Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No właśnie to jest ciekawy temat. Sam nie mam zdania wyrobionego, ale intuicja fotoszopowa podpowiada mi, że niemożliwe jest, żeby prawdziwe filtry mogły dać coś więcej w cyfrowym przecież pliku, niż cyfrowe operacje w Photoshopie. Ale z drugiej strony osiągnięcie dobrych rezultatów może być po prostu cięższe i bardziej pracochłonne (choć możliwe), niż po prostu nakręcenie odpowiedniego filtra, co niestety kosztuje z kolei pieniądze.
Wysłany: Nie 28 Paź, 2007
Też mi się wydaje, że nie da sie odróżnić użycia filtra od odpowiednio zdefiniowanej maski z gradientowym wypełnieniem. Biorąc pod uwagę, że każdy filtr "psuje" nieco obraz, to powinno być nawet lepiej. Pomijając takie drobiazgi jak całkowita swoboda w definiowaniu takiego filtra, pod każdym względem, koloru, gradientu i kształtu.
W pewnych sytuacjach filtry trudno jest zastąpić. Np. na zdjęciach gdzie zakres tonalny obrazu przekracza możliwości rejestracji matrycy, filtr połówkowy szary pozwala na przyciemnienie jasnych obszarów dzięki czemu możemy zarejestrować więcej szczegółów w obszarach cieni. Bez filtra nie udałoby się zarejestrować szczegółów albo z obszaru światła albo z obszaru cienia i PS nie odzyska utraconych szczegółów (chyba że zrobimy zdjęcia w trybie HDR). Podobnie jest z filtrem polaryzacyjnym, trudno w PS uzyskać takie efekty jakie daje ten filtr. Za to efekty uzyskiwane dzięki filtrom np. ochładzającym lub ocieplającym jest dużo łatwiej uzyskać w PS.
Wysłany: Nie 28 Paź, 2007
Na pewno masz rację - tam gdzie filtr działa "technicznie" jak UV, polaryzacyjny czy tak jak piszesz w celu zmniejszenia rozpiętości tonalnej to oczywiście 100% masz rację. Wypowiadałem się tylko o "artystycznych".
Na pewno masz rację - tam gdzie filtr działa "technicznie" jak UV, polaryzacyjny czy tak jak piszesz w celu zmniejszenia rozpiętości tonalnej to oczywiście 100% masz rację. Wypowiadałem się tylko o "artystycznych".
Też myślałem w sumie o filtrach efektowych, koloryzujących, a nie np. o przyciemniających czy polarach, bo to oczywiście wpływa na zachowanie matrycy.
z drugiej strony osiągnięcie dobrych rezultatów może być po prostu cięższe i bardziej pracochłonne
i to jest dobry argument, szczególnie dla osób które nie lubią pracy w PS. Dla mnie zakup filtrów artystycznych do fotografii cyfrowej to jednak strata kasy...
Zastanawiam się...
Zrobię foto z użyciem filtrów i dam Ci "gołą" fotkę żebyś zrobił to samo za pomocą PS, będzie identyczne ?
Dodatkowo zdjęcie edytowane w PS staje się foto-grafiką ?
Zeby nie miec watpliwosci, pozostan przy analogu. Sam aparat ma zaszyty spory software, ktory ingeruje w fotki. Ja nie mam nic przeciwko zabawie z PS-em. Czy fitr jest cyfrowy, czy szklany - jeden czort.
Obrzydzaja mnie za to nazwanie zdjeciem tego pliku, gdzie robi sie spore retusze i stara lampucera wyglada lepiej niz 18-ka. Nie nazwalbym tego zdjeciem, bo to nie jest juz zdjecie. Sa jednak przypadki, kiedy mozna robic fajne rzeczy z fotka. Podoba mi sie bardzo efekt obrobki a la Dragan. W moim mniemaniu to jednak nie jest juz fotka.
Do Goltara.
Zastanawiam się...
Zrobię foto z użyciem filtrów i dam Ci "gołą" fotkę żebyś zrobił to samo za pomocą PS, będzie identyczne ?
Dodatkowo zdjęcie edytowane w PS staje się foto-grafiką ?
nie jestem magikiem od PS i zwolennikiem foto-grafiki, choć lubię ją czasami oglądać. W niektórych przypadkach pewnie bym sobie łatwo poradził - np ocieplenie zdjęcia, w niektórych musiałbym się pomęczyć i może by wyszło, ale w niektórych na pewno za słabo znam PS widziałem jednak jakie cuda robią inni i z tego wynika moje przekonanie.
Zawsze można też użyć gotowych filtrów cyfrowych (często będących odpowiednikami analogowych) dostepnych np tu: http://www.grafnet.com.pl...list.php?znak=O Paleta dostępnych filtrów cyfrowych na pewno jest większa niż analogowych.
Na pytanie czy zdjęcie edytowane w PS staje się foto-grafiką jest na forum obszerny post ... http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1244 w którym oboje wymienialiśmy poglądy... Mogę zadać podobne pytanie, czy zdjęcie wykonane przy pomocy analogowych filtrów artystycznych staje się foto-grafiką ?
Mogę zadać podobne pytanie, czy zdjęcie wykonane przy pomocy analogowych filtrów artystycznych staje się foto-grafiką ?
Sięgnąłem do Wiki
Fotografika to dziedzina sztuki polegająca na tworzeniu obrazów malarskopodobnych przy pomocy technik fotograficznych.
Termin ten funkcjonuje (funkcjonował) tylko w Polsce. Celem jego wprowadzenia była chęć odróżnienia artystów od rzemieślników. Obecnie określenie to zanika i jest zastępowane terminem "fotografia artystyczna".
Fotografia artystyczna (Fotografika) - dziedzina sztuki wykorzystująca techniki fotografii jako medium artystyczne.
Najczęściej używanym narzędziem artysty jest aparat fotograficzny. Prace fotograficzne mogą powstawać także bez użycia aparatu fotograficznego, czyli przy zastosowaniu luksografii.
Jak w każdej dziedzinie sztuki podział na podkategorie fotografii artystycznej jest trudny i stosunkowo płynny. W najszerszym rozumieniu fotografia artystyczna będzie każdą formą fotografii nieklasycznej i niekomercyjnej, chociaż i ten podział nie jest idealny i może budzić wiele zastrzeżeń. Bardzo często fotografia jest używana jako środek wyrazu przez artystów nie będących fotografikami (sztuka wizualna, sztuka mediów, sztuka internetu).
Jak widać nawet encyklopedia sobie nie do końca radzi
Możemy przyjąć że jak nie sprzedajesz fotek to jest to fotografika ?
Z pierwszej definicji wynika, że odpowiedź na twoje pytanie brzmi: będzie to już fotografika...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9