Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Nie 05 Lip, 2009
Alfa a700 czy Nikon D300
Autor Wiadomość
Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 05 Lip, 2009   

zug, mi 50d też "leżał najlepiej", ale MirasMD canona nie bierze pod uwagę :smile:

[ Dodano: Nie 05 Lip, 2009 19:32 ]
mavierk napisał/a:
czy zamierzasz jeszcze korzystać z Minolty, gdy będziesz mieć Sonego, jeśli tak, to chyba wybór jest oczywisty

Jeśli tak, to chyba w pierwszej kolejności lepiej wydać kasę na szkło, a nie na puszkę :smile:

Reklama

zug
[Usunięty]

Sunders napisał/a:
ale MirasMD canona nie bierze pod uwagę

jeszcze nie :wink:
jeszcze kilka postów i będzie brał pod uwagę :razz:

mavierk 
never knows best

robiąc sobie jeszcze większy bałagan w głowie :)

kozidron
[Usunięty]

MirasMD, to skup się raczej na szkłach, które potrzebujesz....kolarstwo jakby specjalnie ekstremalne nie jest (przynajmniej dla fotografa :wink: ) -kolega sobie radzi pentaxem, chociaż dobry af byłby wskazany.
Jasne, że d300 stwarza duże możliwości ale więcej zależy od szklarni i operatora. Zastanów się jakie ogniskowe są ci potrzebne a potem zobacz, który z systemów daje ci większe możliwości wyboru i gdzie jest przystępniej finansowo. Mając taki budżet celował bym w body niżej zaawansowane, ewentualnie używane + lepsza szklarnia.
Tu np. zamiast d300 :arrow: S5pro, bądź używane A700, czy nawet 40D. Tak więc najpierw potrzebne ogniskowe i szklarnia a potem wgląd w system i puszkę.

MirasMD 
Nowy

Dziękuję za pomoc.
Pozostaje mi poczekać aż będę mieć na 300 albo aż trochę stanieje.
Z drugiej strony będzie mi szkoda pozbyć się dynaxa , z dobrą optyką robi niezłe zdjęcia.

[ Dodano: Nie 05 Lip, 2009 22:13 ]
Jak już pisałem głównie wykonuje zdjęcia architektury i krajobrazy szczególnie zimowe od czau do czasu zdjęcia na wyścigach.

SlawGaw 
Optyczny

MirasMD, jestem użytkownikiem A700 i mam od czasu do czasu w rękach D300, D300 jest zdecydowanie lepszym aparatem od A700, ale nie jeśli chodzi o jakość zdjęć wypluwanych z obu uszek, ta jest bardzo zbliżona. Nigdy bym nie zamienił mojej A700 na D300, bo nic mi to nie da, A700 jest wystarczająco dobra dla mnie. Z pewnością nie zmieniałbym systemu z powodu D300, ale jeśli widzisz u Nikona szkła których tobie brakuje to już inna bajka i jestem wstanie zrozumieć przejście na N.
W tej chwili D300 jest zdecydowanie za drogi aby dla niego wchodzić w N.

MC 

Wysłany: Pon 06 Lip, 2009   

Calkowicie zgadzam sie z SlawGaw. Za roznice w cenie miedzy A700 a D300 (ktory jest oczywiscie lepszy) mozna kupic bardzo przyzwoite szklo jak na przyklad CZ16-80. Glowna przewaga D300 to swietny AF, bo z nowym softem ukochane przez niektorych szumy na wysokich czulosciach sa bardzo zblizone.
Zastanow sie co jest dla Ciebie lepsze.

Sunders 

MC napisał/a:
Glowna przewaga D300 to swietny AF

Całkowicie zgadzam się z MC. AF jest w d300 lepszy niż a700.
Przy pierwszym zakupie różnica w cenie między a700 i d300 wydaje się duża. W miarę robienia dalszych zakupów staje się mało istotna, a lepszy AF pozostaje i często się przydaje. Większego znaczenia nabiera potem to, jaki jest wybór obiektywów, które można podpiąć do puszki.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

U Nikona jest kilka świetnych szkiełek, których próżno szukać nie tylko u Sony ale i u Canona. Są fajne szerokokątne zoomy kąty nie kosztujące fortuny (jest też 14-24/2.8 ale to inna bajka) choć oferta teleobiektywów jest trochę rozczarowująca. Tu o wiele ciekawiej wygląda Canon. Wybór obiektywów u Sony na razie jest mniejszy niż u Canona czy Nikkora, jednak za odpowiednią opłatą można dostać sporo dobrego, choć niekoniecznie taniej niż u konkurencji.
Sprawa rozbija się jednak o pieniądze. Jeśli są i będą można wchodzić w Nikona i nie będzie to zły krok przy puszcze klasy D300.

mavierk 
never knows best

Baku napisał/a:
Jeśli są i będą można wchodzić w Nikona i nie będzie to zły krok przy puszcze klasy D300.
Patrząc na ceny nikona i porównując je z canonem, zwłaszcza jeśli chodzi o semiprofi i profi, to chyba jednak lepiej zdecydować się na C i elki... praktycznie każde szkło możesz kupić równie ostre a dużo taniej (24-70, 70-200/2.8IS, 35/1.4, etc)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Zgadza się. Prawie o tych samych obiektywach myślałem pisząc poprzednie zdania, jednak najciekawsze zakresy ogniskowych Canon oferuje dla pełnej klatki. Dla APS-C wcale nie jest tak różowo, bo 17-55IS swoje kosztuje i nie chce, diabeł, stanieć, natomiast 17-85 ...no cóż... :evil:
Tu właśnie zaczyna się przewaga Nikona - sensowne obiektywy w sensownych cenach. Co z tego, że 17-55 Nikkora kosztuje drożej, skoro są 16-85, 18-70, 18-105 czy 18-135. Z resztą Nikon i cenowo i jakościowo (powiedzmy że chodzi o jakość wykonania i ergonomię) stara się uplasować pół półki powyżej Canona, więc za zoomy 2,8 woła sobie więcej. Jego prawo, tym bardziej że primo: są tacy którzy chętnie to kupią, secundo: kupią i będą zadowoleni.
Trzeba sobie te 3 systemy na spokojnie skalkulować. Może 40D i 17-55IS, może D300 i 18-105 a może jednak A700 i 16-80.

mavierk 
never knows best

Baku napisał/a:
Może 40D i 17-55IS, może D300 i 18-105 a może jednak A700 i 16-80.
dla sporego procenta użytkowników wybór byłby oczywisty, z drugiej strony każde z tych szkieł służy do czego innego..

mafist 
Nowy

Ja bym brał D300. Sam przeszedłem tą drogę. Jakiś czas temu strasznie napaliłem się na A700. Zdecydowany na jej zakup udałem się do sklepu, sprzedawca odradził i skierował zainteresowanie na D90 i 50D. To spowodowało moją przygodę z forami fotograficznymi. Moja uwaga z zalecanych przez sprzedawcę modeli przeniosła się na D300. Zainteresowanie było tym większe, że w zeszłym roku na Malcie w Poznaniu znajomy robił nam foty D300 podczas staru w konkursie redbulla. Fotki, które nam cyknął rozwaliły mnie totalnie. Ostateczna decyzją D300 jest już u mnie tydzień czasu i coraz bardziej utwierdzam sie w przekonaniu, że był to trafny wybór.
Nie rozumiem dwóch rzeczy. Tego, że ludzie na ogół karzą innym skupiać się bardziej na szklarni niż na body. Według mnie to powinno iść w parze. Nie wyobrażam sobie rozbudowy szklarni i za rok stwierdzenia, że mam za słabą puchę. Zrobiłem 1,5 k fotek i już wiem że ergonomia to niesamowita rzecz. Autofocus przerasta moje oczekiwania i tak ma być. Wiem, że o zmianie puszki długo nie pomyślę i spokojnie mogę skupiać pożądanie na szklarni. Szkło, które kupiłem pozwala mi na naukę i rozpoznanie swoich oczekiwań wzgledem przyszłych zakupów słoikowych.
Jeszcze bardziej mnie dziwiły komentarze w sklepach i to bardzo zachawalnych w na tym forum. Przerażające miny ogromnego zdziwnienia, że po doświadczeniach z Zenith'em i kompaktem cyfrowym mam czelność mówic o Canonie 50d (nie mowiąc co by było gdybym wymienił nazwę już posiadanego przeze mnie aparatu).
Pozdrawiam wszystkich! Życzę udanych wyborów i jeszcze bardziej udanych zakupów!!!

alsimair 
Rozmowny

I udanych zdjęć życzymy ;)

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Wto 07 Lip, 2009   

mafist napisał/a:
Tego, że ludzie na ogół karzą innym skupiać się bardziej na szklarni niż na body. Według mnie to powinno iść w parze. Nie wyobrażam sobie rozbudowy szklarni i za rok stwierdzenia, że mam za słabą puchę.

a ja to mam totalnie odwrotnie, kres możliwości wyznacza mi optyka, wolałbym amatorskiego D90 + 2 dobre szkiełka niż d300 +kit :arrow: tym bardziej zamykając się w aps-c. Ergonomia (i nie tylko !) jest niewątpliwą zaletą D300 raczej nikt nie twierdzi, że S5pro, 40D, 50D, K20 czy A700 jest lepsze.

mafist, życzę ci żeby za rok nie zabrakło ci ficzerów w puszce

Odpowiedz do tematu