Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zmieniłem system

Czy zmieniłeś w ciągu ostatnich 12 miesięcy system.
Tak, zmieniłem Canona na Nikona
2%
 2%  [ 1 ]
Tak, zmieniłem Nikona na Canona
7%
 7%  [ 3 ]
Tak, zmieniłem Canona/Nikona na Pentaxa
0%
 0%  [ 0 ]
Tak, zmieniłem Canona/Nikona na Sony
2%
 2%  [ 1 ]
Tak, zmieniłem Sony na Canona/Nikona
2%
 2%  [ 1 ]
Tak, zmieniłem Olympusa na Canona/Nikona/Sony/Pentaxa
0%
 0%  [ 0 ]
Tak, zmieniem ... na ... ( odpowiedź w komenatrzach)
12%
 12%  [ 5 ]
Nie, nie zmieniłem systemu na inny, choć o tym myślałem
25%
 25%  [ 10 ]
Nie, nie zmieniłem systemu na inny i nawet o tym nie myślałem
47%
 47%  [ 19 ]
Tak, zmieniłem Pentaxa na Canona/Nikona
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 40
Wszystkich Głosów: 40

Autor Wiadomość
Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Wysłany: Wto 07 Lip, 2009   

Chyba jak sobie trzy canony do kupy złożę, a potem je wykastruję ;)

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

no to może koncercik życzeń? Co z każdego systemu chcielibyście mieć w swoim? :)

Ogledłość obiektywu od sensora jak w canonie, albo nawet bliżej (kompatybilność z manualnymi szkiełkami z możliwie jak największej ilości systemów)
AF i system błysku jak w nikonie
zoomy jak w nikonie
stałki jak w canonie i pentaxie
tania pełna klatka jak w Canonie (5d)
istnienie czegoś w stylu m4/3 jak w.. Olympusie (P1) ale z APS-H
no i żeby zamisat cashbacka dawali tyle piw, ile zmieściłoby się do lodówki ^^
no i żeby była puszka wielkości d5000 z FF ^^

AM 
Maniak

Jesienny napisał/a:
Chyba jak sobie trzy canony do kupy złożę, a potem je wykastruję ;)

Chodzi mi o to, ze majac Sigme i Canona mozna uzywac tych samych szkiel z pelnym wsparciem.

Wymarzone body? Przesunac bagnet i lustro w d700 tak, zeby omki mi sie miescily, dac mozliwosc stalego podniesienia lustra w live view, zebym mogl voigtlanderow i leici uzywac oraz dac mozliwosc zdjecia pryzmatu jak za starych czasow.

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

mavierk napisał/a:
no i żeby była puszka wielkości d5000 z FF ^^

mavierk ale wtedy mało piwa wejdzie do tej puszki jak będzie wielkości d5000 :lol: :lol: :lol:

mavierk 
never knows best

Wy tylko o piwie :P

henk 
Entuzjasta

Zmieniłem z Nikona na Canona, czyli według większości zrobiłem krok w tył, jednak zmiana z D60 na 40D dała zauważalną poprawę możliwości i jakości zdjęć.
Zrobiłem to głównie dla poprawy jakości na wysokim ISO i dla poprawnego automatycznego balansu bieli.

kozidron
[Usunięty]

henk napisał/a:
Zrobiłem to głównie dla poprawy jakości na wysokim ISO i dla poprawnego automatycznego balansu bieli.

ja tam nie krytykuje...
1. lepsza jakość na wysokim iso w tym samym systemie od D60 to D90
2. auto WB działa świetnie w rawie nawet na D60 :razz: :mrgreen:
:wink:

mavierk 
never knows best

Dzisiaj miałem po raz kolejny Panasonica L1 z 14-50/2.8-3.5 - ten aparat jest przecudowny!

candy 
Maniak
óć

a ja chcialbym sprobowac Pentaxa K-7 :neutral:

krisv740
[Usunięty]

a ja t&s do cwakona.... - skromnie 24mm :cool:

zug
[Usunięty]

mavierk napisał/a:
no to może koncercik życzeń? Co z każdego systemu chcielibyście mieć w swoim?

to co? taki zestaw marzeń :razz:

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Sro 08 Lip, 2009   

candy napisał/a:
a ja chcialbym sprobowac Pentaxa K-7

no pentax na drugi system albo pierwszy, :mrgreen:

candy 
Maniak
óć

Wysłany: Sro 08 Lip, 2009   

no wlasnie tak tez sobie mysle....

zimonski
[Usunięty]

Wysłany: Pon 13 Lip, 2009   

Witam wszystkich,

Zmieniłem z konieczności po tragicznej stracie 350d, i powoli dostaję
fioła przez ten fakt.

Wszystko przez to cholerne Fuji, kolega mi pożyczył awaryjnie na dwa dni
i wpadłem w zachwyt.

Miałem zamiar kupić 20d albo też 5d ( taaa.... jasne ;-) ), ale skończyło się na tym że odkupiłem od niego body.

I się zaczęło...

Matryca jest niesamowita, najlepsza z jakiej kiedykolwiek korzystałem, uwielbiam ją, jest genialna i tyle! To co można zrobić ze zdjęciem przechodzi ludzkie pojęcie!

Ale...

1)
Nie mogę już korzystać z Aperture, to znaczy mogę ale ta "magiczna" matryca nie jest dobrze przez niego trawiona. No i muszę teraz się uczyć Lightrooma, który jest co prawda całkiem fajny, ale przyjemność z użytkowania jest w porównaniu żadna :-(

2)
Szumi, strasznie szumi. Co prawda magia matrycy i tak trwa tylko do iso800 a i tak większych nie używam, ale to nie przeszkadza mi ponarzekać.
350d mniej szumiał.

3)
Super wykonane body, naprawdę mistrzostwo świata, tylko tyle tych guzików,
można się pogubić. Ale się przyzwyczaję.

3)
O co chodzi z tymi obiektywami od Nikona, czemu nie ma jakiś nowych ciasnych stałek, jeśli coś nowego wypuszczają to tylko te cholerne zoomy.

I teraz co próbowałem:

- Sigma 50mm 1.4
Używałem z canonem, bardzo ale to bardzo mi się podobała, i coś dziwnego się dzieje. Podobno z C ma problemy z trafianiem, tymczasem z Fuji nie mogę znaleźć jednej sztuki która dobrze będzie działać.
Bardzo duży zawód.

- N50/1.4 D
Mydło + Bokeh taki brzydki.
Po co robić tak jasną stałkę skoro ostra jest od 2.8 tak jak wersja kitowata 1.8?

- N50/1.4 G
Czym one się właściwie od siebie różnią?

- N85/1.8 D
Ładny bokeh, nawet bardzo ładny, wystarczy mi ostrość od f2, myślałem że
w końcu udało mi się znaleźć to o co chodziło, a tu nagle...fiolet BARDZO dużo fioletu wszędzie :-/

- N85/1.4
No fajny nawet, ale tylko troszkę lepszy od 1.8 i za 2/3 ceny 85/1.2???
Szybciej zrezygnuję z matrycy fuji i wrócę do canona.

Ten sam gość od którego odkupiłem fuji za pieniądze za nie sprawił sobie Carla Zeissa 85mm/1.4.

Tak na bagnet nikona, i tak bawiłem się nim, i tak podoba mi się i jest super itd.
Kosztuje fortunę bo 4k, ale wersja 50mm tylko 2k z hakiem, a ja szczęśliwy człowiek znalazłem takie za trochę ponad 1,5k.

Co opinię o nim czytam to ciągle narzekania osób które go nie mają na to że to cosina a nie zeiss, że to jakiś żart że to MF itd.

Poważnie to najlepsze szkło jakie udało mi się dorwać pod bagnet nikona,
ale jest manualne a ja jestem trochę ślepy więc pojawił się kolejny problem...

Wizjer jest o wiele lepszy od tego w 350d, ale dalej mały i ciemny, więc znalazłem sobie coś co nazywają: DK-17M, i super rzecz!

Jak już rozwiązałem problem wizjera przyszła pora na matówkę z klinem,
ale okazało się to dość tanie i o wiele łatwiejsze niż w canonie.

Wystarczy pociąć odpowiednio matówkę K3 i wchodzi :-)

Teraz muszę jeszcze tylko nauczyć się manualnie ostrzyć, dozbierać do zbyt drogiego manualnego szkła, nauczyć się lightrooma i mogę znowu robić zdjęcia i przestać zajmować się tymi .......

Mam nadzieję że będzie warto... a tak poważnie to gdyby się 350d ostało to bym w życiu przez to wszystko drugi raz nie przechodził ;-)

mavierk 
never knows best

Wysłany: Pon 13 Lip, 2009   

zimonski, przecież jest samyang 85/1.4, wg niektórych testów nawet ostrzejszy od 85/1.2L (a ta znowu ostrzejsza od Zeissa :) ) - myślę, że warto spróbować :)

Odpowiedz do tematu