Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 22 Paź, 2007 JAK DOBRZE ULOKOWAC PIENIADZE - WYBOR LUSTRZANKI
Witam wszystkich uzytkownikow. Wlasne zarejestrowalam sie na forum i prosze Was o rade.
Marzy mi sie lustrzanka cyfrowa. Z tego co czytalalam zastanawim sie nad nikonem d80. Moj budzet powiedzmy zeby nie przekroczyl 4 tys zl.
Jakie zestawy byscie mi proponowali? Dodam ze dopiero zaczyna przygode z fotografia. Przwed tem pstrykalam Fuji s5600 .
Waham sie nad
NIKON D80 +18-135 DX
Nikon D80 AF-S 18-70
Napewno po tem bym chcial jeszcze rozbudowac sprzet o jais zoom.
A moze macie dla mnie jakies inne propozycje? Jakies inne Body??
Jeszcze jedna rzecz. Czy jest ktos w stanie mi polecic jakas ciekawa ksiazke o fotografii cyfrowej? Napisana przyjaznym jezykiem. W sam raz cos dla poczatkujacej osoby. Kazdy z Was jakos zaczynał. Wiec prosze o rady...
Co do kasiążki: W empiku, trafficu możesz kupić taką niebieską książkę Encyklopedia Fotografii napisaną przez Johna Hedgecoe ( czy jakoś tak ). Ja na początek właśnie tą pozycję przeczytałem - jest tam wszystko opisane krok po kroku, dużo ciekawostek, wykresów, zdjęć. Książka jest uniwersalna tzn. autor odnosi się zarówno do fotografii cyfrowej jak i analogowej. To zdecydowanie najlepsza pozycja z dzisiaj dostępnych w popularnych księgarniach.
Zapewne w specjalistycznych sklepach foto mogą zaoferować ci inne bardzo dobre niszowe pozycje.
Polecam także wszystkie artykuły i słowniczek w optyczne.pl , a także w serwisie fotopolis.pl
Co do czasopism to na naszym polskim rynku jest niestety do d.
Ostatnio wyszedł nowy miesięcznik Digital - Foto Video, który jest kontynuacją miesięcznika Chip Foto - Video ( ta sama redakcja ). Ten według mnie był najlepszy z dotychczas obecnych na rynku. Napisany przystępnym językiem, średnio zaawansowany. Taki dla każdego.
Co do aparatu Nikon d80 - miałem to body w rękach ale nie mam wystarczającej wiedzy by sie na ten temat wypowiadać.
Sam używam Canona 30D i jestem bardzo zadwolony. To body średniej klasy dające ogromne możliwości i do tego pożądnie wykonane. Dzisiaj możesz mieć nowego C 30D za 3 tyś. Do tego za 1 tyś. spokojnie można dobrać jakiś przyzwoity obiektyw. Kupno C 30d z obiektywem Kitowym 18-55 to strata jakiś 300 zł. Ten obiektyw jest kiepski i tyle.
Canon 40d - nowszy model 30D to już niestety 4000 zł za samo body.
Generalnie polecałbym Canona 30d lub Nikona d80 - obydwa aparaty są klasy średniej czyli dla amatora w pełni satysfakcjonującej. Nad innymi nie zastanawiałbym sie z prostej przyczyny - największy wybór optyki będziesz miał dla tych firm ( zarówno szkła Canona czy Nikkory jak i inne jak Sigma, Tokina, Tamron itp.) . Pentax, Samsung, Sony, Panasonic itd. mają mniejszą ilość szkieł w swojej ofercie.
Nikon D80 + AF-S 18-70 to dobry wybór na początek. 18-135 nie polecam.
Alternatywą jest Canon 30D lub 40D, tylko tu jest problem z obiektywem bo jak napisał Smola, 18-55 jest kiepski . Do wyboru masz: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1578
wydaje mi sie ze dobrze jest kupic Hasselblada 503 CW do ktorego kiedys dokupisz sobie cyfrowy back - jak stanieja - a napewno stanieja
pdf100 [Usunięty]
Wysłany: Sro 24 Paź, 2007
Rusek napisał/a:
wydaje mi sie ze dobrze jest kupic Hasselblada 503 CW do ktorego kiedys dokupisz sobie cyfrowy back - jak stanieja - a napewno stanieja
człowieku,
czy ty sie dobrze czujesz?
ja bym się jeszcze zastanowił
nad pentaxem K10D...
Arv [Usunięty]
Ja ulokowałbym pieniądze w jakichś dobrych obiektywach - bo lustrzanki tanieją okrutnie ....
tulisufka [Usunięty]
Smola kurcze nie moge znalezc tej ksiazki ani w empiku ani na allegro. jest tez tego autora niebieska ale pod innym tytulem - Nowy podrecznik fotografii? Co o tym myslicie? A z jakiego roku masz to wydanie?
pdf100 [Usunięty]
Arv napisał/a:
Ja ulokowałbym pieniądze w jakichś dobrych obiektywach - bo lustrzanki tanieją okrutnie ....
ale żeby mieć gdzie obiekrywy podpiąć musisz
mieć "puszke" a o tym jest ten temat
Wysłany: Czw 25 Paź, 2007
Zupełnie przypadkiem namierzyłem to: http://www.allegro.pl/ite...uhem_druh_.html (tytułem ciekawostki, bo moze jednak DRUH nie przystaje za bardzo do elektronicznego cacka, choć kto wie... ja to sobie chyba kupię z sentymentu)
człowieku,
a co takiego nie tak powiedzialem? ja rozumiem ze niektorzy boja sie aparatow srednioformatowych - ale wam powiem ze naprawde nie ma czego! a jakosc zdjec z tego hassela przebija wszystkie cyfrowki maloobrazkowe razem wziete poza tym kolega zapytal o lustrzanke - w hasselu jest lustro ...naprawde dziwi mnie Twoja reakcja wskazuje na osobe o malych aspiracjach fotograficzych oraz budzetowych ... nie bierz tego do siebie to sa zarty
Powszechnie wiadomo, jak dużo zawdzięcza się dobrej optyce. Ale ktoś kiedyś napisał (chyba Mroczek i ja to potwierdzam), że jeszcze wiecej zależy od formatu aparatu czyli na jak dużym formacie jest ten obraz rejestrowany. Dobrym przykładem jest tutaj to co generuje 5D. Dlatego nie mam wątpliwości jaka będzie jakość z formatu średniego...
pdf100 [Usunięty]
Wysłany: Czw 25 Paź, 2007
Rusek napisał/a:
pdf100 napisał/a:
Rusek napisał/a:
człowieku,
a co takiego nie tak powiedzialem? ja rozumiem ze niektorzy boja sie aparatow srednioformatowych - ale wam powiem ze naprawde nie ma czego! a jakosc zdjec z tego hassela przebija wszystkie cyfrowki maloobrazkowe razem wziete poza tym kolega zapytal o lustrzanke - w hasselu jest lustro ...naprawde dziwi mnie Twoja reakcja wskazuje na osobe o malych aspiracjach fotograficzych oraz budzetowych ... nie bierz tego do siebie to sa zarty
z tym budżetem masz racje,
ale polecać coś średnioformatowego
dla kogoś początkującego (i do 4000zł)
jest poprostu dziwne...
Witam
Właśnie zaczynam przygodę z Canonem 400d, do tej pory robiłam zdjęcia zwykłymi cyfrówkami.
Chciałam się was poradzić jaki kupić obiektyw. Aparat będę używać przede wszystkim do zdjęć sportowych (mecze piłkarskie). Mam odłożone na obiektyw ok 2 500 zł Planuję też kupno drugiego tańszego do użytku codziennego ale jaki
Bardzo proszę o pomoc bo po przeczytaniu kilku tematów, stron mam amatorski mętlik
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 11