Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam. Mam problem z kolorem nieba. Wychodzi jakieś białe tło. Jak mógłbym się tego pozbyć? Może jest jakiś darmowy program pozwalający naprawić to?
Przykładowe zdjęcia:
Może po prostu prześwietlasz je? Spróbuj ustawić pomiar na chmury, a jeżeli robisz portret czy zdjęcie postaci na tle nieba użyj lampy jako wypełniacza. Gdy robisz fotki przy mocnym słońcu to sprawdza się filtr polaryzacyjny, bądź połówkowy szary gradient jak inne metody nie pomogą.
Co do Twojego pytania to jeżeli robisz zdjecia w RAWach to możliwości ich postobróbki są spore, do tego polecam program Adobe Lightroom (płatny) bądź soft dostarczony z aparatem.
zug [Usunięty]
Wysłany: Pon 13 Lip, 2009
tak jak pisze popej, wygląda na to że je prześwietlasz
Nie na chmury, a na niebo, ale tylko w pogodny dzień i raczej ze słońcem, żeby cienie nie były zbyt czarne. W pochmurny dzień po prostu obserwuj histogram, tak by nie przepalić chmur. Możesz zmierzyć na nich światło spotem i odjąć jakieś 2.5EV, ale musisz liczyć się z faktem, że całe zdjęcie będzie dość ciemne i być może trzeba będzie ciągnąć cienie przy wołaniu. Poza tym istnieją jeszcze tradycyjne sposoby typu szary filtr połówkowy, a w niektórych przypadkach pomocny bywa również polar.
Możesz zmierzyć na nich światło spotem i odjąć jakieś 2.5EV
chyba raczej dodać 2,5 EV, w przypadku takiego pomiaru będzie mało światła wpuszczonego do aparatu i jeszcze odejmiemy to będą totalne ciemnice, a jak dodamy 2,5 EV to będzie tego światła więcej i niebo zrobi się jasne a nie szare.
chyba raczej dodać 2,5 EV, w przypadku takiego pomiaru będzie mało światła wpuszczonego do aparatu i jeszcze odejmiemy to będą totalne ciemnice, a jak dodamy 2,5 EV to będzie tego światła więcej i niebo zrobi się jasne a nie szare.
Witam!
A chciałem założyć właśnie taki temat! Bo mam ten sam problem! Byłem na urlopie w górach i jak tylko w kadrze pojawia się niebo to zdjęcie jest przepalone!
Dopiero zaczynam swoją przygodę z lustrem i dlatego robiłem większość w trybie "P" a jedynie balans bieli ustawiałem sam! I dawałem przeważnie albo "Chmury" albo "Słońce" no bo taka była pogoda! I dodam parę zdjęć żebyście mogli ocenić!
I pomyślałem o filtrze szarym, ale czy to w pełni rozwiąże problem??
A że jestem amatorem to wtedy nie pomyślałem o sekwencji naświetlania i żeby zrobić z tych zdjęć jakieś HDR i teraz bardzo żałuję no ale człowiek uczy się na własnych błędach
IMG_0376-up.JPG 1. Teplickie skały
Plik ściągnięto 6805 raz(y) 422,46 KB
IMG_0519-up.JPG 2. Choinka
Plik ściągnięto 6780 raz(y) 782,85 KB
zug [Usunięty]
Wysłany: Wto 14 Lip, 2009
szaleniec,zrób ta jak pisał jaad75, uwzględniając poprawkę że dodać "dodać 2,5 EV" i będzie dobrze
Dopiero zaczynam swoją przygodę z lustrem i dlatego robiłem większość w trybie "P" a jedynie balans bieli ustawiałem sam! I dawałem przeważnie albo "Chmury" albo "Słońce" no bo taka była pogoda! I dodam parę zdjęć żebyście mogli ocenić!
Na zdjęciach widać wyraźnie, że balans bieli nie radzi sobie z obrazem. Obiawem tego jest między innymi przeniebieszczenie krawędzi elementów na zdjęciu. Zwróć np. uwagę na drzewka wysoko na skale, utrwalone na tle nieba.
Proponuję Ci poćwiczyć te kwestię "na sucho", czyli w warunkach domowych.
Według mnie w Canonach najlepiej działa automatyczny balans bieli. Spróbuj i powiedz co Ci wychodzi.
Zwróć np. uwagę na drzewka wysoko na skale, utrwalone na tle nieba.
Też to zauważyłem i jak dla mnie wygląda to masakrycznie:/
I poćwiczę "na sucho" z automatycznym, a może nawet znajdę jakieś foto bo może któreś zrobiłem na automatyku!
zug napisał/a:
uwzględniając poprawkę że dodać "dodać 2,5 EV" i będzie dobrze
Ale to mam zrobić już z gotowcem w programie czy jak?
A powiedzcie mi jeszcze czy taki kiczowaty efekt mógł wyjść też dlatego że niebo było takie szarawo burowate ?
A co myślicie jakbym zakupił szary filtr? Będzie przyciemniać trochę to niebo?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 13