Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
APARAT DO ZDJĘĆ SPORTOWYCH - Downhill
Autor Wiadomość
zug
[Usunięty]

Wysłany: Sro 15 Lip, 2009   

kajabis napisał/a:
Szkoda że obu aparatów nie można po prostu wypróbować

może tam gdzie mieszkasz, mieszka też jakiś optyczny z taką właśnie puszką.

Reklama

AM 
Maniak

CLS na zawodach sie nie sprawdzi.
Argument komora o 70-200 moim zdaniem niewazny, bo to szklo jest niepotrzebne. Za to 85/1.8 z Canona lepiej sie sprawdza.
D300 to fajny aparat, ale w tym zastosowaniu to canon to best-value.

alsimair 
Rozmowny

A może Olympus?
E-30 + 14-54 + 50-200 = ok. 10000 zł
http://fotozakupy.pl/lust...-14-54-ii,8857s
http://fotozakupy.pl/obie...8-3-5-swd,7463s

Przy takim zestawie na pewno można coś uszczknąć z ceny. No i cały komplet uszczelniany. Olki też potrafią bezprzewodowo wyzwalać flesze (choć nie mam pojęcia jak sobie radzą w pełnym słońcu).

W dodatku w E-30 jest system AF z E-3 (nie wiem czy tak jest nadal, ale jeszcze 2 lata temu był najszybszy na świecie).

To tak tylko, żeby Ci dodatkowo zamotać w głowie :)
Ostatnio zmieniony przez alsimair Sro 15 Lip, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

zug
[Usunięty]

alsimair napisał/a:
To tak tylko, żeby Ci dodatkowo zamotać w głowie

no tym to akurat jej chyba nie pomogłeś :neutral:

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Jak sama nie wiesz i nie znasz się na parametrach i markach to właśnie po to odsyłamy do sklepów, żeby podotykać sprawdzić porobić kilka fotek i podjąć decyzję, aparat jest tylko narzędziem do pracy, zabawy, hobby... itp a fotografie i tak wykonuje fotograf :mrgreen:
Dlatego nie śpiesz się z wyborem, każdy system ma plusy i minusy przeanalizuj je posprawdzaj, do sklepu a potem w plener !!!!!!

alsimair 
Rozmowny

Po prostu nie wiem czy jest sens zawężać propozycje tylko do C i N. Olympus jest według mnie bardzo ciekawym systemem, który także brałbym pod uwagę.

kajabis 
Nowy

A może ktoś ma ochotę się wybrać w ten weekend do Wisły na zawody DH ??? :mrgreen:

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Po pierwsze, D300 ma lepszy AF-C, a po drugie, Nikon lepszy system błysku - jak dla mnie wybór jest oczywisty. A CLS niebawem obsłużysz również w Nikonie przez radio i jak wynika z pierwszych testów nie będzie problemów z sianiem po zakresie i ograniczeniem zasięgu, jak w przypadku "wypasionych" lamp Canona (580EX)...

komor 
Moderator

jaad75 napisał/a:
Po pierwsze, D300 ma lepszy AF-C

Ale z jakim szkłem? :) Bo jak się skończy na D90 i czymś poniżej 17-50/2,8…

AM napisał/a:
Argument komora o 70-200 moim zdaniem niewazny, bo to szklo jest niepotrzebne. Za to 85/1.8 z Canona lepiej sie sprawdza.

Tutaj pewnie będą różne opinie. Moim zdaniem dłuższa ogniskowa przyda się, a w warunkach reporterskich długi zoom będzie łatwiejszy do opanowania niż ciasna stałka. Do czego chciałbyś użyć 85 mm, AM?

jaad75 
Klub Pierdzieli

komor napisał/a:
Ale z jakim szkłem? :) Bo jak się skończy na D90 i czymś poniżej 17-50/2,8…
Zależy od miejsca i stylu fotografii - 17-55/17-35, ale akurat ja uważam, że lepiej sprawdzi się 70-200. A, że droższy, to nieistotne - jest lepszy. I oczywiście nie mówię o D90.

komor 
Moderator

jaad75, skoro kajabis robi też (a może przede wszystkim) zdjęcia z treningów (sorry, pewnie teraz downhillowcy śmieją się z terminu który użyłem :) ) to szeroki kąt lub nawet fish-eye też byłby przydatny, bo wtedy można ustawić się blisko, zrobić coś od dołu.
Akurat podobne rzeczy ćwiczyliśmy dwa razy podczas naszych warsztatów wrocławskich i tak na szybko, amatorsko, to był najłatwiejszy sposób na zrobienie ciekawego zdjęcia, jak mi się wydaje.

AM 
Maniak

komor napisał/a:
Tutaj pewnie będą różne opinie.

Oczywiscie, dlatego uparcie dodaje "moim zdaniem".

Sam lubie prace reporterska ze sportu w ogniskowych 135-200. Dopiero jak mam warunki to rozstawiam lampe i biore cos szerszego. Jednak na downhillu rzadko jest okazja by miec dogodny kadr przy odleglosci od tematu jaka niejako wymusza 70-200 po cropie. Masa drzew pomiedzy aparatem a tematem a dlugich prostych, coby sie wystawic na trase tez raczej brak.

W dalszej perspektywie 85 przyda sie na rozne trudne sytuacje, detal i jakies easy-shoty reportazowe.

jaad75 
Klub Pierdzieli

komor, dlatego piszę, że zależy od miejsca, z którego robione będą zdjęcia i preferowanego stylu fotografii...

kajabis 
Nowy

Powiem tak
-większość zdjęć robię z odległości ok 10-15 m , ale pozostałe powiedzmy 30 % to zdjęcia z bliskich odległości 1-3 m
potrzebny mi 1 obiektyw z dużym zoomem
a drugi może coś ala rybie oko , ale nie do końca

[ Dodano: Sro 15 Lip, 2009 17:26 ]
no mże jednak 8 -10 , a nie 15 - przesadziłam

jaad75 
Klub Pierdzieli

kajabis napisał/a:

-większość zdjęć robię z odległości ok 10-15 m
To są akurat odległości na których 70-200 się sprawdzi, choć zależy też co chcesz mieć w kadrze...

Odpowiedz do tematu