Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Rybie oko canon eos 40d
Autor Wiadomość
sudaa 
Nowy

Wysłany: Pią 10 Lip, 2009   Rybie oko canon eos 40d

Jakie rybie oko polecanie ?? cena powiedzmy ze miedzy 2-3 tys no bo tyle kosztuja ogladalem testy i porownania i wnioskuje iz najlepszy jest sigma 10mm f/2.8 czy moze ktos poleca co innego i co to w ostrosci syste hsm bo niemoge znalesc ??
Tematyka skateboarding i snowboarding glownie

Reklama

Monastor 
Optyczny

Wysłany: Pią 10 Lip, 2009   

sudaa, HSM to Hyper Sonic Motor, cichy i szybki napęd autofocusu używany przez sigmę. Odpowiednik canonowskiego USM.

Wybrałbym między sigmami, które miały premierę w jakoś na początku zeszłego roku. Odpowiedz sobie tylko na pytanie jaki typ fiszajki bardziej Ci odpowiada? Wolisz diagonalne czy kołowe rybie oko?

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Sporo osób kupiło Samyanga 8/3.5 - to tanie rybie oczko, które daje nadspodziewane efekty w stosunku do swojej ceny. Da się to manualne cudo kupić za jakieś 900 zł. Na stronie optycznych masz test.

Sigma 10 mm to świetny obiektyw, ale cena też za niego jest świetna. W 3 tys. się zmieścisz.
Z kolei Canon 15 to już cokolwiek wiekowa konstrukcja i troszkę droższa niż wspomniana Sigma.

Zastosowania fish-eye są na tyle specyficzne, że raczej skłaniałbym się ku możliwiej taniej i możliwie dobrej alternatywie, ale skoro masz budżet tej wielkości, to chyba faktycznie Sigma będzie niezła.

sudaa 
Nowy

moze inaczje budzetu niemam ale poprostu chce wiedziec ile musze miec i jestem wstanie dac wiecej jesli sie to oplaca a co do kolowe czy diagonalne nie dokonca wiem co to znacyz ale domyslam sie ze jedno z nich to jest taki efekt z obrazem na czarnym tle wiec nie takie mnie interesuje tylko takie z obrazem na calosci jestem poczatkujacy takze specjalistyczne slowa to nie dla mnie. Co do samyanga to tez sie zastanawialem ale wydaje mi sie ze w tematyce skate or snowboard z manualnym focusem raczej ciezko chociaz test czytalme no i stosunek cny do jakosci fajny ale do takeij tematyki wydaje mi sie ze sie nie nadaje .

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

sudaa napisał/a:
Tematyka skateboarding i snowboarding glownie
Jeżeli taka tematyka to dużej jasności raczej nie potrzebujesz. A skoro tak, to w systemie Canona masz tylko jeden sensowny wybór dla 40D, czyli: Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM

Opis: http://www.canon.pl/For_H...5-4.5/index.asp
Test: http://www.optyczne.pl/24....5-4.5_USM.html
Ceny niestety od 3200 zł. - http://www.ceneo.pl/4771

Oczywiście zawsze pozostają firmy niezależne.

Monastor 
Optyczny

B o g d a n, od kiedy C 10-22 to fisheye?

sudaa, skoro nie masz jeszcze funduszy to może faktycznie warto zastanowic się nad Samyangiem 8 mm F/3.5. Ciekawa fiszajka, tania i z dośc rzadko widywanym odwzorowaniem stereograficznym (w skrócie, nieduże jak na rybie oko zakrzywienia linii prostych i zniekształcenia na brzegach). Myślę, że w tej sytuacji jest wart rozpatrzenia, pomimo braku AF. Przy takich ogniskowych głębia ostrości jest bardzo duża i nie powinieneś miec problemu z ostrzeniem.
Jest też Tokina 10-17 mm F/3.5-4.5, do dostania za około 2400 zł, ale przy tej cenie w sumie wolałbym dołożyc kolejnych paręset do Sigmy 10 mm.

Paweł_G 
Maniak

Ja właśnie zamówiłem Samyanga - za tę cenę szkoda nie brać a jak mi nie podpasi takie szkło to nie będzie żal odsprzedać bo stosunkowo niewiele się straci.

tomek__gda 
Bywalec

Sam ciekawy jestem działania Samyanga 8/3.5. Kusi mnie strasznie. Nie wiem tylko jak współpracuje z C400D - cały czas przeglądam opinie - i na razie nikogo z 400D i Samyangiem nie znalazłem...

Monastor 
Optyczny

tomek__gda, ale co rozumiesz przez "współpracuje"? Tam nie ma co współpracowac. Współpracuje dokładnie tak samo jak każde inne manualne szkło z 400D.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Monastor napisał/a:
B o g d a n, od kiedy C 10-22 to fisheye?

Bo Baku mnie zmylił tym Canonem EF 15mm. :wink:
Na APS-C to przecież żadne rybie oko. :sad:

sudaa 
Nowy

Wysłany: Sob 11 Lip, 2009   

wniosek taki ze jesli bedzie gotwka to sigma 10mm jesli nie to samyang co jest dlamnie zaskoczeniem ale no skoro tyle osob poleca to przmysle to dzieki za pomoc :)

komor 
Moderator

sudaa, bo ten Samyang dla wszystkich był zaskoczeniem - jest dobry optycznie i w miarę porządnie wykonany. Pozostaje jeszcze zaczekać z rok-dwa i zobaczyć jakie będą opinie po takim okresie eksploatacji. :)
Aha, spodziewaj się kłopotów z pomiarem światła. Po pierwsze ten Samyang wymagał na moim 40D ciągłej kompensacji przy próbie używania go w trybie AV, po drugie, ze względu na ekstremalnie szeroki kąt widzenia może się zdarzyć, że w kadrze będziesz miał duże różnica jasności (bo słońce, cień, itd.), więc pewnie najrozsądniej jest ustawić sobie na M, dobrać ekspozycję korzystając z histogramu lub drabinki (co kto lubi). Kolega Edmun ma Samyanga z 40D to może więcej coś napisze, ale aktualnie jest w podróży i pewnie tu nie zagląda.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

zaglądam zaglądam. niedługo wrzucę kolejne foty z Chin :) Samyang spisuje się rewelacyjnie, żadnych problemów :)

Ale tak jak komor dobrze mówi, będziesz mieć potężne problemy ze światłomierzem, nie mówiąc że rozpiętość tonalna takiego zdjęcia jest zazwyczaj gigantyczna i trzeba albo się ratować HDR'em, albo niedoświetlić i wyciągać później z RAW'ów.

Odpowiedz do tematu