Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Olympus E-520 + Zuiko Digital 14-54 mm f/2.8-3.5
Autor Wiadomość
rotarski 
Nowy

Wysłany: Pon 13 Lip, 2009   Olympus E-520 + Zuiko Digital 14-54 mm f/2.8-3.5

Witam,
niebawem zamierzam kupić lustrzankę, zależy mi na względnej uniwersalności zestawu ;) Przede wszystkim będę fotografował przedmioty o wielkości od kilku do kilkunastu centymetrów (na potrzeby aukcji internetowych), ale chciałbym też czasem zrobić fotkę rodzinną, itp. Z powodów ekonomicznych mój wybór padł na Olympusa E520 z kitowym obiektywem (14-42), ale po lekturze kilku recenzji zdecydowałem (?) się na zakup zestawu Olympus E-520 + Zuiko Digital 14-54 mm f/2.8-3.5 no i zrobiło się trochę drożej. Ponieważ spotkałem się z niezbyt pochlebnymi opiniami na temat systemu 4/3, mam kilka pytań:
zostać przy tym wyborze, czy też zdecydować się na inny system?
czy warto dopłacić do ZD 14-54 ponad 2000 zł? (koszt E-520 + ob. 14-42mm - 1879 zł a E-520 + ob. 14-54mm - ok 4000 zł)
Budżet to ok 4000zł + ok 600zł które chcę przeznaczyc na grip, dodatkowy akumulator, kartę pamięci, itp.
W grę wchodzi wyłącznie sprzęt nowy, w najblizszym czasie nie będę go rozbudowywał.
Będę wdzięczny za sugestie.

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 13 Lip, 2009   

Może zamiast dokładać do droższego zooma to weź zestaw z tańszym, a do tego niedrogi Olympus Zuiko Digital 35 mm f/3.5 Macro, który nada się akurat do focenia małych przedmiotów? Zobaczymy co napiszą użytkownicy Olka, jak natkną się na ten wątek.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Wto 14 Lip, 2009   

Ale 14-54 to bardzo dobry obiektyw i warto do niego zainwestować, natomiast stałka 35 to już inny temat, przyszłościowy dla kolegi Rotarski :smile:

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Ale 14-54 to bardzo dobry obiektyw i warto do niego zainwestować, natomiast stałka 35 to już inny temat, przyszłościowy dla kolegi Rotarski :smile:

wujek dobrze prawi tym bardziej że ma to też być zestaw uniwersalny którym obfoci spokojnie rodzinne fotki

Groni 
Rozmowny

Mam od ponad roku zestawik 520+ 14-54 + karty pamięci ...+ to co akurat teraz Ciebie nie zainteresuje.
Spokojnie ci wystarczy do tego zastosowania z pewną uwagą i radą : dokup sobie zewnętrzną lampę - bardziej czasowo zaboli jej niemanie w tym "uniwersaliźmie" jak brak statywu.
A jeśli chodzi o uniwersalnośc to i małe, i śluby, i co tam jeszcze chcesz co akurat zauważyłeś.

To najbardziej optymalny wybór w tej firmie do tego do czego chcesz.
Inne rozwinięcia i kierunki to już pod kątem powiedzmy specjalizacji do makro czy ptakowej czy...co tam jeszcze.
Ale tutaj już lepiej rozpatrywac też inne firmy.
W kwestii uniwersalności-ceny-jakości sprzetu olympus jak dotąd nie ma konkurencji.

lukasz3k 
Nowy

Wysłany: Sro 15 Lip, 2009   

Na Twoim miejscu zainteresował bym się raczej E-620 bez porównania lepszy AF,obracany wyświetlacz, lepszy wizjer, mikro regulacja AF sprawia że sprzęt jest jeszcze bardziej uniwersalny. A cena podobna http://www.fotobis.net.pl...details&id=8888

rotarski 
Nowy

Rzeczywiście cena tip-top, dzięki za link. Dziękuję także za pozostałe odpowiedzi na moje dylematy. Ciągle jeszcze zastanawiam się nad innym systemem, w sumie jeśli okaże się ż warto, to zainwestuję do ok 5000zł. Widzę że za tę kwotę mógłbym pomyśleć o CANON EOS 50D + SIGMA 18-50mm F2.8-4.5 DC OS HSM lub NIKON D90 + Sigma 18-50 F2.8-4.5 DC OS HSM. Jak ten sprzęt ma się do E620+14-54? Może powinienem dodać, że moje zainteresowanie fotografią nie ogranicza się jedynie do fotek na potrzeby aukcji, bo tak można wywnioskować z mojego pierwszego pytania, lubię fotografować ludzi, zwierzęta, naturę i w tym kontekscie pytam o porównanie powyższych systemów.
Dzięki.

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

ja osobiście skłaniałbym się do C50D + sigma 17-70mm F2.8-4.5 DC MACRO

Kamcio649 
Rozmowny

No ja też był bym za C50D tylko jego cena trochę za duża chyba :cry:
A jesli nie to jak najbardziej C50D :mrgreen:

Groni 
Rozmowny

Wysłany: Czw 16 Lip, 2009   

Na tym forum wiekszośc będzie optowała za canonem,niektórzy wręcz fanatycznie.
Co zresztą i tu widac.

Odpowiedz do tematu