Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam !
Potrzebna mi pomoc w wyborze aparatu i obiektywów do zdjęć sportowych a konkretnie downhill. Polecono mi 2 aparaty - Nikon D90, Canon EOS 50D. Sama wyczytałam wiele pozytywów na temat Nikona D300 i mam dylemat. Wiem, że będą mi potrzebne 2 obiektywy i koniecznie jasne, do wydania mam ok. 10-12 tys. Nie wiem czy potrzebny mi aż tak dobry aparat. Do tej pory zdjęcia robiłam Olympusem C-8080 i foty były całkiem niezłe, za to serie - porażka, Olympus jest za wolny. Niewiele się znam na fotografii, raczej wszystko robię na wyczucie ale uwielbiam to i chcę by moje zdjęcia były coraz lepsze.
Prosze wypowiedzcie się na ten temat
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 15 Lip, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Jeśli chodzi o body proponuje zostać przy Canonie 50D, Nikon D300 choć fajny jest za drogi. Lepiej różnice w cenie zainwestować w lepsze obiektywy. Do tego Canona 17-55 f/2.8 i 70-200 f/4 USM. Zamkniesz się w 10 tys. a zestaw będzie dobry i szybki. Jak trochę nim porobisz, to z czasem można pomyśleć jeszcze o jakiejś stałce.
kajabis, mi zestaw Goltara też się podoba, natomiast w Twoim komputerze chyba zepsuła się klawiatura, bo ani jednej dużej litery nie zauważyłem w poście. Poprawiłem, bo strasznie się to czyta.
Co do meritum to mi w tym zestawie brakowałoby jeszcze lampy, przydałaby się do doświetlania ostrych cieni, jakie mogą pojawić się w ciągu słonecznego dnia. Ale można to dołożyć później.
Bardzo dziękuję za opinie (i poprawę małych literek
Mam jeszcze pytanie - jaka karta do canona
-San Disk CF 16GB Extreme IV - 45 MB/s - 750 zł
-San Disk CF 32GB Extreme III -35 MB/s - 679 zł
-Pretec CF 32GB 233x -30 MB/s - 369 zł
-Kingston CF 16GB Ultimate 266x - 40 MB/s -399 zł
Czy 15 MB na szybkości odczytu to w praktyce dużo ?
zug [Usunięty]
Wysłany: Sro 15 Lip, 2009
ja bym proponował (z tych wybranych przez Ciebie) SanDisk'a Extreme III -35 MB/s ale mniejszych rozmiarów np dwie po 4GB,mniejsze prawdopodobieństwo utraty zdjęć w przypadku uszkodzenia.
albo np 2X 8GB
lepiej zainwestować w więcej kart ale np mniejszej pojemności
Ostatnio zmieniony przez zug Sro 15 Lip, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Nie jest wskazane kupowanie bardzo dużych kart, znacznie lepiej jest kupić np. dwie karty po 8 GB, ja sam mam więcej kart mniejszej pojemności. Proponuje karty Sandiska Extreme III 30mb/s. To najbardziej optymalne rozwiązanie.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 15 Lip, 2009
Kurcze, ale ten downhill to na zawodach, czy raczej fotki popisówki? Bo jeśli zawody, to się zgodzę z przedmówcami, a jeśli popisówki, to byłbym za systemem oświetlenia, czyli bardziej CLS, czyli nikon no i szerszy kąt.. jak zresztą sami pamiętamy
d90 (3300) + Tokina 12-24 (2000zł) + Sigma 24-70 (3700) + sb800(1300-1500) na statywie z parasolką na doświetlanie z boczków + może... nie wiem na co tele w sumie ale 85/1.8 warto mieć
A jak foto stricte sportowe - to, co powyżej będzie fajnym zestawem.
albo np 2X 8GB
lepiej zainwestować w więcej kart ale np mniejszej pojemności
Podzielam w pełni to zdanie.
Do swego 50D używam kart:
Pretec CompactFlash 8GB 333x
parametry:
• Prędkość przenoszenia danych: odczyt do 50MB, zapis do 40MB na sekundę
• Karta Pretec CF333x wykorzystuje najnowszą specyfikację CF 4.0
• Jest wykonana w najnowszej technologii 50nm technologii z chipem SLC NAND
• Bardzo niski pobór energii
• Temperatura pracy: -20°C do +85°C
• Wsparcie Ultra DMA mode 0-6
• Metalowa obudowa
To po co 70-200 na cropa?
Ja bym wzial 50d + 17-55 IS i z dwa razy sie przeszedl na te zawody. Predzej bede podejrzewal, ze bedzie brakowac szerokiego kata albo lampy.
Oczywiscie nie mowie, ze obiektyw kiepski - tylko ogniskowe to mi nie podchodza.
Co do karty ja też proponuję wziąć 2 karty o mniejszej pojemności. Proponuje SanDisk Extreme III 8GB. Pretec CompactFlash 8GB 333x to też bardzo dobra i szybka karta.
mavierk
Fotki przed zawodami i na zawodach i tam gdzie chłopaki ćwiczą i się świetnie bawią !
ALE - rzadko robię zdjęcia ELICIE ( oni mają ich wiele)
Jeżdżę na zawody z chłopakami 14 - 17 lat , którym profesjonaliści nie cykają fotek
więc zależy mi na tym , żeby zdjęcia były SUPER - często te robione przeze mnie to jedyne jakie mają . "Fotki popisówki " - TAK - czasami po kilka razy pochodzą i zjeżdżają , żebym uchwyciła jakiś trik na gapie .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10