy czym rozdzielczośc wg MFT50 na f1.4 wynosi ok 2000 LW/PH w centrum i ponad 1350 LW/PH na brzegu kadru, a dalej .... miodzio.

Nie wiem tylko gdzie to mozna kupic i ile to cudo kosztuje.

Po krótce chce kupic portetówkę: Nikon 85/1.8, Zeiss Planat 85/1.4 lub Voigtlander jw.
Do portetu uzywałem dotąd mojej Sigmy 70-200 otwartej na maxa i nie jest źle, ale własnie chodzi mi o małą głębie ostrości i uzyteczną ostrośc na maksymalnie otwartym szkle. Stad chyba z pierwszego proponowanego Nikkora 85/1.8 musze zrezygnowac bo raz jest mydlany (uzytkowa rozdzieloczosc dopiero od 2.8 a mam Sigme uzyteczną), a dwa jest ponoc wolny. Stad uwage skupiłem bardziej na manulanych szkłach, przeciez portet jest raczej statyczny,a jak pisałem wcześniej nie doczekam się chyba szybko szkła stricto portretowego z uzyteczną rozdzielczoscia na pełnym otwarciu za przyzwoite pinieniądze jnp. Sigme 85/1.4 HSM jakosci 50-ki/1.4 HSM
Ostatnio zmieniony przez jarecki_jg Pon 20 Lip, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

zug
[Usunięty]

jarecki_jg napisał/a:
Nie wiem tylko gdzie to mozna kupic i ile to cudo kosztuje.

eBay i tańszy w B&H :wink:

jarecki_jg 
Rozmowny
Jarecki

zug, dzieki bardzo za błyskawiczna odpowiedź i jak widze kwota 400 USD nie jest przerażająca za tak wybitne szkło.

A tak na marginesie co o nim sądzicie ??

Odpowiedz do tematu