Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 05 Lip, 2009 Nikon D60 - Obiektyw główny + 50mm 1:1.8D
Witam.
Posiadam Nikona D60 i dwa szkiełka NIKKORA:
- AF 50 mm 1:1.8 D
- AF-S 18-55 f/3.5-5.6 G VR DX
Chciałbym wymienić 18-55 na coś "dłuższego" z silnikiem.
z możliwości NIKKOR'a jakie się pojawiają wynika coś takiego:
Nikkor AF-S VR 24-120mm f/3.5-5.6G ED-IF
Nikkor AF-S DX 18-135mm f/3.5-5.6 ED-IF
Nikkor AF-S DX VR 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED
Nikkor AF-S DX 55-200mm f/4-5.6G ED
Z zamienników:
Tamron AF 18-200mm F/3.5-6.3 XR Di II LD Asferyczny [IF] Makro
Sigma 50-150mm f/2.8 APO EX DC HSM
Sigma 18-125mm f/3.8-5.6 DC OS HSM
Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC OS HSM
Sigma 18-250mm F3.5-6.3 DC OS HSM
Lecz kompletnie nie wiem jak zamienniki sprawują się w D60 :/
Nie ukrywam, że opcja Sigma 50-150mm f/2.8 APO EX DC HSM jest interesująca ale mam obawy o kompatybilność.
Ewentualnie podział tego zakresu na:
Sigma 17-70mm F2.8-4.5 DC HSM /
Nikkor AF-S VR DX 16-85mm f/3.5-5.6G ED
i
Nikkor AF-S VR 70-300mm f/4.5-5.6G
Jeżeli chodzi o koszt, to kwoty powyżej 2000 PLN mogę zaakceptować tylko jeżeli szkło będzie pasowało później do "pełnej klatki"
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Nie 05 Lip, 2009
mBronek napisał/a:
Nie ukrywam, że opcja Sigma 50-150mm f/2.8 APO EX DC HSM jest interesująca ale mam obawy o kompatybilność.
bedzie pasować, ale to nie jest szkło na pełną klatkę.
Po za tym wymiana kita na coś dłuższego, to pozbawienie się szerokiego kąta zazwyczaj. Byłbym za tym, żebyś do tego, co masz dokupił 50-150/2.8, nawet jakbyś miał wymienić 50tkę na to szkiełko
mBronek [Usunięty]
Wysłany: Nie 05 Lip, 2009
mavierk napisał/a:
mBronek napisał/a:
bedzie pasować, ale to nie jest szkło na pełną klatkę.
Po za tym wymiana kita na coś dłuższego, to pozbawienie się szerokiego kąta zazwyczaj. Byłbym za tym, żebyś do tego, co masz dokupił 50-150/2.8, nawet jakbyś miał wymienić 50tkę na to szkiełko
Za bardzo lubię tą 50tkę
Sigma 50-150 się nie wepnie na pełną klatkę mam rozumieć ? ;]
a spinając zakres w:
Sigma 18-50 F2.8-4.5 DC OS HSM / Sigma 17-70mm F2.8-4.5 DC HSM
+
Nikkor AF-S VR 70-300mm f/4.5-5.6G
podobnie jak mBronek mam D60 z kitem i chciałbym dokupic jakieś szkło do makro zastanawiałem się nad Tamronem 90mm f2,8 i Tokiną AT-X M100 AF PRO D AF 100 mm f/2.8
MiWoJo, przeczytaj wątek Który obiektyw do macro i jeśli nadal będą jakieś pytania to zadaj je w tamtym wątku. Nie ma tam niestety nic o Tokinie. Może sam znajdziesz jakiś wątek o niej? Bo temat tego wątku w którym jesteś, brzmi:
Nikon D60 - Obiektyw główny + 50mm 1:1.8D.
mBronek [Usunięty]
Wysłany: Pią 10 Lip, 2009
Witam Panowie.
Ostatecznie zdecydowałem sie na zakup Sigmy 17-70 F2.8-4.5 DC MACRO HSM.
Może nie wiele dłuższy, ale za to jaśniejszy
Będzie uzupełnieniem 70-300.
Za dyskusje dziękuje.
-Sigma 50-150 f2.8 niestety dwa razy droższa a równiez nie jest DG ;/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9